16 najljepših plaža na Malti, Gozu i Cominu

Najljepše plaže na Malti? Pripremate se za putovanje te ste u potrazi za najboljim i najljepšim plažama na Malti, Gozu i Cominu?  Na pravom ste mjestu jer s gotovo 200 kilometara obale (zajedno sa otocima Gozo i Comino), 300 sunčanih dana godišnje, vrućim ljetima, toplim jesenima i blagim zimama (klima na Malti) ova destinacija je bez sumnje odličan odabir za putovanje tijekom cijele godine – a u ovom tekstu provest ću vas kroz najljepše plaže Malte, Goza i Comina.

Na Malti ćete pronaći pješčane plaže s brojnim sadržajima, no još je više stjenovitih uvala, a more je jedno najčišćih u Sredozemnom moru. Kristalno čistom moru i skrivenim uvalama teško je odoljeti. Ipak, generalno gledajući na Malti ima više stjenovitih obala te nešto manje plaža na koje smo navikli na našoj, jadranskoj obali.

> Kada posjetiti Maltu? – Vrijeme po mjesecima

Bajja’ je malteška riječ za plažu, a ako planirate posjetiti Maltu između travnja i listopada, sigurno ćete dio vremena provesti na barem nekoj od mnogih prekrasnih ‘bajjiet’ (množina od ‘plaža’).

Ako tek razmišljate o kupnji povoljnih aviokarata za Maltu te putujete tamo u razdoblju od proljeća do jeseni jedna od idućih informacija koja će vas zanimati su i koje plaže posjetiti tijekom boravka. Evo mojih preporuka za najbolje i najljepše plaže na Malti i Gozu.

Mapa plaža na Malti, Gozu i Cominu

Najbolje plaže na Malti

Većina najboljih i najljepših plaža na Malti nalazi se na sjeveru otoka, no pronaći ćete nekoliko lijepih uvala i na jugu. Krenimo prvo s najljepšim pješčanim plažama na Malti.

Mellieha Bay (Ghadira zaljev)

Volite pijesak pod nogama? Najveću i vjerojatno najpopularnija pješčanu plaža na Malti je – Mellieha Bay, također poznata kao Ghadira Bay. Najveća pješčana plaža na Malti smještena je u podnožju idiličnog mjestašca na brdu – Mellieha.

Kada se zasitite plaže posjetite obližnji rezervat prirode Ghadira, u kojem se nalaze mnoge vrste malih sisavaca, gmazova i ptica.

Kako doći do zaljeva Ghadira

Do zaljeva Ghadira lako je doći autobusom. Duž plaže nalazi se nekoliko autobusnih stanica.

Ako ćete do plaže automobilom (ovdje pronađite najjeftinije ponude za unajmljivanje automobila na Malti) uz obje strane ceste nalaze se parkirna mjesta. Računajte gužvu tijekom ljetnih mjeseci.

Što trebate znati o plaži Mellieha Bay

Zaljev Ghadira savršen je za djecu jer je voda vrlo plitka. Također je jedna od najpristupačnijih plaža na Malti s drvenim šetnicama i platformama koje vode do mora.

Postoji nekoliko mjesta gdje možete kupiti hranu i piće. Neka od tih mjesta također iznajmljuju suncobrane i ležaljke.

Paradise Bay (Mellieha)

Rajska plaža ime je dobila s razlogom. Postavljene su i mreže za meduze te će se mnogi zbog toga lakše opustiti. Nalazi se u mirnom području u blizini Cirkewwa, okružena je liticama, a pogled puca na Comino i Gozo.

Kako doći do Paradise Bay

Samo jedna linija autobusa vozi do ove plaže, a ako se do nje zapustite automobilom postoji veliko parkiralište tik uz plažu.

Što trebate znati o ‘rajskom zaljevu’

To je zaštićena plaža s mirnim plitkim morem pa je idealna za obitelji s malom djecom. Budući da je prilično mala, na plaži se brzo stvaraju gužve, stoga pokušajte stići vrlo rano.

Na plaži postoji kafić te možete unajmiti ležaljku i suncobran.

Armier Bay (Mellieha)

Ovaj veliki zaljev u Melliehi sastoji se od dvije pješčane plaže: Armier i Little Armier. Nalazi se na lijepom, osamljenom mjestu i vrlo je popularan među lokalnim stanovništvom.

Kako doći do Armiera

Najbolji način da dođete do Armiera je automobilom, najbliža autobusna stanica udaljena je oko 15-20 minuta hoda od plaže (što može biti naporno za ljetnih vrućina).

