Kada je najbolje vrijeme za putovanje na Sejšele?

Odgovor na pitanje u kojim mjesecima je najbolje vrijeme za putovanje na Sejšele i nije tako jednostavan. Možemo pojednostavniti i reći da je najbolje vrijeme za posjetiti Sejšele između travnja i svibnja ili tijekom listopada i studenog, budući da su to manje vjetroviti mjeseci u godini. Ova dva razdoblja u godini padaju između dva pasata koji godišnje pogađaju otok: sjeverozapadni pasat puše od studenog do ožujka, a jugoistočni vjetar od svibnja do rujna.

No, otoci Sejšeli, smješteni tek nešto južnije od ekvatora, općenito imaju toplo, savršeno vrijeme za plažu tijekom cijele godine. Najtopliji mjeseci su od prosinca do travnja, a najkišovitiji su siječanj i veljača, iako obično pada kiša u kratkim tropskim pljuskovima nakon kojih ponovno izlazi sunce. Drugim riječima, ne morate se nužno bojati ‘kišne sezone’ na Sejšelima.

Mogli bismo reći da ne postoji “najbolje vrijeme” za odlazak na Sejšele, budući da su temperature visoke (ljetne) tijekom cijele godine. Općenito, temperature su slične ljetnim u srednjoj Europi, iako vlažnost često doseže 80% ili čak i više.

> Najpovoljnije aviokarte za Sejšele

Vodič po mjesecima za putovanje na Sejšele:

Vrijeme na Sejšelima od siječnja do ožujka

Ako je cilj putovanja na Sejšele preskočiti zimu u Europi siječanj, s visokim dnevnim temperaturama, se smatra najboljim vremenom za odlazak na Sejšele. Na Sejšelima temperature su visoke i u ostatku godine, a siječanj može biti i izuzetno vlažan s poslijepodnevnim pljuskovima koji baren malo rashlade.

Pitanje kada otići na odmor na Sejšele često se svodi na sezonske pasate koji na neke od otočnih plaža naplave morske alge. Otoci Fregate, Denis, Praslin i Mahé savršeni su odabir u veljači, u kojoj ćete uživati u kreolskoj hrani, vidjeti crne papige i iskusiti idealne uvjete mora za ronjenje s disalicom i bocom – no, budite spremni i na kratkotrajne pljuskove poslijepodne.

sezone na Sejšelima

U ožujku prestaju pasatni vjetrovi, znatno je manje padalina i više temperature nego u siječnju i veljači. Uvjeti za ronjenje i snorkeling su izvrsni i tijekom ovog mjeseca s podvodnom vidljivošću do nevjerojatnih 30 metara! U ožujku ćete na Sejšelima svjedočiti godišnjoj sezoni izlijeganja kornjača – vidjet ćete tek izlegnute kornjače kako na plaži jure prema oceanu.

Putovanje na Sejšele od travnja do lipnja

Travanj je jedno od najtoplijih doba godine s malo vjetra i padalina, te je jedan od najpopularnijih mjeseci za putovanje na Sejšele i uživanje u nekom od resorta na Sejšelima. Uvjeti za ronjenje i ronjenje su izvrsni. Više temperature znače da je vrijeme najbolje provesti u ljenčarenju u sjeni palme, uživanju u mirnom oceanu i planinarenju kroz zelene šume.

Svibanj je sličan travnju – i dalje je vruće, ali s nešto manje vlage. Jugoistočni pasat počinje u svibnju, pa je bolje posjetiti zapadnu obalu otoka.

Lipanj na Sejšelima posjetiteljima također nudi izvrsno vrijeme s ugodnim temperaturama tijekom dana i večeri. Vjetrovi u lipnju su malo jači od sušnog svibnja, što znači da je odlično vrijeme za šetnje brojnim slikovitim stazama. Ovo je najbolje doba godine za posjet Sejšelima za vožnju kajakom, jedrenje i surfanje kako biste maksimalno iskoristili vjetrovito vrijeme.

vrijeme na sejselima kroz godinu

Klima na Sejšelima od srpnja do rujna

Srpanj je najhladniji mjesec i jedno je od najboljih razdoblja za odlazak na Sejšele, pogotovo ako biste radije izbjegli vrućinu ranije tijekom godine – i uživali u izvrsnim uvjetima za surfanje.

Kolovoz je još jedan mjesec jugoistočnih pasata i ima slične hladnije uvjete kao srpanj. Najbolje je to vrijeme za posjet Sejšelima ljubiteljima planinarenja – brojne staze i netaknuta područja pozivaju na istraživanje.

