Kada putovati na Malti? Klima i vrijeme kroz godinu

Kada je najbolje vrijeme za putovanje na Maltu?

Razmišljate o Malti kao destinaciji za svoje iduće putovanje ili godišnji odmor, ali niste sigurni koje je doba godine najbolje za posjetiti Maltu? Otputovati na Maltu kada god vam se prohtije neće biti problem zahvaljujući direktnim letovima iz Zagreba tijekom cijele godine. Dodatne opcije za one kojima ne odgovaraju polasci iz Zagreba su direktni letovi iz Trevisa, Beča, Budimpešte i Beograda.

> 16 najljepših plaža na Malti, Gozu i Cominu (vodič i mapa)

Za najbolje i najjeftinije prilike za putovanje na Maltu tijekom cijele godine upišite se na moj newsletter koji prati preko 18.000 ljubitelja putovanja:


A kada putovati na Maltu ovisi ponajviše o vašim mogućnostima, tome što tražite, očekujete te što želite raditi na ovom prekrasnom mediteranskom otoku.

Kllima na Malti

Malta ima mediteransku klimu s toplim suhim ljetima i blagim zimama. Najtopliji mjesec u godini je srpanj s prosječnom dnevnom najvišom temperaturom od 32 C i prosječnom najnižom od 23 C.

Najviše oborina izmjereno je od studenog do veljače, no kišnih je dana malo. Sezona kupanja traje od svibnja do listopada.

Kada je najbolje vrijeme za posjetiti Maltu?

Kratak odgovor glasi da je svako doba godine dobro vrijeme za posjet Malti i Gozu. U nastavku ćete vidjeti i zašto, ali ipak i dobiti dovoljno informacija za odaberete vaše idealno vrijeme za putovanje na Maltu. Ako baš i neće biti idealno prema vašim željama dat će vam dovoljan broj sugestija kako najbolje iskoristiti vaš boravak na Malti.

Posjetite Maltu zimi (siječanj – ožujak)

Zimi je Malta najzelenija. Ovo je savršeno razdoblje za sve avanturiste, ljubitelje planinarenja (na Malti nemavelikih planina ni uspona) i hodanja koji će uživati u zelenilu malteškog otočja. Najviše kiše na Malti pada zimi, ali ne traju dugo i obično za samo nekoliko sati sunce ponovno sja. Naravno, i za kišnih dana ima atrakcija koje možete posjetiti.

Prosječna dnevna temperatura zimi je oko 15 stupnjeva, dok noći znaju biti pomalo prohladne. Duga sunčana razdoblja također su uobičajena zimi, što ovu sezonu čini savršenom za piknike, šetnje i istraživanje prekrasnih gradova i sela Malte.

Ne manje važno – zima je vjerojatno najjeftinije vrijeme za izlet na Maltu. Cijene smještaja na Malti i Gozu znatno su niže zimi nego u sezoni.

Na Malti drže do karnevala. Štoviše, to je jedno od najpopularnijih događanja na otoku. Glavne karnevalske proslave održavaju se u Valletti, gdje ulicama paradiraju velika, šarena kola, praćena plesačima u kostimima. Vrlo je poznat i karneval u mjestu Nadur na Gozu.

Posjetite Maltu u proljeće (travanj – lipanj)

Izlet na Maltu u proljetnim mjesecima savršeno je vrijeme za razgledavanje i istraživanje otoka. Prosječna temperatura je oko 20 stupnjeva, a vrijeme je uglavnom stabilnije nego zimi. Doba je to godine kada se održava Međunarodni festival vatrometa na Malti, Fešta jagoda, srednjovjekovni Mdina festival…

Svibanj je već dobro vrijeme za kupanje jer su dani dovoljno topli, a plaže još nisu krcate.

Vjetroviti dani vrlo su česti u proljeće, ali su rijetko popraćeni obilnom kišom ili olujom. Ako vas i ulovi loše vrijeme Malta ima bogatu povijest, s velikim brojem mjesta UNESCO-ve baštine, uključujući cijeli glavni grad Vallettu, tako da ćete imati mnogo toga za obići.

Uskrsno razdoblje vrlo je popularno te očekujte mnogo turista, ali to je i prilika za svjedočiti običajima poput procesija Velikog petka te ostalih pobožnosti u mjestima na Malti i Gozu vezanih uz svetkovinu Uskrsa.

