Neeksplodirana avionska bomba usred crkve u Mosti na Malti!

Početkom 2022. godine tri tjedna sam proveo istražujući Maltu, sredozemni otok veličine našeg Hvara (doduše na Malti živi mnogo više stanovnika – njih 500 tisuća).

Jeste li znali da postoji gotovo 365 crkvi i kapelica razasutih po Malti i Gozu? Ova u Mosti, mjestu u unutrašnjosti otoka, jedna je od najpoznatijih po kupoli i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (znanoj i kao Rotonda di Mosta / Mosta Rotunda). Ubacite ovaj gradić u svoj program kad pripremate putovanje na Maltu!


Za vrijeme bombardiranja 9. travnja 1942. dvije njemačke bombe pale su na crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mosti u kojoj se tada nalazilo više od 250 vjernika.

Nakon što je oglašena uzbuna dio vjernika je napustio crkvu, a dio se ostao moliti.

Navikli su Maltežani tijekom rata na bombardiranja. Zbog svog strateškog položaja Malta je bila najbombardiranija zemlja tijekom Drugog svjetskog rata (danas Laos nosi tu titulu zbog silnih američkog bombardiranja za vrijeme Vijetnamskog rata).

Prva bomba probila je kupolu i pala na pod crkve, a druga na vrh pročelja. No, ni jedna nije eksplodirala!

Taj se događaj ovdje slavi kao čudo, božanska intervencija koja je spriječila da poginu stotine ljudi, a crkva i grad pretvore u ruševinu. Replika bombe nalazi se u prostoriji do sakristije, iza oltara.

Originalne bombe deaktivirala je vojska i bacila u more.

Još malo o ovoj predivnoj crkvi i kupoli (jednoj od najvećih samostojećih na svijetu)…

Prva crkva na ovom mjestu izgrađena je početkom 1614. godine, a za sadašnju, za koju je arhitekt crpio inspiraciju iz rimskog Panteona, prvi kamen je položen 1833., a dovršena je 1869. godine.

Nova kupola bila je toliko velika da je stara crkva još jedno vrijeme stajala unutra, a zatim je rastavljena.

Kupola ima promjer 56 metara izvana i 39 iznutra! Glavno pročelje sastoji se šest velikih jonskih stupova (iza kojih su kipovi apostola) koji drže dva tornja, a zidovi koji podupiru kupolu debeli su oko 9 metara.

Stepenicama se možete popeti na krov i bazu kupole. Predivan pogled iznutra i prema van.

Crkva u Mosti otvorena je za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 9:30 do 17:30, subotom od 9:30 do 16:30 i nedjeljom od 12:00 do 16:30.

Cijene ulaznica:

  • 2 € za posjet bazilici Mosta
  • 2 € za posjet skloništu iz Drugog svjetskog rata (ispred crkve)
  • 3 € da se popnete na trijem i uđete u unutarnju galeriju crkve
  • 3 € za kombiniranu ulaznicu za posjet bazilici Mosta i skloništu iz Drugog svjetskog rata
  • 5 € za kombiniranu ulaznicu za posjet bazilici Mosta, skloništu iz Drugog svjetskog rata i uspon na unutarnju galeriju crkve

Najpovoljnije prilike za putovanje na Maltu na blogu uvijek ćete pronaći ovdje. Za još priča, fotografija i savjeta s mojih putovanja zapratite @idemo_putovati!

… a kako bi na mail primali slične priče, informacije, savjete, ali i preporuke za povoljna putovanja upišite se na moj newsletter koji prati preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!