15 stvari koje vjerojatno niste znali o Brazilu!

Donosim vam zanimljivosti o Brazilu nakon što sam tri mjeseca putovao najvećom zemljom Južne Amerike te sam u tom razdoblju naučio mnogo toga o ovoj predivnoj zemlji, njenim stanovnicima, hrani i običajima. Vjerujem da će vas ove činjenice i informacije o Brazilu i Brazilcima zanimati. Neke ste sigurno znali, ali neke, vjerujem, vam nisu bile poznate.

Brazil je 150 puta veći od Hrvatske!

Brazil je zaista ogroman te se proteže kroz tri vremenske zone. Površinom je tu negdje kao Europa (bez Rusije). Zato je vrlo važno put u Brazil dobro isplanirati i uvijek imati na umu udaljenosti te različita klimatska podneblja. Usput ću spomenuti da je Brazil zemlja s najviše aerodroma na kugli zemaljskoj – ima ih oko 4.000!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

U Brazilu uvijek morate biti oprezni!

Kada me 2014. godine posjetio Paolo u Varaždinu njegove priče kako sretno živimo u Hrvatskoj nisu me se toliko dojmile sve dok nisam i sam stigao u Brazil. Kad shvatiš da se razbojstva događaju na svakom koraku te se mogu dogoditi u svako doba dana, kad vidiš koliko su domaći na oprezu tada i ti počinješ ozbiljnije percipirati činjenično stanje. Naravno, neka vas to ne odvrati od putovanja u ovu predivnu i raznoliku zemlju. Uostalom, oprezan na putovanju treba biti uvijek, a Brazil je jedna od zemalja gdje to stvarno bitno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

U Brazilu si uvijek ‘gringo’

Naziv za strance u Brazilu je – gringo (za žene – gringa). Nije to ništa pogrdno i jednostavno se morate priviknuti. Čak bi i moji prijatelji za mene govorili svojim frendovima – “Ok, doći će i moj ‘gringo friend’ sa mnom.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

U Brazilu se morate ljubiti

Zagrljaj i poljubac za pozdrav i oproštaj društveni je običaj i vrlo je bitan. Naviknut ćete se nakon nekog vremena i veselo ljubiti sve oko sebe.

Nakon povratka kući neko vrijeme mi se znalo događati da nekoga pri upoznavanju odmah i izljubim.

Engleski vam neće biti od velike pomoći

Naravno, u Riu de Janeiru i Sao Paolu vjerojatno nećete imati većih problema u sporazumijevanju ako ne znate portugalski, ali ako se maknete iz tih turističkih središta nastupa sasvim druga priča. Većina Brazilaca ne govori strane jezike (jednostavno im ne trebaju), dogodilo mi se čak da naiđem na čuđenje od nekih što uopće radim u Brazilu, a ne znam portugalski.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Brazil nije jeftin

Ja sam za smještaj uglavnom koristio Couchsurfing i tu sam mnogo uštedio, ali putovati po Brazilu nije jeftino. Autobusne karte i lokalni letovi nisu prejeftini zbog visokih poreza. Također, stopa poreza na uvoznu robu je vrlo velika pa su mnogi proizvodi u Brazilu skuplji nego u drugim zemljama.

Također, Rio de Janeiro i Sao Paolo su daleko najskuplji gradovi u Brazilu. Dajte priliku i ostalima poput Belo Horizontea, Salvadora, Curitibe…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Karneval nije samo u Riu!

Sjećam se od malena da uvijek na televiziji gledamo u doba karnevala povorku iz Ria pa bi se lako dalo zaključiti kako su i oči cijelog Brazila uprte u događanje na Sambadromu.

Nikako, Brazilci mnogo više drže do karnevalskih zabava u drugim gradovima (Salvador, Olinda, Ouro Preto…). Zapravo, svaki kvart nekog većeg grada, svaki manji gradić i svako selo imaju svoju karnevalsku zabavu. I što je najbolje, u vrijeme karnevala – od petka do srijede – rade samo nužne službe, sve ostalo staje – jer je to vrijeme zabave na 100%, mnogo plesa i glazbe od 0-24. Ipak su Brazilci najbolji u tome.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Brazil je ime dobio po drvu

U početku su Portugalci ovu zemlju zvali Ilha de Vera Cruz, a kasnije je Pedro Alvares Cabral shvativši da nije riječ o otoku preimenovao u Terra de Santa Cruz. Upravo u to doba Portugalci počeli iz ‘novog svijeta’ izvoziti drvo koje se koristilo za dobivanje crvene boje, a nazivali su ga pau-brasil (brazilwood). ‘Brasil’ od portugalske riječi ‘brasa’ – žeravica, žar.

