Zašto je Ryanair tako jeftin?

Ryanair je u širom Europe, a posljednjih godina i u Hrvatskoj, popularan izbor putnika s ograničenim budžetom jer nudi vrlo jeftine aviokarte. Ali zašto je Ryanair tako jeftin?

Nije to slučajnost – ‘low cost’ prijevoznik Ryanair koristi pametne tehnike kako bi uštedio novac. Ryanair je promijenio način na koji funkcioniraju putovanja avionom!

Ovaj uvid otkriva tajne iza Ryanairovog niskotarifnog modela, objašnjavajući zašto su njihove cijene avionskih karata nevjerojatno niske. Istražimo Ryanair i poslovni model koji stoji iza fenomena ovog niskobudžetnog zračnog prijevoznika.

Reduciranje baš svega

Ryanairove niske cijene karata rezultat su pametne taktike rezanja troškova, poput ukidanja pogodnosti u letu, korištenja jeftinijih, sekundarnih zračnih luka i naplaćivanja dodataka poput pića, grickalica i prtljage.

Njihov pristup velike količine i niske marže, popunjavanje letova s mnogo putnika, omogućuje im raspodjelu troškova i ponudu jeftinijih cijena aviokarata u usporedbi s tradicionalnim prijevoznicima.

Pod vodstvom izvršnog direktora Michaela O’Learyja, Ryanair konstantno smanjuje troškove – žestoko pregovara s dobavljačima za najbolje ponude za avione, gorivo i usluge zračne luke. To im pomaže smanjiti operativne troškove i prenijeti uštede na klijente, tj. konačnu cijenu aviokarata. Održavajući svoje letove dobro popunjenim, što je poznato kao faktor visoke popunjenosti, Ryanair maksimizira prihod i uz niske cijene svejedno osigurava profitabilnost svojih letova.

Ryanairovo oslanjanje na prihode, zarađene dodatnim uslugama kao što su naknade za prtljagu, omogućuje im da zadrže niske cijene osnovnih avionskih karata i da ostanu profitabilni dok putnicima s ograničenim budžetom nude pristupačne opcije.

Čimbenici koji doprinose niskim cijenama Ryanaira

‘Low cost’ zračni prijevoznici poput Ryanaira imaju pametan način pružanja puno jeftinijih avionskih karata u usporedbi s tradicionalnim prijevoznicima. To čine tako što reduciraju komociju i usluge te tako smanjuju troškove gdje god je to moguće.

Ryanair može ponuditi niske cijene aviokarata iz nekoliko razloga. Prvo, slijede pristup velike količine i niske marže (high-volume, low-margin approach), popunjavajući svoje letove s mnogo putnika kako bi rasporedili troškove i smanjili troškove po osobi. To im omogućuje da ponude jeftinije cijene od konkurenata.

Drugo, Ryanair zarađuje kroz pomoćne usluge i naknade. Iako su cijene karata niske, dodatno zarađuju od dodatnih dodataka kao što su naknade za prtljagu, prioritetni ukrcaj i obroci tijekom leta, dajući putnicima izbor i povećavajući njihov prihod. Ako ste ikada letjeli Ryanairom sjetit ćete se da će vam najmanje jednom za vrijeme leta uz ponude obroka i pića ponuditi i kupnju, parfema, igračaka, maketa ili čak Ryanair srećki za lutriju.

Nasloni sjedala u avionima Ryanaira se ne mogu spustiti niti pomaknuti kako bi u unutrašnjosti aviona bilo mjesta za što više ljudi.

Zračni prijevoznik Ryanair koristi sekundarne zračne luke, u pravilu jeftinije od glavnih. Osim toga, Ryanairov model poslovanja naplaćuje usluge kao što su odabir sjedala, pića, sendviči, grickalice i prijavljena prtljaga,

Jedna od ključnih taktika koju koriste je već spomenute letenje u manje zračne luke umjesto u veće (i skuplje). Te manje zračne luke naplaćuju niže naknade, tako da Ryanair može uštedjeti novac na troškovima slijetanja i infrastrukture.

Još jedan pametan potez je korištenje samo jedne vrste zrakoplova, Boeinga 737. To im pomaže uštedjeti na održavanju, obuci i rezervnim dijelovima, čineći svoje operacije učinkovitijima. Korištenjem samo jednog tipa zrakoplova piloti, ali i mehaničari zrakoplovne kompanije trebaju biti obučeni samo na jednom zrakoplovu.

zašto je ryanair jeftin

Također, Ryanair prodaje karte izravno putem svoje web stranice, izbjegavajući provizije putničkih agenata. To im omogućuje da ponude najbolje ponude i održe niske troškove distribucije. Ukratko, Ryanairov uspjeh leži u njegovom jednostavnom, učinkovitom pristupu koji smanjuje troškove, što im omogućuje da ponude nevjerojatno jeftine aviokarte putnicima.

