Moje prvo MLJETovanje – iskustva s otoka Mljeta

Prije nekoliko mjeseci, usred ‘lockdowna’, činilo se da ćemo mi s kontinenta biti sretni ako uopće ugledamo more u ovoj čudnoj 2020. godini. Ipak, u svibnju počelo se nazirati kako ova godina postaje idealna prilika za nadoknaditi zapostavljeno i posjetiti mnoga divna mjesta u Hrvatskoj za koja do sada nismo pronalazili vremena. Možda nam je i trebala takva situacija? Meni je, prilagođavam se – i ne žalim pretjerano za nekim dužim, propalim putovanjima na druge kontinente.

Vratimo se na Mljet! Odluka je pala vrlo brzo, bez imalo promišljanja odlučio sam se da nekoliko slobodnih dana početkom ljeta iskoristim za posjet otoku na kojem još nikada nisam bio. Obišao sam proteklih godina Pelješac te gotovo sve veće otoke južne Dalmacije – ali na Mljet nikako.

Kako do Mljeta autom?

Odgovor na pitanje kako do otoka Mljeta automobilom znatno je jednostavniji od otvaranja Pelješkog mosta u srpnju 2022. godine!


UPDATE: 26. srpnja 2022. za promet je otvoren Pelješki most te se sada do otoka Mljeta dolazi znatno lakše, nije više potrebno prelaziti granicu u Neumu. U navigaciju ukucajte – Trajektno pristanište Prapratno – te ćete preko Pelješkog mosta stići do polazišne točke trajekta s Pelješca za Sobru na otoku Mljetu. Sada se mnogo jednostavije automobilom dolazi do Mljeta.


Na otok Mljet smo se zaputili autom, a zbog situacije s koronavirusom razmišljali smo da li ići kroz Neum ili ga izbjeći te na Pelješac doći trajektom (Ploče-Trpanj). Kako bih skratio put te što brže stigao na Mljet odlučio sam se za Neum. Dobra odluka! Prelazak granice i put kroz Neum ide nesmetano te ako se radi tek o tranzitu nema ni govora o nikakvoj samoizolaciji. Usput ćete moći i zastati uz cestu te uživati u pogledu na predivnu dolinu rijeke Neretve, a nekoliko kilometara ispred graničnog prijelaza Klek svojim očima uvjeriti se da gradnja Pelješkog mosta zaista napreduje.

Za koju god se soluciju odlučili, jedan trajekt vam ne gine. Do Sobre na Mljetu trajektom ćete iz Prapratnog na Pelješcu. Kroz ljeto trajekt za otok vozi u 7, 10:15, 13, 17 i 20:30 sati. Cijena za automobil i dvije osobe bila je 172 kune. Vožnja traje tek koju minutu više od pola sata.

Uranite li do trajektnog pristaništa možete se vratiti do uvale i divne plaže Prapratno na kojoj ćete uživati čekajući polazak trajekta i početak vašeg nezaboravnog Mljetovanja!

Smještaj – široka ponuda privatnog smještaja ili hotel (jedan jedini)

Dobra okolnost i specifičnost ove godine je da vrlo dobar smještaj na otoku možete pronaći i u zadnji čas. Preporučujem da bacite oko na Booking.com, Airbnb ili alat za pronalazak i rezervaciju smještaja koji inače koristite.

Druga opcija je Hotel ‘Odisej’ – jedini hotel na otoku. Smješten u Pomenu usred Nacionalnog parka idealna je baza za istraživanje Parka i otoka. Spomenut ću samo da su zalasci is Pomene jedni od najljepših na Jadranu.

Vjerujem da uz još malo sreće ova sezona može biti duža od proteklih pa eto ideje da čak i u rujnu ili listopadu posjetite naš najzeleniji otok. Bacite oko na ponudu smještaja i u tom periodu.

Saplunara – prvo kupanje u 2020. godini

Znam da oni koji su rođeni uz more ovo možda neće razumjeti, ali shvatit će moji ‘kontinentalci’. Teško je opisiv osjećaj značenja ljeta i odlaska na more kad smo bili klinci. Toliko uzbuđenja i iščekivanja za tih tjedan, dva koje čekaš cijelu godinu. Možda taj osjećaj malo popusti kad odrastemo, ali ono što nas definitivno veseli te ima posebno značenje je – prvi ulazak u more! Znate o čemu pričam? Prvo kupanje u sezoni!

Prvo je jutro na otoku i vrijeme za ozbiljnije istraživanje! Odmah nakon doručka u hotelu krenuli smo prema drugoj strani otoka – skroz do Saplunare! Uvala je smještena na jugoistočnoj strani otoka Mljeta, a ime je dobila po svojim dvjema pješčanim plažama – Maloj i Velikoj Saplunari. Zbog jedinstvenog položaja uvale, more je tijekom cijele godine toplije u odnosu na ostale krajeve što čini ovo mjesto idealnim za kupanje. Uz to, Saplunara je i zbog dugog plićaka idealna za obitelji s djecom.