U kolonijalno doba Portugalci su imali običaj daleke i novootkrivene zemlje nazivati po proizvodima ili sirovinama koje su iz njih crpili tako da je i u ovom slučaju Terra de Santa Cruz ‘prekrštena’ u Brazil.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

U Brazilu ćete se udebljati

O hrani u Brazilu napisat ću još mnogo u drugim postovima jer to je jedna od zemalja u kojoj sigurno nećete biti gladni. A vjerojatno ćete se i udebljati! Ponuda je raznolika i ovisi o regiji – od božanstvenih morskih plodova do vrlo masnih, pravih težačkih jela – ali sve vrlo, vrlo ukusno!

Brazilci zaista znaju uživati u hrani, a posebno će vam se svidjeti njihov ‘rodizio’ koncept restorana; platite neku svotu i jedete koliko možete, a konobari vam na tanjur svako malo donose nove stvari. Najčešće je to meso, roštilj (churrasco rodizio), ali postoji i rodizio pizza, sushi rodizio…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Nije samo ‘samba’ popularna

Svi znamo da Brazilci obožavaju glazbu i ples te vam je dobro poznata samba, no ima i drugih. Zaista je poseban doživljaj prisustvovati zabavi u nekom baru kada se u njemu ili ispred svira samba, ali često će vam se u Brazilu događati da vas pozovu na ‘forro’ (čita se: ‘foho’).

Forro ples bismo mi nazvali ‘klasičnim stiskavcem’ i omiljena je večernja zabava mnogim Brazilcima, a posebno Brazilkama. Nema veze ako ne znate plesati, lako ćete pronaći instruktora ili instruktoricu. Oni zaista uživaju u tome. I vi ćete. Opustite se.

Jug i sjever

Kad gledamo brazilsku nogometnu reprezentaciju znamo da ih ima svih boja kože, očiju i kose. Upravo je to razlog zašto je brazilska putovnica najcjenjenija na crnom tržištu.

Zanimljivo, na jugu Brazila većina populacija je bijela (potomci doseljenika iz Europe), a na sjeveru, prema ekvatoru, većinom žive potomci robova iz Afrike (40% svih robova s tog kontinenta završilo je upravo u Brazilu). Zašto baš u tom dijelu? Zapitajte se samo gdje najbolje uspijevaju šećerna trska i kava.

Rasizam je u Brazilu prisutan i danas. I rasni i ekonomski.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Jedno pivo za sve!

U Brazilu teško da i jedno druženje može proći bez pive. Budući da je većina popularnih piva flaširana u boce od po jednu litru normalno je da se naručuje jedna po jedna boca za društvo. Uz nju ćete dobiti i malene čašice te se onda piva rastače svakome za stolom. Jedan od razloga za ovakav način konzumacije je sigurno i vrućina zbog kojih se pivo brzo grije, a osnovno pravilo u Brazilu glasi – pivo mora biti ‘ledeno’! Drugo je pravilo da oni sve vole dijeliti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Brazilci su ludi za pizzama

Njihove su pizze izuzetno bogate i natrpane raznim sastojcima, a postoje i slatke pizze. Dnevno se u Brazilu pojede preko 1,5 milijuna pizza, od toga samo 800.000 u Sao Paolu!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Plaćanje karticama je više nego uobičajeno

Većina računa (u barovima, restoranima i, naravno, dućanima), čak i oni najmanji iznosi u Brazilu se plaćaju karticama. Sasvim je uobičajeno da ako vas je u baru ili na večeri bilo više na kraju svatko da svoju karticu i konobar bez prigovora raspodjeli račun na sve za stolom.

Budući da u Brazilu na mjenjačnice nećete nailaziti prečesto kartica je i više nego poželjna.


Instagram i Newsletter

Želiš još mojih priča, fotografija i savjeta s putovanja? Zapratite @idemo_putovati!

… a kako bi na mail primali slične priče, informacije, savjete, ali i preporuke za povoljna putovanja upišite se na moj newsletter koji prati preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:


Ako ti se ova objava posebno svidjela klikni na link ili skeniraj kod i plati mi pivo.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!