Kupnja aviokarte online preko stranice Opodo – moja iskustva

Mnogima kupnja aviokarata na internetu (online) može biti zbunjujuća misija, a i Skyscanner kao polazišna točka za pronalazak jeftinih avionskih karata za putovanja može pridonijeti toj zbunjenosti. Kada definirate destinaciju i datume putovanja Skyscanner će vas odvesti na idući korak gdje se nalazi ponuda letova, a nakon što se odlučite za konkretan let – na idućem koraku ponudit će vam na izbor od desetak opcija gdje konkretnu aviokartu i kupiti (Skyscanner ne prodaje aviokarte već je samo tražilica – posrednik).

U pravilu ćete na tom popisu vidjeti web stranicu aviokompanije kojom ćete letjeti, ali i druge stranice online posredničkih agencija za kupnju avio karte poput Opodo letovi, eDreams, MyTrip, Kiwi, Trip.com, Tripair, BudgetAir, lastminute…

Opodo – moja dosadašnja iskustva

Izdvojio sam četiri situacije s kupnjom avio karti preko stranice Opodo iz 2023. godine. U prve tri sve je prošlo glatko – ali i svi letovi kupljeni na Opodu su bili prema planiranom rasporedu, no čim nešto nije bilo prema planu (otkazan let) javljaju se problemi.

Ho Chi Minh – Bali

Potvrda i aviokarta dolazi na mail minutu nakon transakcije.

Bali – Bangkok

Također kao u prethodnom slučaju, potvdra letova s Opoda dolazi na mail instantno.

Zelenortski otoci i Senegal

Za putovanje na Zelenortske otoke i Senegal kupovao sam na stranici Opodo dvije ‘multicity‘ avio karte (ukupan iznos: 1755 €) – Beč-Lisabon-Praia-Dakar-Madrid-Beč (kompanije TAP Portugal, Air Senegal, Iberia).  Odlučio sam se za kupnju letova preko stranice Opodo jer je bio najpovoljnija opcija na Skyscanneru. Plaćanje je provedeno odmah i bez problema (plaćeno Revolut karticom), a avionske karte na mail stigle su tijekom idućeg dana.

Unutar garantiranog roka od 24 sata, kako je i naznačeno na Opodo stranici.

Nije bilo nikakvih izmjena ili otkazivanja letova te nije bilo potrebe za kontaktiranjem korisničke službe. Dvotjedno putovanje s ukupno pet letova u tom razdoblju prošlo je bez ikakvih problema.

Putovanje u Ugandu

Online transakcija (dvije povratne karte – 1037 €) provedena je u najboljem redu te je ovaj put potvrda o rezervaciji i avio karta na mail stigla pet sati nakon što je iznos skinut s kartice.

Par dana nakon transakcije te dva tjedna prije puta dolazi mail:

Prvo sam išao provjeriti u čemu bi mogao biti problem. Ubrzo uviđam da nema više u ponudi leta od Kaira do Budimpešte na planirani datum povratka. Idućeg dana let je normalno na rasporedu.

Odlučio sam da ih neću odmah zvati na engleski broj – već kontaktirati preko chata u Opodo aplikaciji te im sugerirati kako pristajem da me ako je moguće prebace na let idućeg dana. Nakon tri minute javlja se vrlo ljubazan Indijac (zaboravio sam ime, a nije ni važno). Objašnjavam mu situaciju i kažem neka nas samo prebace let na idući dan. Kaže da će istražiti i povratno se javiti s potvrdom u roku tri dana.

Prolazi desetak dana, nema nikakvog odgovora (u međuvremenu je stigao još jedan mail istog sadržaja kao prethodni). Svega je par dana do puta. Zovem onaj broj, nema druge. Ubrzo se javlja drugi Indijac u korisničkoj službi. Izuzetno je ljubazan, ali sve kao da čita iz nekog priručnika. Ponovno mu od početka objašnjavam situaciju i što bi trebalo učiniti. On mora sve provjeriti (nisam 100% siguran je li uopće razumio ovo za prebacivanje na let idućeg dana) te kaže da će se povratno javiti u roku tri dana nakon što stupi u kontakt s kompanijom EgyptAir.

 Tri dana prije puta stiže mail kako im nakon više pokušaja da stupe u kontakt EgyptAir ne odgovara:

Šaljem mail (s naznakom da nas prebace na let idući dan) na službenu adresu korisničke službe kompanije te uredu EgyptAir-a u Budimpešti. Nakon pola sata stiže odgovor iz budimpeštanskog ureda:

Sve je u redu. U povratku smo prebačeni na let idućeg dana, a uz to nam osiguravaju i plaćaju hotel za tu noć jer su oni otkazali let.

Hoću li ponovno koristiti Opodo za kupnju avionskih karata?

Vjerojatno hoću ako cijena bude osjetno niža od one koju nudi aviokompanija ili se radi o multicity karti gdje se leti više različitih kompanija. Radit će li se o razlici od svega par eura radije ću se odlučiti za kupnju direktno od avioprijevoznika. Uglavnom, tako sam i do sada radio. :)

Kupnja avionskih karata niskobudžetnih kompanija

Kupujem li let niskobudžetne kompanije poput Ryanaira, EasyJeta, Wizzaira, Volotea i sl., iako Skyscanner također nudi agencije online posrednike, uvijek odabirem web stranicu aviokompanije. Razlike u cijenama od par eura su zanemarive, a ako bude otkazivanja ili izmjena letova mnogo su veće šanse da će vam više od pomoći i na usluzi biti služba za korisnike aviokompanije od onih online posrednika za prodaju avionskih karata.

Ukratko, sigurniji ste ako kupujete direktno od avioprijevoznika. Ako za to bude potrebe mnogo ćete ih lakše kontaktirati i riješiti situaciju nego online posredničke agencije koje posljednjih godina najviše štede na službi za korisnike.

> Što ako je moj let otkazan ili kasni?

> Zašto je Ryanair tako jeftin?

> Što je Skyscanner i kako pronaći jeftine letove?

Vaša iskustva s online posrednicima za kupnju aviokarata?

Kakva su vaša iskustva sa stranicom Opodo (ali i ostalim sličnim stranicama poput MyTrip, MyDreams, Kiwi, Trip.com, Tripair, BudgetAir, lastminute.com…) kada je u pitanju kupnja aviokarata online?

 Oni prijavljeni na newsletter mogu odgovoriti na bilo koji od mojih mailova ili mi se javite na Instagramu.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!