Pilav, pilaf ili plov – najsjajnija zvijezda na svodu uzbekistanske kulinarske umjetnosti

Pilav, najpoznatije jelo u Uzbekistanu. Tek igrom slučaja, u Taškent – glavni grad Uzbekistana, sletio sam u četvrtak – dan kada se u ovoj zemlji tradicionalno jede PILAV! Znao sam o kakvom se jelu radi, ali o običaju četvrtkom čuo sam tek od taksista na putu s aerodroma. Shvatio sam to kao znak — “Vozi me na pilav!”

Ipak se radi o najsjajnijoj zvijezdi na svodu uzbekistanske kulinarske umjetnosti. Vremena za čekanje nama, moram probati pilav odmah!

Što je pilav i kako se priprema?

Uzbekistanski pilav (još ga nazivaju – pilaf, plov…) se priprema s rižom, svježom ovčetinom ili govedinom, žutom ili crvenom mrkvom, lukom i biljnim uljem. Tradicionalno ga kuhaju muškarci.

Tri su procesa u pripremi pilava – prženje, kuhanje i isparavanje pa se stoga vjeruje da ako znate skuhati pilav, tada možete pripremiti bilo koje drugo jelo.

Niti jedan događaj u ovoj zemlji nije potpun bez pilava; bilo rođenje djeteta, vjenčanje ili sprovod. Pilaf je ovdje sve, a tradicionalno se – kao što sam već spomenuo – jede četvrtkom.

Na ovoj slici na tanjuru je riža s povrćem (najviše mrkve i luka), komadi govedine, kobasica od konjetine, jaja i sarmica s rižom! Za prste polizati je taškentski pilav…

Priprema se u kuhinjama ovakvih tradicionalnih restorana (u dubokim loncima od lijevanog željeza koje grije peć) gdje je i jedino jelo na meniju. Drugi dio takvih restorana su ogromne blagovaone za više od stotinu ljudi.

Prema legendi, prvi pilav je spremio kuhar Aleksandra Velikog. Veliki vojskovođa planirao je pohod na srednju Aziju i naredio mu da osmisli obrok koji će zasititi, ali neće opteretiti želuce njegovih vojnika i učiniti ih tromima.

Preporuka za pilav u Taškentu

Preporuka za pilav u Taškentu: Pilaf Center Beshqozon.

Samarkandski pilav

No, svaka regija ima svoju verziju nacionalnog jela, ona u Samarkandu nešto je lakša od taškentskog pilava, koristi se isključivo žuta mrkva te se ne miješa prilikom pripreme. Meso – govedina, servirano s kobasicama od konjetine, pečenim prepelicama i prepeličjim jajima!

Chef mi je sve u detalje objasnio te se usput pohvalio koliko je poznatih gostiju do sada bilo u njegovom restoranu.

Preporuka za pilav u Samarkandu: Axmadjon Lux Osh.

Pilav ‘za doma’ na aerodromu

Ako se tijekom putovanja Uzbekistanom navučete na pilav – ne brinite, u duty free shopu na taškentskom aerodromu možete ga kupiti u konzervi. I to dvije najpoznatije verzije – taškentski i samarkandski pilav.

Kud kuće ćete ga vrlo brzo pripremiti – konzerva se stavi na 10-15 minuta u kipuću vodu, a potom – nakon što je ohladite u vodi – otvori.

Još priča iz Uzbekistana:

Za još više mojih priča, fotografija i savjeta s putovanja zapratite @idemo_putovati!

… a kako bi na mail primali slične priče, informacije, savjete, ali i preporuke za povoljna putovanja upišite se na moj newsletter koji prati preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!