Još jedna popularna proljetna proslava je blagdan svetog Josipa, 19. ožujka, koji je ujedno i državni praznik. Ovaj se blagdan posebno slavi u Rabatu na Malti.

Posjetite Maltu ljeti (srpanj – rujan)

Glavna sezona na Malti. Ovo je vrijeme kada većina turista dolazi na ljetni odmor na plaži. To je najtoplije doba godine s prosječnom temperaturom od 30 stupnjeva i minimalnom količinom oborina. Ako ste ljubitelj ljeta i dobro podnosite visoke ljetne temperature, onda je pravo vrijeme za posjetiti Maltu. No, pripremite se i na gužve (u prometu te popularnim plažama).

Malta ima nekoliko lijepih pješčanih i stjenovitih plaža, a možete isprobati i mnoge vodene sportove. Za one željne autohtonog ugođaja spomenut ću da se većina tradicionalnih fešta po mjestima na otočju održava ljeti. Ljeti sela i gradovi diljem Malte i Goza slave blagdan svog zaštitnika. Te proslave uključuju spektakularne vatromete, marševe glazbenih orkestara i procesije s kipom sveca zaštitnika.

Posjetite Maltu u jesen (listopad – prosinac)

Jesen je najbolje vrijeme za posjet Malti ako želite izbjeći gužve, a ipak uživati u lijepom vremenu. U ovo doba godine temperaturu počinju padati, ali more je još uvijek toplo nakon vrućeg ljeta, tako da je ovo idealno vrijeme za one koji teže ponose vrućine, ali žele uživati u blagodatima Mediterana. Jesen je idealna za kupanje u kristalno čistom moru, a povremene kiše ne bi trebale biti razlog za brigu.

Zanimljivi krajolici uz obalu kao što su Mistra, Dingli Cliffs, Fomm ir-Rih i Mtahleb zovu u šetnju.

Božić i Nova godina su prilično popularno vrijeme za posjetiti malteške otoke i malo se ugrijati od znatno hladnijih temperatura koje su tada u Hrvatskoj.

aviokarte za. izlet na maltu

Kada je Malta najjeftinija?

Najjeftinije vrijeme za putovanje na Maltu je zima (siječanj i veljača). U studenom su cijene smještaja i hotela niže, kao i u prva dva mjeseca.

Postoji li kišna sezona na Malti?

‘Kišna sezona’ počinje u listopadu, a nastavlja se kroz studeni i prosinac koji mogu biti vlažni. No, ovo vas nikako ne bi trebalo odgovoriti od putovanja na Malti u tim mjesecima jer ovdje nije riječ o monsunskim kišama. Siječanj i veljača mogu biti vrlo hladni i vlažni, no manje od prethodnih mjeseci.

Može li se kupati i sunčati na Malti u listopadu?

Da! Posjetite li Maltu u listopadu, možete provesti nekoliko dana na plaži. Još je dovoljno toplo za kupanje, a vjerojatno ćete uhvatiti i nešto boje.

Možete li se zimi kupati na Malti?

Temperatura mora na Malti zimi se spušta do 16 stupnjeva Celzijusa. Postoji šansa da ćete vidjeti ljude koji se na Malti kupaju tijekom zimskih mjeseci, no to je aktivnost za one najhrabrije.

Vodič po mjesecima za putovanje na Maltu

Oni skloniji tablicama i statistici iz ovog će pregleda dobiti najbolji dojam o tome kakvo je vrijeme i klima na Malti tijekom cijele godine. Uz dnevne i noćne temperature na Malti kroz mjesece u ovoj će vam tablici koristi i prosječne temperature mora na Malti kroz mjesece u godini.

Evo još nekoliko ideja kako možete provesti vrijeme na Malti ovisno o mjesecima i godišnjim dobima, a koje bi vam trebale pomoći pri odluci kada putovati na Maltu.

Vrijeme na Malti u siječnju

Siječanj je mirno vrijeme na Malti pa je idealno za one koji preferiraju niske cijene i aktivan odmor. Temperature su niske i bude kraćih pljuskova, ali i pet sati sunca dnevno u prosjeku. Svakako će biti toplije nego u Hrvatskoj i većini ostatka Europe.