Produžite li od centralne pozicije na ovoj divnoj pješčanoj plaži prema lijevo doći ćete do Male Saplunare, mnogo manje uvalice u kojoj je beach bar. Za prvi kupanac ove sezone odlučio sam se baš ovdje – vi procijenite je li to zbog beach bara, jer se u relativno brzo dođe do dubljeg mora ili možda i kombinacije tog dvoje? :)

Iznad Velike Saplunare je restoran MS, no o delicijama s tog ručka nešto kasnije…

Odisejeva špilja

Kako smo i planirali pri povratku u Pomenu posjetili smo geomorfološki fenomen – Odisejevu špilju. Najlakše je posjetiti iz najvećeg mjesta na otoku Babinog Polja (pratite putokaze!). Put koji vodi kroz vinograde i maslinike, a nakon najviše pola sata pred vama će se ukazati mjesto koje je svojom ljepotom opilo i Odiseja. Gledajući s mora izgleda kao velika rupa u zemlji, a dno spilje ispunjeno je morem. Prema legendi, ovdje je Odisej doživio brodolom te doplivao do špilje gdje se sklonio. Sedam godina je s tugom i nostalgijom za domom i Penelopom gledao u pučinu, a prelijepa nimfa Kalipso, kći boga Posejdona, još tužnije zaljubljeno gledala u njega.

U ljetnim mjesecima oko podneva stvara se prirodni fenomen kada sunčeva svjetlost najjače udara na područje špilje, u moru se tada stvara jedinstveni spektar boja.

Zbog kombinacije fenomenalnog ručka (koji se odužio) i nemirnog mora kad smo stigli do špilje, nemam baš reprezentativnih fotografija ove lokacije. Samo još jedan od razloga da Mljet posjetim ponovno!

Nacionalni park Mljet

Idućeg jutra nismo jurili na drugi kraj otoka već smo se koncentrirali na Nacionalni park Mljet, koji obuhvaća veći dio otoka; nekoliko naselja, dva slana jezera – Veliko i Malo jezero, benediktinski samostan na otočiću Svete Marije, a u Polačama se nalazi najbolje prirodno sidrište cijelog Jadrana.

Nacionalni park Mljet je najstariji morski park u cijelom Mediteranu. Zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka, koja se danas proteže na 5375 hektara zaštićenog kopna i okolnog mora.

Status nacionalnog parka područje je dobilo zbog svoje izuzetne kulturno-povijesne baštine koja seže od vremena ilirskih plemena, rimskog carstva i Dubrovačke republike, no za to proglašenje ipak su ponajviše zaslužna njegova ‘slana’ jezera, bujni biljni svijet i jedinstveni panoramski izgled razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića, te bogato, uvijek zeleno raslinje okolnih brda što se strmo izdižu iznad morske površine zaklanjajući brojna kraška polja i drevna naselja u kamenu.

Malo i veliko jezero

Fascinantan je i sustava slanih jezera, jedinstveni geološki i oceanografski fenomen u kršu, značajan ne samo u našim već i u svjetskim razmjerima. Veliko jezero površine 145 hektara, te dubine do 46 metara i Malo jezero površine 24 hektara i dubine do 29 metara, svojom ljepotom ali i svojim brojnim još neotkrivenim tajnama privlače već desetljećima prirodoslovce, ali i druge znatiželjnike, poglavito one sklone nedirnutoj prirodi.

Montokuc – idealan kraj dana

Za kraj intenzivnog dana već ‘bombardirani’ ljepotama otoka Mljeta odlučujemo se izložiti još jednoj. Volonteri NP pričaju nam o mjestu koje obavezno moramo posjetiti u vrijeme zalaska – brdo Montokuc, odakle se pogled pruža na mljetska jezera i veći dio Nacionalnog parka.

Poslušali smo ih i pridružili se ‘ekspediciji’ do vidikovca na nekih 240 m nadmorske visine. Ne morate biti u top formi, uspon nije težak, 40-ak minuta do vrha.

Malo je reći da je pogled i doživljaj fenomenalan. Totalni mir, zelenilo otoka na obalama obljubljuje modrina mora u koje se na kraju dana – u čarobnoj igri toplih tonova – ‘utapa’ i sunce.

Kajak ture u NP Mljet

Oni željni avanturizma uz obalu, kristalno čistim morem otoka u Tatinici možete krenuti na kajak turu. obitelj Matana je jedina obitelj koja živi u tom mjestu, pokazat će vam floru i faunu obližnjih otočića, slušat ćete o povijest otoka Mljeta i životu na otoku, a nešto ćete i prizalogajiti na kraju ture!

www.idadventures.hr / ID Adventures Mljet

Gdje sam dobro jeo na Mljetu?

MS restaurant & bar – Saplunara

Kakav ručak nakon prvog kupanja ove godine! Uz zvuke cvrčaka, prvi put sam probao gulaš od hobotnice. Crni rižot je bio fenomenalan. MS je smješten odmah iznad Saplunare, lako ćete ga pronaći.

Marijina konoba – Prožurska Luka

Još jedna preporuka za odličnu klopu na Mljetu – Marijina Konoba u Prožurskoj Luci. Nakon hladne plate, zapečene kamenice i škarpina ispod peke! Preporučujem da nazovete ranije i naručite peku. Nećete požaliti.

Mali Raj – Babine kuće

Nakon pola dana istraživanja Nacionalnog parka odšetali smo do ove konobe uz Veliko jezero (5 min hoda od mosta). Nije bilo teško nagovoriti nas na platu svježe ribe.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!