Što trebate znati o Armieru

Postoji određeno područje za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. U okolici postoji i nekoliko klubova na plaži i kupališta koji poslužuju dobru hranu.

Imgiebah Bay (Mellieha)

Ovaj udaljeni zaljev u području Melliehe skriveni je dragulj. Okružena netaknutom prirodom, Mgiebay je mala pješčana plaža i jedna od rijetkih plaža na otoku prilagođenih psima.

Kako doći do Imgiebaha

Zaljev Imgiebay nije najpristupačniji, ali potpuno je vrijedno truda. Na vrhu brda s pogledom na plažu nalazi se mali parking, a odatle se pješači niz stazu.

Ako je to mjesto zauzeto, možete parkirati svoj automobil pored palače Selmun i prošetati do plaže (otprilike 20 minuta hoda).

Što trebate znati o ovoj plaži

Nema ponude hrane i pića stoga spakirajte dovoljno vode i hrane.

Iako je ova plaža prilično čista nekada ima algi na pijesku. Dok se mnoge plaže na Malti redovito čiste od algi, Mgiebay baš i nije pristupačan.

Golden Bay (Mellieha)

Zlatni zaljev je dobio ime po zlatnom pijesku. Ova plaža popularna je među domaćim stanovništvom, ali i turistima. Dovoljno je velika pa ni ljeti ne izgleda katastrofalno prenatrpano (iako se odmah sjeverno uz uvalu nalazi veliki hotel).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Kako doći do Golden Baya

Do Golden Baya je lako doći autobusom. Uz parkiralište je autobusna stanica, a odatle se jednostavno pješice spuštate malom asfaltiranom nizbrdicom.

U okolici Golden Baya ima mnogo parkirnih mjesta, no pronalaženje slobodnog parkirnog mjesta može biti pomalo teško tijekom ljetnih mjeseci.

Što trebate znati o plaži Golden Bay

Golden Bay je poznat po morskim strujama nešto dalje od obale, stoga izbjegavajte plivanje u nemirnim vodama ili odstupanje predaleko od obale.

Postoje restorani i kafići u kojima možete uživati u laganom obroku i piću (MUNCHIES).

Anchor Bay

Također na sjeverozapadu otoka, poznatiji po Popeye Villageu nego po samoj plaži: Anchor Bay bio je filmski set produkcije Popeye iz 1980., s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi, a od tada se pretvorio u turističku atrakciju.

Plaža Riviera (Mellieha)

Smještena između litica, plaža Riviera (poznata i kao Ghajn Tuffieha) jedna je od ljepših plaža na Malti. Riviera je također odlično mjesto za promatranje zalaska sunca – ponesite piće, uputite se do stražarnice na litici i uživajte u zalasku.

Kako doći do Riviere (plaže Ghajn Tuffieha)

Riviera se nalazi odmah do Golden Baya. Uz plažu postoji parking, iako može biti vrlo prometno. Do plaže možete doći i autobusom.

Što trebate znati o Riviera plaži

Rivijera nije baš pristupačna. Morat ćete se spustiti niz, naizgled, beskrajne stepenice (njih oko 200!) da biste došli do plaže.

Kao i Golden Bay, plaža Riviera može biti pomalo opasna zbog struja koje prevladavaju na ovom području. Ako niste najsigurniji u vlastite plivačke sposobnosti pokušajte se držati blizu obale gdje je voda vrlo plitka.

Gnejna (Mgarr)

Gnejna je lijepa, pješčana plaža u selu Mgarr. Mjesto je okruženo prekrasnim krajolicima, zelenim brežuljcima i padinama pa je okolica plaže idealna i za šetnju.

Kako doći do Gnejne

Do Gnejne se lako može doći automobilom, a odmah do plaže nalazi se parking.

Iako postoji autobusna linija koji vozi do uvale, nije baš česta. Drugi način je da dođete autobusom do središta sela Mgarr te prošetati do zaljeva – iako ćete se morati spustiti niz vrlo strmo brdo (i kasnije se popeti natrag).

Što trebate znati o Gnejni

Mgarr je obiteljska plaža i popularno mjesto među lokalnim stanovništvom. Jedna strana uvale obrubljena je ‘kućicama’ za čamce, od kojih su neke napravljene u vapnencu. Neki od njih čak služe kao ljetne kućice.

U okolici nema kafića ni restorana, ali postoji kiosk/kamion s hranom koji prodaje pića, grickalice i sladoled.