Letovi za Maltu su jeftini u siječnju, a svi hoteli imaju snižene cijene nakon što završi sezona proslave Nove godine.

Siječanj je idealno vrijeme za posjetiti Maltu, ako ne volite gužve, volite šetnje prirodom, voziti bicikl, istraživati povijesne i kulturne znamenitosti.

Vrijeme na Malti u veljači

Veljača je po temperaturama slična siječnju, ali manje je padalina i nešto više sunca. Kako je ovo još uvijek izvan sezone, postoji mnogo jeftinih letova za Maltu i smještaja po povoljnim cijenama diljem Malte i Goza. Kao i siječanj, veljača je dobro vrijeme za one koji vole ostati aktivni tijekom putovanja.

U veljači se obilježava blagdan brodoloma svetog Pavla 10. veljače, Malteški maraton obično se održava krajem veljače ili početkom ožujka. Postoji niz glazbenih i kulturnih događanja. Vrhunac mjeseca obično je karneval. Proslave počinju u petak i traju sve do utorka te uključuju parade, kostime i mnogo zabave.

Klima na Malti u ožujku

U ožujku je još manje kiše, a temperature su nešto više. Sezona se još ne zahuktava te i dalje ima jeftinih letova do Malte. Cijene smještaja još nisu otišle u nebo.

Putovanje na Maltu u travnju

U travnju vrijeme iz lijepog prelazi u odlično, ali još nema velikih gužvi. Ovo je najbolje vrijeme za posjet Malti ako želite doživjeti otok prije gužvi vrhunca ljeta.

Prosječne temperature dodatnu rastu, a padalina je sve manje. Temperature mora prihvatljive su za kupanje tek onim hrabrijima, uživamo u oko 8-9 sati sunca dnevno.

Kako Uskrs često pada u travnju procesija Velikog petka i procesija nošenja Uskrslog Krista u Tri Grada lijepa su događanja za popratiti. Manja mjesta također organiziraju velike procesije.

Ako niste religiozni, nema problema! Travanj ima i druge nevjerojatne događaje, kao što je godišnji Festa Frawli (Festival jagoda) ili Međunarodni festival vatrometa na Malti koji se održava krajem travnja ili početkom svibnja. U istim terminima održava se festival Rock the South s mnogo domaćih i stranih izvođača.

Malta u svibnju

U svibnju na Malti ima puno sunca, vrlo malo kiše, temperature su više i to je vremenski jedno od ljepših razdoblja za posjet Malti. More je toplije te se i oni manje hrabri sada odlučuju za ulazak i iznad razine gležnjeva. Uz prosječno 10 sunčanih sati dnevno temperature još uvijek nisu dosegle vrhunac.

U Mdini se obično početkom svibnja održava srednjovjekovni festival. Tihi grad se u to doba vraća u srednjovjekovno doba: glazbenici pjevaju serenade, a ulice su ispunjene cvijećem, sve kako bi se oživio nekadašnji način života. U svibnju se održava Tjedan mode, vrhunac modnih događanja na Malti.

Vrijeme na Malti i Gozu u lipnju

Tradicionalno gledano, vrijeme na Malti u lipnju je vjerojatno najbolje. Toplo vrijeme, puno sunca, vrlo malo kiše (malo je vjerojatno da će uopće pasti), ali bez one vrućine vrhunca ljeta. Posebno su večeri vrlo ugodne, savršene za opuštanje u blizini mora.

Na Maltu dolazi sve više turista tijekom lipnja pa je najbolje vrijeme za posjet Malti ako uživate u živahnoj, užurbanoj atmosferi s puno događanja. Otok je još uvijek zelen, a more još toplije. Aktivan odmor na Malti moguć je i tijekom lipnja.

Scena noćnog života počinje u lipnju blistati punim sjajem. Centri noćnog života kao što su Paceville, Bugibba, Sliema i Valletta vrve životom.

Filmski festival u Valletti također se održava u lipnju. Tjedan glazbe na Malti također se obično održava oko lipnja, a vrhunac tjedna obično je Isle of MTV Malta Special, gdje deseci tisuća ljudi hrle na koncerte međunarodnih izvođača, koje zagrijavaju najpopularniji lokalni izvođači.