Ryanair je poznat po agresivnom rezanju troškova. Također, nećete baš često čuti o bajnim uvjetima rada i ugovorima pilota i kabinskog osoblja, no to je već priča za drugu temu.

Održavajući svoje letove dobro popunjenim, što je poznato kao faktor visoke popunjenosti, Ryanair maksimizira prihod i osigurava profitabilne letove. To im omogućuje da zadrže niske cijene karata i dalje ostvaruju profit.

Koliko pilota i kabinskog osoblja ima Ryanair?

Za kompaniju Ryanair leti 6,582 pilota te ima 13,365 kabinskog osoblja (stjuardese i stjuardi).

Kompanija Ryanair ima puno manje zaposlenih od ostalih aviokompanija – mnogo toga odrađuje se online. Od kupnje karata do rezervacije sjedala, kupnje prtljage, a moguć je čak i online check in.

Koliko Ryanair plaća za avion?

Boeingov model 737-800 ima katalošku cijenu od 89,1 milijun dolara, ali s popustima za skupne narudžbe Ryanair vjerojatno plaća između 40 i 50 milijuna dolara za svaki avion. Njihovi mlažnjaci primaju do 189 putnika u konfiguraciji i tu su u kategoriji Airbusovog modela A320, koji prevozi devet putnika manje.

Ryanairove strategije smanjenja troškova

Sposobnost Ryanaira da ponudi tako niske cijene karata uglavnom se pripisuje neumoljivoj potrazi za mjerama smanjenja troškova koje zagovara njegov osnivač i izvršni direktor, Michael O’Leary. Poznat po svom štedljivom pristupu poslovanju, O’Leary je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju jedinstvenog poslovnog modela zrakoplovne kompanije.

Kao izvršni direktor Ryanaira, Michael O’Leary stekao je reputaciju zbog svojih pregovaračkih vještina, time osigurava najbolje ponude proizvođača zrakoplova, dobavljača goriva i zračnih luka, sve to doprinosi značajnim uštedama troškova za zrakoplovnu tvrtku.

Pod njegovim vodstvom, avioprijevoznik se usredotočio na pružanje jednostavnog iskustva putovanja, eliminirajući nepotrebne pogodnosti i usluge kako bi operativne troškove sveo na minimum. Ovaj model omogućuje Ryanairu da prenese uštedu svojim klijentima u obliku nižih cijena karata.

> Što je Skyscanner i kako pronaći jeftine avionske karte?

Nadalje, Michael O’Leary bio je pokretačka snaga iza inovativnih strategija zrakoplovne kompanije za smanjenje potrošnje goriva. Ulaganjem u zrakoplove s učinkovitom potrošnjom goriva i korištenjem napredne tehnologije, Ryanair je uspio optimizirati potrošnju goriva i pažljivo planirati rute leta, što je u konačnici pridonijelo uštedi troškova i smanjenom utjecaju na okoliš.

Utjecaj dodatnih prihoda na cijene karata

Jedan od glavnih razloga zašto Ryanair može ponuditi tako jeftine aviokarte je njegovo oslanjanje na dodatne prihode. Iako se njihove cijene karata mogu činiti nevjerojatno niskim, zrakoplovni prijevoznik zarađuje značajnu svotu od neobaveznih dodataka i naknada.

Ryanair nudi razne dodatke poput prijavljene prtljage, prioritetnog ukrcaja, obroka i odabira sjedala, koje klijenti mogu kupiti. Ovi dodaci ne samo da donose više novca, već također omogućuju putnicima da personaliziraju svoje putovanje.

Prihod od ovih dodatnih usluga pomaže u uravnoteženju niskih cijena karata. Naplaćujući dodatne dodatke, Ryanair može povećati svoju ukupnu zaradu i ostati profitabilan. Tako mogu zadržati niske cijene osnovnih karata, a putnicima daju mogućnost da poboljšaju svoje iskustvo putovanja dodatnim uslugama.

Ryanair je proaktivan u širenju svojih dodatnih izvora prihoda. Redovito predstavljaju nove proizvode i usluge, surađujući s tvrtkama za iznajmljivanje automobila, hotelima i pružateljima putnih osiguranja kako bi klijentima ponudili što više paketa usluga. Ova im diversifikacija pomaže u stvaranju dodatnih prihoda, koji su vjerojatno viši od iznosa kojeg uprihode prodajom aviokarata.

Međutim, ne odlučuju svi za ove dodatne usluge. Često se putnici koji putuju Ryanairom prilagođavaju te putuju samo s ručnom prtljagom unutar dozvoljenih gabarita, preskaču odabir sjedala, ne jedu tijekom leta i sl.

