Da, Taškent ima ‘metro’ – i jedan je od najljepših na svijetu!

Nakon nedavne i tužne priče o sudbini Aralskog jezera evo jedne znatno ljepše crtice s putovanja Uzbekistanom.

Nakon što sam početkom lipnja 2022. sletio u glavni grad Uzbekistana ostao sam tamo tek dan i već idući produžio vlakom za čarobni Samarkand. Tog prvog dana nakon leta, gladan kao vuk, uspio sam tek malo razgledati glavni grad Uzbekistana, pojesti odličan pilav, ali i zaviriti na samo jednu stanicu metroa u Taškentu, gradu s četiri milijuna stanovnika.

Čuo sam priču o neobično lijepoj podzemnoj željeznici, a kad sam se spustio u stanicu na Amur Timur trgu shvatio sam da to nisu puste priče te si dao u zadatak kako ću kad se vratim u Taškent obići sve stanice metroa!

Kažu da je podzemna u Taškentu jedna od ljepših na svijetu, gotovo svaka stanica fascinira na svoj, originalan način. Projektirali su ih istaknuti arhitekti i umjetnici Uzbekistana.

Nije ogroman, ima četiri linije, a cijena karte je 1400 soma (90 lipa). S tom kartom možete obići sve stanice podzemne jer nema vremenskog ograničenja.

Trebalo mi je 5,6 sati (s jednom pauzom za ručak). Pripremio sam galeriju najupečatljivijih.

Vožnja i šetnja podzemnom željeznicom u Taškentu putovanje je kroz povijest grada i zemlje. Svaka postaja – kroz slike, rezbarije, mozaike i druge umjetničke te arhitektonske elemente – priča dio povijesti Uzbekistana. Od Puta svile do carstava i važnih povijesnih ličnosti koji su ostavili trag na ovim prostorima.

Neke stanice s ogromnim lusterima izgledaju kao raskošne dvorane za balove u dvorcima, dok su druge poput setova na snimanju znanstvenofantastičnog filma.

Taškentski metro bio je prvi u srednjoj Aziji (tijekom sovjetske ere, grad je mogao imati podzemnu samo ako je imao preko milijun stanovnika).

U 1960-ima Taškent je doživio nagli rast stanovništva, a prva linija metroa dovršena je i otvorena 1977. Druga linija dodana je 1991., a treća 2001. Treća linija još nije u potpunosti dovršena, a četvrta je u izradi.

Podzemna željeznica trenutno je duga 59,5 kilometara s 29 postaja raspoređenih na tri linije podzemne željeznice (četvrta je u izgradnji). U 2021. prevezla je 130 milijuna putnika, što odgovara dnevnom prosjeku od približno 360.000 putnika. Taškentski metro otvoren je svaki dan od 5 ujutro do ponoći. Špice su od 7.30 do 9.30 i od 17 do 19.30.

Najbolje vrijeme za posjet metrou u Taškentu je rano poslijepodne, između 13 i 16 sati. Ovo je također idealno vrijeme ako ste u Uzbekistanu tijekom ljeta jer su vani poslijepodne izuzetno visoke temperature.

Na svim stanicama podzemne željeznice u Taškentu postoje stroge sigurnosne kontrole pa ćete se osjećati vrlo sigurno. Na svakoj postaji postoje zaštitari/čuvari koji pomno prate što se događa na peronima. Sigurnosne kamere postavljene su u svakom kutku, čak i kad bi netko imao loše namjere, ne bi se tako lako izvukao.

Podzemna je također sklonište u slučaju napada te je zbog toga dugo vremena bilo zabranjeno fotografirati ili snimati. Zabrana je ukinuta tek 2018. godine.

Navozio sam se tog dana dosta podzemnom u Taškentu te moram nešto izdvojiti – ne sjećam se da sam ikada doživio pristojnije ponašanje u javnom prijevozu. Muškarci se dižu ženama, da ne govorim mlađi ljudi starijima. I meni su par puta ponudili da sjednem. Sad, ili im izgledam staro ili su zaista izuzetno pristojni i prema gostima. Nadam se da je ovo drugo.

Posjet stanicama podzemne željeznice nije samo jedna od najjeftinijih (i zabavnih!) stvari koje možete učiniti u Taškentu, zahvaljujući njegovom odličnom klimatizacijskom sustavu također je vrlo ugodna aktivnost da se rashladite tijekom vrućih ljetnih dana!

Nadam se da uživate u fotkama! Nego, jeste li znali da Taškent ima metro – i to ovakav!?

Povežimo se – Instagram i Newsletter

Želiš još mojih priča, fotografija i savjeta s putovanja? Zapratite @idemo_putovati!

… a kako bi na mail primali slične priče, informacije, savjete, ali i preporuke za povoljna putovanja upišite se na moj newsletter koji prati preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!