Resursi za putnike

Dio stranice na kojem možete pronaći stranice, alate i savjete koji će koristiti svakom putniku.

Akcije putovanja za Crni petak – Black Friday:

> Provjerite najnovije Black Friday akcije putovanja u 2023. godini.

Putnički pojmovnik

> Što je Skyscanner i kako pronaći jeftine letove?>
> Zašto je Ryanair tako jeftin?
> Što su to errror fare letovi i kako ih pronaći?
> Što je ‘hotel misprice’?


Jeftine avio karte

Skycanner

Vjerojatno najpopularniji pretraživač avio karata!

Vayama

Stranica preko koje vrlo često kupujem povoljne avio karte!

Kiwi

Zanimljiva stranica ako ste u potrazi za što povoljnijim avio kartama u nekom radijusu.


Smještaj

HotelsCombined

Stranica koju sam ‘otkrio’ tek nedavno, ali je rado preporučujem za pronalazak najpovoljnijeg smještaja diljem svijeta. HotelsCombined je, slično kao i Skyscanner, pretraživač koji uspoređuje i za vas pronalazi najjpovoljniju cijenu smještaja. Npr. čest je slučaj da za određeno vremensko razdoblje u istom hotelu Booking i Agoda nude različitu cijenu. Ovdje uvelike pomaže ovaj pretraživač koji vam štedi vrijeme i novac te za vas odmah informira o najpovoljnijoj opciji!

Trivago

Potpuno isti koncept kao i gore spomenuti pretraživač, no ponekad bolje ‘dealove’ možete pronaći na Trivagu. Preporučam pretražiti na obje stranice smještaj na nekoj destinaciji za tražene datume kako biste bili sigurni da žete dobiti najnižu cijenu.

Airbnb

Sve popularnija platforma vas povezuje s privatnim iznajmljivačima širom svijeta. Ako se registrirate preko ovog linka ostvarit ćete popust od 30 eura prilikom prve rezervacije smještaja! Naravno, imate li sobu, stan, apartman ili kuću možete se prijaviti kao iznajmljivač te tako popuniti kućni budžet.

Agoda

Nanese li vas put na istok Agoda.com je, kada je smještaj u pitanju, stranica koja će vam biti od velike koristi. U bazi imaju najširu ponudu hotela u Aziji po najboljim cijenama!

Booking

Pruža mnoge opcije smještaja (hoteli i hosteli) širom svijeta po atraktivnim cijenama. Vrlo jednostavno sučelje i mogućnost otkazivanja rezervacija samo 24 sata prije termina čine Booking.com izuzetno popularnim.

Couchsurfing

Sjajan način za uštedjeti na smještaju – jer je besplatan! Pomoću couchusrfinga upoznat ćete mnoge zanimljive ljude, bilo kao gost spavajući na tuđem kauču ili kao domaćin. Nekad, posebno ako ste u stisci s vremenom ili je internet loš, može biti frustrirajuće tražiti domaćine na sljedećoj destinaciji, ali se isplati pokušati! Ima li boljeg od toga da vam novi grad pokazuje i u najbolje barove vodi osoba koja tamo živi?


Novac

Payonner Mastercard

Payoneer prepaid Mastercard kartica može se koristiti bilo gdje u svijetu za plaćanje u dućanima ili podizanje gotovine na bankomatu. Odlična stvar za sve putnike jer, budući da se radi o prepaid kartici, lako kontrolirate koliko novaca imate na njoj kako bi šteta u slučaju gubitka ili krađe bila minimalna.

Registracijom preko ovog linka ostvarujete bonus od $25 kada na vašem računu bude prvih $100:


Knjige

 • Lonely Planet vodiči – nekako su mi najdraži i najbolje mi leže.
 • ‘Santhana’, Borna Bebek
 • ‘U potrazi za Staklenim gradom’, Borna Bebek i Željko Malnar
 • ‘Iscjelitelj’, Noah Gordon – Predivan povijesni roman koji prati životni put Roberta Colea, dječaka koji želi postati liječnik. U 11. stoljeću školovati se za liječnika nije moglo kao danas, tako da Rob, s obala Temze, kreće na dalek put do najcjenjenije medicinske škole tog vremena u Perziji. Zbog ove knjige želja mi je, nadam se – uskoro, posjetiti grad Isfahan u Iranu.
 • ‘Afrika – misija na crnom kontinentu’, Miro Aščić
 • Degustacija slobode’, Davor Rostuhar – Degustacija slobode traži odgovore na nekoliko važnih pitanja: zašto toliko volimo putovati, kako nas ta putovanja transformiraju te kako svojim putničkim otiscima utječemo na naš krhki planet.
 • ‘Za Aleksandrom Velikim u srce Azije’, Jasen Boko – Knjiga prati tragove Aleksandra Velikog, koji je u osvajanje svijeta krenuo iz Pele na sjeveru Grčke, a autor za njim iz Skoplja u Makedoniji. Prošavši Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat Boko istražuje kakav se čovjek krije iza mita, koliko je Aleksandar doista bio tašti megaloman i što ga je tjeralo da ide dalje. Pritom razmišlja o značenju globalizacije, spajanju kultura Europe i Azije, predrasude koje se putovanjem u kidaju te koliko je sjećanje na najvećeg vojskovođu još živo.
 • ‘Samsara – Put na Istok’, Hrvoje Ivančić – Priča prati lik mladog profesora koji se upušta u avanturu života i kreće putem istoka. Željan je velikog ostvarenja kojim će se uzdići iz jednolične mase.
 • ‘Pala karta’, Hrvoje Šalković – Autorov putuje u Amerikom bez čvrstog plana kretanja, ali s luđačkom željom da se tamo ostane što duže, uz što je moguće više ludih dogodovština.

Filmovi

 • Iscjelitelj – Ekranizacija ranije spomenutog povijesnog romana Noaha Gordona.
 • Put (Camino de Santiago) – Kalifornijski liječnik Tom dolazi u Francusku po posmrtne ostatke svog sina poginulog na Pirinejima u oluji na putu sv. Jakova. Da ispuni sinovljevu želju, Tom kreće na hodočašće i završava put.

Kako nikada ne biste propustili prilike za putovanja kao na Black Friday pridružite se preko 18.000 pretplatnika na Bengeri newsletter te primajte ovakve informacije u svoj mail sandučić (uz, naravno, najbolje ponude za jeftine avio karte i putovanja):


Ako ti se ova objava posebno svidjela klikni na link ili skeniraj kod i plati mi pivo.