Usporedba s drugim niskobudžetnim zrakoplovnim prijevoznicima

Iako se Ryanair često naziva kraljem low cost aviokompanija, on nije jedini igrač na tržištu jeftinih zrakoplovnih prijevoznika. Nekoliko drugih zračnih prijevoznika diljem svijeta prihvatilo je slične niskotarifne modele i natječe se s Ryanairom u ponudi pristupačnih opcija putovanja.

Jedan od glavnih konkurenata Ryanairu je easyJet, još jedan europski niskobudžetni zračni prijevoznik. Poput Ryanaira, easyJet posluje na modelu s velikim prometom, niskom maržom i nudi jednostavna putovanja. Dva zračna prijevoznika dijele mnoge sličnosti u pogledu svojih strategija smanjenja troškova i stvaranja dodatnog prihoda. Međutim, postoje i neke razlike u njihovom pristupu i ciljnim tržištima. Na primjer, easyJet se više fokusira na glavne zračne luke i odredišta u usporedbi s preferencijama Ryanaira za sekundarne zračne luke.

Također, tu je i mađarski niskobudžetnih prijevoznik WizzAir s glavnom bazom u Budimpešti.

Iako svaki niskobudžetni zračni prijevoznik ima svoje jedinstvene karakteristike i strategije, svi oni dijele zajednički cilj: pružiti pristupačne opcije putovanja širokom rasponu kupaca. Pojednostavljenjem poslovanja, smanjenjem troškova i fokusiranjem na broj putnika, ove su zrakoplovne tvrtke revolucionirale industriju i učinile zračni promet dostupnijim masama.

Percepcija i zadovoljstvo putnika

Percepcija i zadovoljstvo kupaca ključni su za uspjeh svake zrakoplovne tvrtke, pa tako i Ryanaira. Unatoč kritikama i kontroverzama, Ryanair je zadržao snažnu bazu klijenata i ostaje popularan izbor za putnike s nižim budžetom.

Jedan od glavnih razloga zašto kupci biraju Ryanair su njihove niske cijene. Sposobnost zračnog prijevoznika da ponudi puno jeftinije karte od konkurenata velika je atrakcija za putnike koji paze na budžet. Mnogi su korisnici spremni pristati na kompromis oko određenih pogodnosti radi uštede koju nudi Ryanair.

Međutim, cijena nije jedini faktor koji percipiraju kupci. Reputacija Ryanaira za korisničku podršku i cjelokupno iskustvo putovanja također je važna. Iako se zračni prijevoznik suočio s kritikama u tim područjima, ulažu napore u poboljšanje korisničke usluge i rješavanje problema kupaca.

> Što učiniti kada aviokompanija otkaže ili vaš let kasni?

Nedavno je Ryanair uveo mjere za poboljšanje korisničkog iskustva, kao što je implementacija novih tehnologija za pojednostavljenje procesa rezervacije i smanjenje kašnjenja. Također su unijeli promjene u svoju politiku prtljage i sustav raspodjele sjedala kako bi stvari učinili praktičnijim za putnike.

Dakle, zašto je Ryanair tako jeftin? Sada otprilike znaš zašto su letovi Ryanara tako jeftini. No, evo još nekoliko zanimljivosti o kompaniji Ryanair.

Zašto je Ryanair tako jeftin?

Zašto se Ryanair zove Ryanair?

Ryanair je osnovan davne 1985. Zrakoplovna kompanija je dobila ime po obitelji koja ju je osnovala, obitelji Ryan. Iako je zrakoplovna tvrtka poznata po tome što ima sjedište u glavnom gradu Irske, Dublinu, to u početku nije bio slučaj.

Christopher Ryan, Liam Lonergan (vlasnik irske turističke agencije Club Travel) i irski biznismen Tony Ryan, osnivač Guinness Peat Aviationa su 1984. osnovali “Danren Enterprises” osnovali koji je ubrzo preimenovan u “Ryanair”.

Kolika je profitna marža Ryanaira?

Profitna marža može se definirati kao postotak prihoda koji tvrtka zadržava kao prihod nakon odbitka troškova. Neto profitna marža Ryanair Holdingsa na dan 30. lipnja 2023. iznosi 17,65%.

Koliko Ryanair zarađuje dnevno?

Ryanair zarađuje 2 milijuna funti dnevno i popunjava 93% svojih mjesta.

Koliko Ryanair zarađuje po letu?

Na svojoj web stranici kažu da imaju 1500 letova dnevno. To čini prosječnu dobit po letu od oko 700 eura.

Koliko Ryanair zaradi po putniku?