St. Peter’s Pool (Marsaxlokk)

St. Peter’s Pool jedno je od najljepših mjesta na jugu Malte. Iako nije baš plaža, ovaj prirodni bazen nedaleko ribarskog sela Marsaxlokk oduševit će vas azurnim nijansama mora u koje možete skakati s nekoliko metara visokih litica.

Kako doći do St. Peter’s Pool

Ako ćete do tamo automobilom morat ćete parkirati (parkiralište nije veliko) na vrhu brdašca odakle pogled pada na uvalu, a do same obalie vodi kratka staza nizbrdo. Najbliža autobusna stanica udaljena je preko 2 km. Iz Marsaxlokk do St. Peter’s Pool možete i taxi brodićem.

Što trebate znati o St. Peter’s Pool

Ova stjenovita uvala posjećuju turisti i lokalci, međutim ne bih preporučio odlazak tamo s malom djecom jer su litice visoke te nedostaje klasičnih ulaza u more.

Također, morat ćete spakirati nešto vode i hrane jer u tom području nema nikakvih sadržaja.

Najbolje plaže na Gozu i Cominu

Gozo je možda malen, ali ne nedostaje mu lijepih mjesta za kupanje! Ovdje su najljepše plaže na sestrinskom otoku Malte.

Ramla Bay (Xaghra)

Na malteškom se plaža zove Ramla l-Hamra, što znači Crvena plaža i ima potpunog smisla kada vidite njezinu jedinstvenu, zlatnocrvenu boju pijeska. Smještena na kraju bujne zelene doline Ramla Bay vjerojatno je najveća i najpopularnija plaža na Gozu.

Kada se zaželite odmoriti od brčkanja na plaži prošećite do špilje Tal-Mixta iz koje se pruža predivan pogled.

Kako doći do plaže Ramla

Do plaže možete doći autobusom. Postoji i uređen parking odmah do plaže.

Što trebate znati o zaljevu Ramla

Iako je ova plaža prilagođena obiteljima, dijelovi plaže su prekriveni šljunkom, pa ulazak u more može biti pomalo neugodan za one s nježnim tabanima. Postoji nekoliko lokala s hranom.

San Blas Bay (Nadur)

Ako želite skrenuti s utabanih staza na Gozu zaputite se u zaljev San Blas, na sjevoroistočnoj obali otoka Gozo, sjeverno od obližnjeg mjesta Nadur. Skriven između slikovitih brežuljaka prekrivnih bujnim zelenilom ovaj zaljev je tiho malo mjesto s crvenim pijeskom i kristalno čistim morem.

Kako doći do zaljeva San Blas

Nije baš lako doći do njega, ali svakako vrijedi truda. Morat ćete hodati niz strminu.

Što trebate znati o zaljevu San Blas

Iako na plaži postoji mali kiosk možete i sami spakirati hranu i vodu za slučaj da je zatvoren.

Tijekom ljetnih mjeseci moguć je najam suncobrana i ležaljki.

Hondoq ir-Rummien (Qala)

Nalazi se na jugu Goza pa možete pripremiti fotoaparat ako želite uhvatiti lijep pogled na Comino. Zbog čistog mora i mnogih prirodnih špilja u okolici, Honodoq ir-Rummien je popularno mjesto za plivanje, snorklanje i ronjenje. Duž obale pronaći ćete drevne solane iz rimskog doba.

Hondoq ir-Rummien je popularno mjesto za kupanje među lokalnim stanovništvom.

Kako doći do Hondoq ir-Rummien

Autobusom ne možete do plaže, ali je lako dostupna automobilom. Parking je odmah uz plažu.

Što trebate znati o Hondoq ir-Rummienu

Ova uvala je dijelom pješčana, dijelom stjenovita i taj je dio znatno veći. Upravo na toj strani zaljeva pronaći ćete kiosk koji poslužuje piće, hranu i sladoled.

Također možete unajmiti kajak i istražiti skrivene špilje u okolici.

Xwejni Bay

Još jedna prekrasna plaža s bijelim pijeskom na Gozu koja postaje sve popularnija. Kažu kako je ovo najbolje mjesto za ronjenje na Malti i Gozu.

Plaža Mgarr ix-Xini

To je mala, ali slikovita uvala, uz mali potočić i strmu prirodnu dolinu. Plaža Mgarr ix-Xini nalazi se na Gozu i jedna je od najzabačenijih plaža – savršena za malo mira i tišine te je također pogodna za ronjenje.

