Evo zašto je Revolut kartica idealna za putovanja…

Posljednjih se dana sve više i u našim medijima piše o kartici Revolut koja nema troškova održavanja (članarine), a naknade za transakcije su vrlo niske, i ono najbolje – ova debitna Mastercard kartica idealna je za putovanja! Budući da su neki dan napokon uveli mogućnost uplate na karticu u kunama, odlučio sam s vama podijeliti svoja iskustva s karticom i zašto je preporučujem (i ne samo onima koji su često na putovanju).

Što je Revolut?

Revolut je pre-paid debitna kartica s pripadajućom mobilnom aplikacijom (preuzmite besplatno – jako će vam se svidjeti!) te pripadajućim IBAN računom. Jedan sam od prvih korisnika ove kartice u Hrvatskoj, imam je od 2017. godine i do sada sam je isprobao na četiri kontinenta (Azija, Amerika, Afrika i, naravno, Europa)!

Što je pre-paid debitna kartica?

Debitna kartica se razlikuje od kreditne po tome što se sredstva skidaju odmah, nema počeka tj. plaćanja u ratama. Date karticu u dućanu, upišete pin (ako je račun koji plaćate veći od 100 kn/15 eura/ovisi o zemlji) i sredstva se skidaju s kartičnog računa.

Troškovi?

Ovo mi se posebno sviđa, a svidjet će se i vama – nema nikakvih troškova održavanja. Čak je i dostava kartice besplatna!

Jedino što ćete morati učiniti nakon što preuzmete aplikaciju i naručite karticu je dodati sredstva na Revolut račun (dovoljno je 90 kuna) s neke druge kartice na vaše ime. Zašto? Ova transakcija potrebna je za verifikaciju. Ne brinite, taj iznos odmah će biti dostupan za trošenje s kartice. Druga mogućnost je da vam taj iznos uplati netko od vaših prijatelja koji već posjeduju Revolut karticu.

Prije nego vam dostave karticu zatražit će od vas i fotku osobne iskaznice. Da li se brinuti (GDPR i to)? Ne bi trebali ni najmanje, pa i u banci vas traže osobnu prilikom otvaranja računa! Zar ne?

> Zatražite svoju Revolut Mastercard karticu odmah!

Revolut aplikacija

Mene je oduševila na prvu! Osim što preuzimanjem Revolut aplikacije na vaš mobilni aparat dobivate u potpunosti funkcionalno mobilno bankarstvo, ova aplikacija ujedno je i savršena za pregled vaših troškova i izdataka. Bilo da se radilo o kupnji namirnica, plaćanju hotela ili nešto drugo, Revolut automatski prepoznaje gdje ste kupovali te potrošeni iznos svrstava u adekvatnu kategoriju. Tako u svakom trenutku možete znati koliko trošite na hranu, transport, knjige i slično. Vrlo korisno za putovanja, uz organizaciju u životu, zar ne?

Zašto je Revolut idealan za putnike i putovanja?

Da biste mogli plaćati Revolut karticom, morate na nju uplatiti novac. Koliko novca imate, toliko možete trošiti. Vjerujem da će ovo mnogima biti idealno za putovanja, a i u slučaju gubitka ili krađe kartice možete odmah reagirati i ‘spasiti’ novac. Ako do nemilog događaja stvarno i dođe, uz pomoć aplikacije istog trena možete blokirati vašu Revolut debitnu karticu te tako odmah zamrznuti sredstva.

Druga, i meni te svima koji putuju, izuzetno bitna mogućnost Revolut Mastercard kartice je – konverzija valuta. Ovo stvarno obožavam. Sigurno ste upoznati, ili ste barem čuli, za vrlo visoke troškove konverzija ako u stranoj zemlji plaćate u drugoj valuti. E, pa Revolut aplikacija nudi da novac po zaista izvrsnom tečaju pretvorite u valutu zemlje u kojoj se nalazite.

Pojednostavnit ću – znate onu situaciju kada u stranoj zemlji plaćate nešto karticom pa vas trgovac ili konobar upita u kojoj valuti želite platiti (…a vi obično nemate pojma zašto vas to pita i što bi odgovorili!)? Često se dogodi da vam i dvije banke (vaša i ona s kojom ‘radi’ POS automat)  naplate proviziju. Revolutova mogućnost konverzije valuta spasitelj je u ovakvim situacijama. Od kada imam Revolut Mastercard karticu određeni iznos koji imam ili uplatim na karticu u sekundi konvertiram u valutu zemlje u koju putujem. Pri plaćanjima u restoranima, dućanima ili hotelima platim točno u lipu, koliki je i bio iznos računa – nema više suludih provizija bankama. Stopa konverzije? Izvrsna je, tečajevi su mnogo povoljniji od onih u bankama ili mjenjačnicama.

Što je s bankomatima? Za dizanje gotovine standardnom (besplatnom) verzijom kartice na bankomatima do iznosa 200 eura (ili 1700 kuna) mjesečno ne naplaćuje se provizija. Uglavnom sam u tim okvirima pa mi i ova mogućnost savršeno odgovara.

> Zatražite svoju Revolut Mastercard karticu odmah!

Dodatne pogodnosti na putovanjima?

Osim standardne kartice koja je besplatna i mjesečnih troškova postoje i ‘Premium’ te, još ekskluzivnija, ‘Metal’ verzija koje imaju mjesečne naknade od 54,99 odnosno 99,99 kuna, uz koje imate mogućnost ugovaranja putnog medicinskog osiguranja, osiguranja od kašnjenja letova i prtljage te mogućnost ulaza u loungeove na aerodromima. O svim mogućnostima informirajte se ovdje.

Moje iskustvo s Revolut karticom…

Kao što sam u uvodu spomenuo Revolut karticu koristim od 2017. godine i ni jednom me nije iznevjerila. U dućanima na POS uređajima prolazi ekspresno brzo, a na bankomatima prilikom dizanja gotovine nisam imao nikakvih problema. Njeni uvjeti poslovanja u potpunosti odgovaraju mojem nomadskog stilu života, a već mi je više prijatelja i poznanika zahvalilo što sam im preporučio Revolut.

Kako me Revolut kartica spasila na Caminu?

Na točno pola puta mog 800 kilometarskog pješačenja do Santiaga u Sahagunu večer prije polaska na bankomatu sam odlučio dići nešto eura jer sam bio pri kraju s gotovinom. Ubacio sam svoju Maestro karticu i u tom trenu bankomat se ‘zblesirao’ i progutao je. Plavi ekran, nikakva interakcija sa strojem više nije bila moguća, a kako je bilo već 10 navečer banka ispred koje se nalazio bila je zatvorena. Da čekam sutrašnji dan? Ne mogu si to priuštiti – oko 7 ujutro moram krenuti dalje. Ništa, jednostavno sam prebacio sredstva na svoju Revolut karticu, dignuo novac s nje, a idućeg jutra prijavio nestanak kartice službi Zagrebačke banke. Ne znam iz kojeg je razloga mi je bankomat progutao karticu, no kasnije sam na nekom forumu otkrio da nisam prvi kojemu se to dogodilo za vrijeme Camina.

Kako do Revolut kartice?

Super jednostavno! Klikom na ovaj link, zatim upišite svoj broj mobilnog telefona, preuzmite aplikaciju, registrirajte se i Revolut kartica stiže na vašu adresu za desetak dana! Registracijom preko bilo kojeg linka u ovom tekstu dostava (poštarina) standardne Revolut kartice neće vam biti naplaćena!

Scroll to Top