Ryanair leti prosječnom dužinom rute od 770 milja i prosječnim trajanjem leta od približno 1,8 sati. To mu omogućuje da koristi svoje zrakoplove više puta dnevno nego njegovi konkurenti — a svaki segment je prilika za zaradu od oko 5 € u prosjeku po sjedalu.

Koliko vrijedi šef Ryanaira?

Michael Kevin O’Leary (rođen 20. ožujka 1961.) irski je poslovni čovjek i glavni izvršni direktor Ryanaira. S neto vrijednošću od oko 848,6 milijuna eura (u travnju 2018.), jedan je od najbogatijih poslovnih ljudi Irske.

Je li Ryanair nedavno kupio 300 aviona?

Ryanair je s Boeingom  potvrdio ugovor za 300 novih zrakoplova, što je, rekao je ovaj niskobudžetni prijevoznik, rekordna narudžba irske tvrtke.

Najveći europski zrakoplovni prijevoznik po broju putnika rekao je da kupuje 150 zrakoplova 737 MAX 10 s opcijom za dodatnih 150 za isporuku između 2027. i 2033. godine.

Koja je starost zrakoplova Ryanair flote?

Prosječna starost Ryanairove flote je 5 godina. Doista, to je jedan od glavnih načina na koji smanjuju troškove. Kupuju potpuno nove zrakoplove s velikim popustom za količinu, teško ih koriste nekoliko godina, zatim ih prodaju dalje i kupuju najnovije najučinkovitije modele.

Koliko Ryanair leti dnevno?

Ryanair je najprometniji zrakoplovni operater s prosječno 2.865 letova dnevno, a slijede easyJet (1.559), Turkish Airlines (1.320), Lufthansa (1.244), Air France (1.014), KLM (808) i Wizz Air (740). ).

Koliko zrakoplova posjeduje Ryanair?

Ryanair je 2022. završio s 84 MAX-8200, od ukupne flote od 523 zrakoplova.

Tko je veći easyJet ili Ryanair?

Ryanair Group ima 523 zrakoplova, 59% više od easyJeta.

Koja je najprometnija linija Ryanaira?

Linija Rim Fiumicino do Catanije, Ryanairova je najprometnija ruta (Catania je na otoku Siciliji koji s kopnom nije povezan željeznicom).

Koja je najduža linija Ryanaira?

Ryanair povezuje Varšavu Modlin s Tenerife South od listopada 2014. Tijekom ljetnih mjeseci ruta duga  4092 kilometara prometuje utorkom, petkom i subotom.

FR6121 polazi iz Poljske u 07:00 i stiže u podne po lokalnom vremenu, što je ukupno 6 sati leta. Nakon samo 35 minuta, uključujući ukrcaj / iskrcaj putnika te punjenje goriva, FR6122 polazi u 12:35 i stiže u Varšavu u 19:20.

Što je besplatno na Ryanairu?

Dopuštena količina ručne prtljage Ryanaira: jedna osobna stvar, 40 x 25 x 20 cm (standardni školski ruksak) se ne plaća.

Kupci ‘Priority & 2 Cabin Bags’ usluge mogu unijeti kofer koji nije veći od 55 x 40 x 20 cm i težak je 10 kg ili manje. Ova usluga najisplativija je ako želite ponijeti više prtljage na let kompanijom Ryanair, uz to imat ćete prioritet pri ukrcaju (Što to znači? Prvo će ukrcati one koji su na web stranici kupili uslugu ‘Priority’, a tek potom sve ostale putnike).

> Što je error fare i kako ih pronaći?

Je li Ryanair najveći zračni prijevoznik na svijetu?

Delta je najveći svjetski zračni prijevoznik po broju putnika, ali Ryanair preveze više putnika na međunarodnim linijama nego bilo koji drugi.

Zašto nema reda 13 na Ryanairu?

Praznovjerje oko brojeva utječe na izostavljanje reda 13 na letovima Ryanaira i Lufthanse, kao i drugih zrakoplovnih prijevoznika poput Air Francea i Virgin Atlantica.

U mnogim se kulturama smatra da broj 13 donosi nesreću, što dovodi do njegovog izbjegavanja u mnogim aspektima svakodnevnog života, uključujući numeriranje zrakoplovnih sjedala.

Kako ne propustiti iduću akciju Ryanaira?

Sada kada ste u potpunosti ovladali materijom te znate zašto je Ryanair tako jeftin nema više opravdanja ako propustite akciju Ryanaira ili neke druge kompanije –  prijavite se besplatno za primanje upozorenja o povoljnim prilikama za putovanja izravno u vaš e-mail sandučić:


Ako ti se ova objava posebno svidjela klikni na link ili skeniraj kod i plati mi pivo.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!