Dwejra Bay

Nekada najpoznatija znamenitost Goza – Azurni prozor (velika stijena u moru s otvorom koji nalikuje prozoru) – danas više ne postoji, no turisti i dalje posjećuju to mjesto. U blizini se nalazi zaljev Dwejra, jedan od skrivenih dragulja otoka smjestio se iza Fungus Rock.

S dramatičnim obalnim formacijama, spektakularnim pogledom na more i kristalno čistim morem koje vrvi morskim životom, ova uvala nudi jedinstveno iskustvo plivanja.

U zaljevu se nalazi i Fungus Rock, koji su u prošlim danima strogo čuvali Vitezovi svetog Ivana (Ivanovci). Vjeruje se da tu raste biljka jedinstvenih ljekovitih svojstava koja je liječila rane vitezova.

Plava laguna (Comino)

Comino je maleni otok između Malte i Goza, uglavnom poznat po prekrasnom zaljevu s tirkiznim morem. Izleti brodom u Comino vrlo su popularni ljeti, a većina se zaustavlja u Plavoj laguni i prekrasnim morskim špiljama oko otoka.

Preporučujem da tamo stignete što ranije kako biste izbjegli gužvu. Kasnije istražite otok i njegova skrovitija područja – postoje neka mjesta koja su savršena za ronjenje

Kako doći do Plave lagune

Do Plave lagune možete doći samo brodom. Možete doći na brod iz Cirkewwe, Bugibbe ili Slieme.

Što trebate znati o Plavoj laguni

Dok Plava laguna oduzima dah, ovo mjesto ljeti postaje vrlo, vrlo prometno. Brodovi krcati turistima cijelo vrijeme ulaze u zaljev.

Veći dio zaljeva je stjenoviti, s tek malim pješčanim dijelom. Zbog morskih struja izbjegavajte izlazak izvan predviđenog područja za plivanje.

Najbolje plaže na Malti za…

  • Obitelji: Mellieħa Bay, Golden Bay, Għajn Tuffieħa (iako do nje nije najlakše doći – pogledajte niže), Paradise Bay, Armier Bay i Little Armier (ako imate auto).
  • Sunčanje: Mellieħa Bay, Golden Bay, Għajn Tuffieħa.
  • Snorklanje, ronjenje: Blue Lagoon, Ta’ Fra Ben, St Peter’s Pool, Imġiebaħ Bay, Paradise Bay. Više mjesta za ronjenje ovdje: Top 10 mjesta za ronjenje na Malti i Gozu
  • Vodeni sportovi: Golden Bay, Mellieħa Bay
  • Ljubitelji pješčanih plaža: Għajn Tuffieħa, Golden Bay, Mellieħa Bay, Ġnejna Bay, Paradise Bay, Armier Bay i Little Armier
  • Za avanturiste: Imġiebaħ Bay, Armier Bay i Little Armier

Sigurnosni savjeti za kupanje na Malti

Iako su plaže na Malti relativno sigurne, uvijek je pametno poduzeti mjere opreza. Prođimo nekoliko savjeta za kupanje na Malti i Gozu.

Najbolje vrijeme za kupanje

Posjećujete li Maltu ljeti, na plažu se zaputite ranije kako biste izbjegli gužve. Druga opcije je otići na kupanje kasnije poslijepodne (iza 17 sati). Tada je većina ljudi već otišla i možete se bez stresa opustiti kraj mora kupajući se ili tek uživati u pogledu uz dobro piće.

Zahvaljujući toploj mediteranskoj klimi, sunčanih dana na Malti ima tijekom cijele godine, a more je prilično toplo tijekom cijele godine. Naime, možete se kupati u proljeće i jesen – a imati gotovo cijelu plažu samo za sebe.

Imajte na umu da tijekom zimskih mjeseci na Malti temperatura mora pada obično na 16 stupnjeva Celzijusevih. U zimsko doba godine na Malti se kupaju samo najhrabriji. Ovdje saznajte prosječne temperature i temperature mora na Malti tijekom cijele godine.

Morske struje

Kada idete na plažu, obratite pozornost na sigurnosne zastavice. Iako more ne izgleda jako nemirno, moglo bi biti morskih struja. Klonite se ulaska u more kada vidite crvenu zastavu. Sigurnije je tada u nekom od barova popiti Kinnie ili Cisk.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Preporuka: Aplikacija WhichBeach

Odličan je lokalni alat, aplikacija koja preporučuje idealne plaže za kupanje na temelju dnevne vremenske prognoze.

Newsletter

Upišite se u moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika


Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!