Restoran ‘Lička kuća’ ima novu menu kartu! Isprobao sam dobar dio ponude!!!

Prije desetak dana za vrijeme posjete NP Plitvička jezera imao sam priliku isprobati jela s novog, osvježenog jelovnika kultnog restorana ‘Lička kuća’. Te večeri oborio sam vlastiti rekord i isprobao svaki od petnaest sljedova! :D

Meni karta formirana je kao prvi javnosti vidljivi rezultat višegodišnjih promjena i unapređenja ugostiteljske ponude Parka, a nastala je prema programima edukacija kadrova u kuhinjama, unutarnjih unapređenja sektora vlastitih pekara, slastičarnica i mesarnice, te tehnoloških investicija u opremanje pripremnica namirnica i kuhinjskih pogona.

Najperspektivniji kadrovi parka predvođeni su mladim kuharom Igorom Jularićem. Pri kreiranju novih receptura i jela, imali su između ostalog na umu sljedeće činjenice. Prva je isticanje vlastite proizvodnje namirnica što se odnosi na temeljce spravljenih isključivo od povrća i mesa, tijesta za kruhove i slastice iz vlastite pekarnice ili obrade biranog mesa iz vlastite mesnice. Sve to je bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka. Druga je korištenje moderne kuharske tehnologije primjerice u zrenju mesa, u hladnom i toplom dimljenju mesnih prerađevina kao što su vlastita proizvodnja kobasica, u produkciji vlastite tjestenine ili pak u proizvodnji lokalnog izvornog namaza – Ličke base. Treća je kreativno poigravanje tradicionalnim prehrambenim navikama i jelima.

Na novoj karti jela predstavljena su jela kao što je „Lički zavežljaj“ u kojem se gostima servira jelo koje simulira janjeće pečenje s prilogom iz peke, ali spravljeno u malim porcijama ili „Orzoto od janjetine“ u kojem se spretno spaja tradicionalna žitarica ječam zajedno sa redukcijom tamnog Velebitskog piva i vlastitog španjolskog temeljca od junećih kostiju uz pirjano meso janjetine iz Like.

I slastice su, uz tradicionalne ličke štrudle dobile nove buduće gastro ikone; planetarno popularna „cheesecake“ torta u Ličkoj kući napravljena je od ličke base, a glazirana je pekmezom od šljiva. Pekmez je također dio programa unapređenja gastro ponude Parka. Već dvije godine djelatnici parka kroz svojevrstan program „team building-a“ sami obiru lokalne šljivike, a od plodova u kuhinjama parka kuhaju pekmeze u kotlovima, pasteriziraju ih i tijekom godine koriste u izradi deserata.

Međutim, u Ličkoj kući će se i dalje moći uživati i u okusima i stilovima koji već pomalo pripadaju gastronomskoj prošlosti, kao što su janjetina s ražnja ili ispod peke, teletina ispod peke, lički krumpir…, no ta će se jela ipak raditi za goste koji će svoj dolazak najaviti barem jedan dan ranije.

Jela s nove menu karte Ličke kuće svima su dostupna od 20. srpnja, a kroz godinu će se ona unapređivati, mijenjati i nadograđivati ovisno o sezonama kao i novim idejama kojih već sada ne nedostaje.

Topla preporuka svima koji posjete NP Plitvička jezera ili su tek ogladnjeli za vrijeme vožnje starom cestom – D1 kroz Liku.

A evo napokon i svih sljedova iz nove ponude koje sam isprobao na degustacijskoj prezentaciji;

Tortellini punjeni skutom
(ručno rađeni tortellini na kremi od buče, pesta od rikule, prženih bučinih sjemenki, sotirane gljive, zreli kravlji sir)

Valjušci punjeni dimljenom pastrvom i pršutom
(ručno rađeni valjušci od krumpira iz Like punjeni hladno dimljenom pastrvom i pršutom, pirjani na bijelom vinu)

Orzoto od janjetine
(pirjano meso janjetine iz Like, ječmena kaša sa tamnim Velebitskim pivom)

Lička juha
Tradicionalna juha s mesom janjetine, krumpirima i povrćem

Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja
(kotlet janjetine iz Like sporo kuhan u vakuumu te zapečen u pećnici, krema od cvjetače, sotirano povrće, umak od timijana)

Lički zavežljaj
(meso janjetine iz Like, lička šljivovica, krumpir iz Like, mrkva, celer, rajčica, začinsko bilje)

Janjeća pljeskavica
(mljeveno meso od janjetine iz Like, sir škripavac uz krumpir s lukom i slaninom, umak od base i kopra, čips od luka, pečena paprika)

Domaće kobasice na đuveču od ječma
(kobasice od čistog junećeg mesa u janjećem crijevu, hladno dimljene na biranom drvetu, ječam u pirjanom povrću, sotirani luk u bijelom vinu)

Krumpir s lukom i slaninom
(kockice krumpira iz Like kuhane pa potom pržene na luku i dimljenoj slanini)
Domaći đuveč s ječmom
(pirjano korjenasto povrće, rajčica, paprika, tikvica, patlidžan, kuhani ječam i krumpir…)
Rib-eye steak
(odrezak odležanog junećeg mesa iz prednjeg dijela hrpta, 400 g)

Torta od base i pekmeza od šljiva
(basa iz Ličke kuće, pekmez iz sustava Plitvica)

Scroll to Top