Izlet na Maltu u srpnju

Vrijeme na Malti u srpnju postaje vruće i suho pa je najbolja opcija za obožavatelje sunca i one kojima ne smetaju gužve. Ljeto je u punom zamahu i sav život i živost koji čine ovaj otok tako primamljivom destinacijom za posjetiti vidljivi su na svakom koraku.

U srpnju se održavaju brojne seoske i gradske fešte (obilježavanje dana zaštitnika), koncerti, festivali i druga lokalna događanja. Festival smokava u Xaghri, svetkovinu San Bastjan i Arti Fil-Misrah svakog petka u srpnju pretvaraju Melliehu u gradić umjetnika i obrtnika.

Marsovin Wine Festival održava se početkom srpnja u Hastings Gardensu. Prilika je to za uživanje u izvrsnom lokalnom vinu i hrani. To je još vrijeme održavanja Malta Jazz and Rock, Farsons Beer i Malta International Foods festivala.

Vrijeme na Maltu u kolovozu

Malta je najtoplija u kolovozu, uz prosječnu temperaturu od 31 stupanj i do 11 sunčanih sati dnevno. Puna je turista i živahna. Atmosfera je nevjerojatna s puno energije turista koji uživaju u plažama, noćnom životu te istražujući kulturu i povijest otoka.

U kolovozu je manje događanja nego u srpnju zbog vrućine, ali uvijek se nešto događa. Ako tražite nešto slično karnevalu u veljači, na Malti se održava ljetni karneval sredinom kolovoza. Malta International Foods Festival ponovno se održava, no ovog puta na Gozu.

Izlet na Maltu u rujnu

Vrijeme tijekom rujna lagano zahladi, moguća je kiša – ali je vrijeme još uvijek sjajno. S prosječno osam sunčanih sati dnevno, dobro je vrijeme ako želite izbjeći ljetne mjesece, ali i dalje imati izvrsno vrijeme bez velikih vrućina.

Malta u listopadu – vrijeme

U listopadu se temperatura još malo snižava i nešto su veće šanse za kišu, no na Malti još uvijek uživaju u prosječno sedam sati sunca dnevno. Svakako, jesen je toplija i ljepša nego u Hrvatskoj i ostatku Europi. Ovdje kao da tek ulazimo u jesen.

Ako volite izbjeći gužvu, listopad je najbolje vrijeme za odlazak na Maltu. Vrijeme je još uvijek lijepo, umjereno toplo, ima puno aktivnosti na izbor. Turista je znatno manje nego u ljetnim mjesecima.

Ljubitelji kulture također ne bi trebali propustiti Notte Bianca u Valletti, koja se održava početkom listopada, a trgovine i restorani ostaju otvoreni do kasno u noć mnogo je glazbenika i izvođača na ulicama. Palače i muzeji također ostaju otvoreni kroz noć pa ako je to vaš đir – Notte Bianca je za vas!

Malta u studenom

Studeni je jedan od mjeseci s najviše kiše na Malti, ali još uvijek dovoljno topao s šest sunčanih sati dnevno. Vrijeme može biti nepredvidivo, ali je toplije i nije nalik studenom u Hrvatskoj i ostatku zapadne i sjeverne Europe.

To je još uvijek je odlično vrijeme za aktivan odmor, posebno za intenzivne šetnje i vožnju bicikla. Događaji u to vrijeme većinom se održavaju u zatvorenim prostorima.

Klima na Malti u prosincu

Vjerojatno najkišovitiji mjesec u godini, ali je tijekom sunčanih razdoblja, s temperaturama oko 16 °C i dalje ugodno, mnogo toplije nego u središnjoj Europi. Kalendar događaji nije toliko intenzivan, ali uključuje božićne sajmove, festivale, tržnice i predstave. Osim u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana cijene letova i smještaja na Malti vrlo su povoljne.

Kao što vidite, uvodna izjava ‘”svako vrijeme je dobro vrijeme za planiranje putovanja ili izleta na Maltu” je istinita. Koji god da mjesec u godini putovali uvijek ćete imati što raditi na Malti. Usprkos velikom broju turista, ova mediteranska zemlja živi cijele godine, uvijek se nešto događa. Vrijeme je na Malti uglavnom uvijek lijepo, čak i za vlažnijih mjeseci. Zapravo, nikada nije jako hladno na Malti, čak ni usred zime (kada u prosjeku bude najmanje pet sunčanih sati dnevno).


Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!