Koliko me zapravo koštao vikend u New Orleansu (let iz Zagreba)?

Oni koji me prate duže ili možda čak od samih početaka postojanja ove stranice (studeni 2014. godine) znaju da sam u to vrijeme uglavnom samo putovao i na Facebooku objavljivao fotke i pričice iz tih zemalja. Jeftine letove na blogu počeo sam objavlijvati tek nešto kasnije. Bilo je tu povratnih za Tanzaniju od 318 eura, Kinu 216 eura, New York 280 eura, Santorini 39 eura i slično. Nedavna prilika za naeko daleko putovanje koju sam iskoristio bila je aviokarta iz Zagreba za New Orleans – samo 290 eura. Naravno da nisam previše razmišljao. Iskreno, prvo sam sebi kupio kartu, a onda tek objavio. :)

Evo više detalja o izletu i koliko su me ukupno došla četiri dana i tri noći u New Orleansu.

  • Datum putovanja: 17. – 21. svibanj.
  • Cijena povratne karte Zagreb – New Orleans (presjedanja u Frankfurtu) – 290 eura.
  • SmještajCity House Hostel na rubu Francuske četvrti – 150 usd, tri noćenja.
  • Ostalo: izleti (groblje, vožnja parobrodom), hrana, piće, par magnetića i tri majice – nekih 250 usd.

Da li se isplatilo? Definitivno! Sasvim dovoljno vremena da se doživi grad (ima tek 350 tisuća stanovnika), uživa u jazzu na ulicama i barovima Francuske četvrti, udahne dašak američkog juga, uživa u gastronomskim delicijama i zaplovi rijekom Mississippi.

Na ovom izletu prioritet mi je bio što više uštedjeti na smještaju pa sam se odlučio za hostel na rubu Francuske četvrti (City House Hostel – 50 usd noćenje). Bila je to jedna od najjeftinijih opcija u terminu. Pokazao se kao izvrstan izbor, lokacijom (čim izađete već ulicu dalje odmah ste u ‘žiži’ događaja) i infrastrukturom. Nemam apsolutno nikakvih zamjerki, dapače – jedan od boljih i ljepših hostela u kojima sam boravio. Oku osobito ugodno i svrsishodno uređene su društvene prostorije.

Generalno, New Orleans i pogotovo Francuska četvrt vrlo su turistički orijentirani pa su i cijene ‘prigodne’. Za smještaj u nekom od hotela izdvojit ćete znatno veću svotu od one koju sam ja platio u hostelu. Ako vam je interesantniji smještaj u hotelu bacite oko na cijene ovdje.

Obično cijene hrane i pića ne komentiram jer svi dobro znamo gdje idemo i valjda nešto istražujemo i informiramo se putovanja. Jedan sam od onih kojima već izuzetno na živce ide zgražanje nad cijenama kave i pive na Stradunu početkom svake sezone. Ima nas različitih afiniteta kad je u pitanju hrana. Louisiana je raj za gurmane, a pri putovanju u kraj poznat po dobroj kuhinji ‘preživljavanje na sendvičima’ za mene nije opcija.

Orijentacije radi pri planiranju izleta, vođena tura grobljem St.Luis No.1 dođe 20 dolara, vožnja parobrodom po Mississippiju 34 dolara (izvrstan cajun bloody mary na palubi 9 dolara). Žao mi je da nisam otišao još na Swamp tour po okolnim močvarama i posjet plantažama, ali jutro trećeg dana nikako se nisam mogao na vrijeme dići iz kreveta.

Zadnji dan, prije odlaska na aerodrom (jambalayama, gambooima, kamenicama i škampima častio sam se prva tri dana), probao sam još kobasicu čija me kombinacija zaintrigirala – krokodil i svinjetina. Kupio sam si još i tri majice u nekim suvenirnicama duž Decatur Street. Svaka je u prosjeku koštala dvadesetak dolara.

Kako rutinski nemam dolare kod sebe odmah po slijetanju digao sam 200 USD na bankomatu Mastercard karticom, kojom sam kasnije platio i hostel, suvenire te jedan ručak. Pri plaćanju karticom u inozemstvu za najbolju stopu konverzije uvijek odaberite plaćanje u lokalnoj valuti. U SAD-u napojnice su obavezne i stvar pristojnosti pa ćete odmah na računu dobiti sugeriranu cifre (10%, 15% i 20% iznosa računa), a plaćate li karticom također ćete imati rubriku u koju upisujete iznos napojnice.

Neki će možda reći da je iz Zagreba odletjeti za Ameriku na samo tri noći suludo, no meni je ovaj izlet bio izvrstan. Kao prvo, odlična cijena povratne karte, a i za grad veličine New Orleansa tri, četiri dana su idealna te sam si za relativno malo love ispunio dugogodišnju želju. Sad napokon znam što je tako posebno u noćima u New Orleansu… ‘nothing is like it seems in New Orleans’.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!