U rujnu nema puno kiše i nešto su više temperature prije početka kišne sezone. Najbolje je vrijeme za posjet Sejšelima ako ste željni sunčanja ili kupanja u oceanu tirkizne boje.

kada putovati na sejsele

Putovanje na Sejšele od listopada do prosinca

Vrijeme je ugodno tijekom listopada, ali kišna sezona je pred vratima i te je ovo razdoblje između jugoistočnih i sjeverozapadnih pasatnih vjetrova.

Studeni je službeni početak ljeta na Sejšelima i temperature počinju rasti. Ovo je sezona oborina i označava početak sjeverozapadnih pasata, stoga je bolje ostati na istočnoj strani otoka. Ako želite mirniji odmor na otoku s manje gužve, ovo je najbolje vrijeme za putovanje na Sejšele.

U prosincu je zbog praznika više turista na Sejšelima unatoč pasatima i kiši.

Koliko kiše pada na Sejšelima?

Na Sejšelima zbog njihovog tropskog položaja s vremena na vrijeme pada kiša, često navečer ili noću, ali obično samo nakratko. Kao što smo već spomenuli, najkišovitiji mjeseci u godini su općenito prosinac, siječanj i veljača, a ljetni mjeseci lipanj, srpanj i kolovoz su najsušniji mjeseci u godini.

Koje su plaže zahvaćene morskom travom na Sejšelima?

Kako znati koje su i kada se na plažama Sejšela pojavljuje morska trava jedno je od najčešćih pitanja koje imaju posjetitelji koji planiraju odmor na Sejšelima. Pitanje je sasvim legitimno, ako planirate putovanje, tek običan godišnji odmor ili medeni mjesec na Sejšelima, želite uživati u kristalno čistom moru i bijelim plažama.

Morske alge na Sejšelima

Morske alge koje plutaju morem ili ih je ocean izbacio na obale sejšelskih plaža su sasvim prirodna i normalna pojava. Zapravo, to je samo znak da je podvodni okoliš zdrav i razvijen. Morske alge su, na kraju krajeva, važan izvor hrane za neke životinje. Osim toga, baš poput trave i drveća, morske alge također proizvode kisik za naš planet.

Međutim, unatoč važnom doprinosu morske trave, ona nažalost ima tendenciju narušavati izgled ‘savršenih’ plaža i čistog mora Sejšela u određeno doba godine. Uz to, olakotna je okolnost činjenica kako na Sejšelima plaže bez morskih algi nikad nisu daleko.

Vremenski obrasci Sejšela i morske alge

Tropski pasati ne određuju samo godišnja doba na Sejšelima, oni također određuju na kojim će se plažama i kada ‘nasukati’ morske trave i alge. Iako prirodno prisutne i bezopasne, morske alge narušit će sliku inače savršenih obalnih prizora i učiniti kupanje malo manje ugodnim, tako da njihov sezonski položaj može utjecati na područje u kojem ćete odabrati smještaj na Sejšelima.

Jugoistočni pasati općenito pušu od svibnja do rujna. Ovi vjetrovi donose suše, hladnije vrijeme na otoke. Vjetrovi mogu biti prilično jaki, stoga je more u ovom razdoblju nemirnije. Kao rezultat toga, obično ćete otkriti da će na južnim obalama Praslina u to vrijeme biti algi. Na plažama s druge strane otoka neće biti algi ni morske trave.

Suprotno tome, od listopada do travnja, mirni, topli, sjeverozapadni pasati zasipaju plaže Côte d’Or u Praslinu morskom travom, a valovi i struje jaki su na sjeverozapadnoj obali Mahéa, poput Beau Vallona. Prisutnost morske trave vjerojatnija je na dugim obalnim dijelovima Praslina nego u uvalama Mahé i La Digue. Za plaže bez morskih algi stoga se uputite na južnu i zapadnu obalu.

Nadam se da vam je ovaj kratak tekst pružio neka pojašnjenja kada je riječ o klimi i sezonama na Sejšelima te pronalaženju plaža bez morskih algi na Sejšelima. Uz to, i kao što je gore spomenuto, druga strana otoka – bilo da se radi o Maheu ili Praslinu (ili bilo kojem drugom) – nikada nije daleko.

> Kada putovati na Maldive?

kada putovati na SejšeleNewsletter

Kako vam ovakvi savjeti i priče s mojih putovanja ne bi promakle upišite se na moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!