fbpx
Image Alt

Blog

Google Algoritam – Google Panda Update

Ukoliko su SEO ili Internet marketing barem donekle područje vašeg interesa onda ste zasigurno posljednjih mjeseci nailazili na rasprave povodom najnovije izmjene google algoritma – Google Panda Update.

Google Panda je značajna izmjena Google algoritma s ciljem degradiranja stranica sa nekvalitetnim ili kopiranim sadržajem. Često takve stranice na Google-u bolje ragiraju od originala, tj. od onih s kojih je sadržaj preuzet/ukraden (i to često bez linkova na izvor). Ukratko, cilj Google Pande je da tražilica u rezultatima pretraživanja korisniku ponudi što kvalitetniji, vrjedniji sadržaj.

No, kada govorimo o “nekvalitetnom sadržaju” to se ne odnosi isključivo na kopirani sadžaj. Čak ako imate unikatan članak to ne znači da je on automatski i kvalitetan.

Svoj naziv Panda Update može zahvaliti Navneetu Pandi, mozgu ove “operacije” u Google-u, a ne saltkoj životinjici tužnih očiju.

Panda Update u svojoj prvoj inačici zaživjela je 24. veljače 2011. godine i to za rezultate u US Googleu, a zatim nakon nekoliko tjedana i za sva ostala pretraživanja na engleskom jeziku.

Panda update 2.0 ugledao je svjetlo dana 11. travnja, a manji 2.1 update 10. svibnja ove godine.

Sljedeći update, 2.2., kojim je, prema riječima Matta Cuttsa, poboljšana mogućnost detekcije stranica koje kopiraju sadržaj a rangiraju bolje od originala izbačen je 16. lipnja.

Posljednji Panda update bio je krajem srpnja, a ovaj ritam ukazuje na to da Google iz mjeseca u mjesec neprekidno radi na Panda algoritmu.

Što nam je činiti?

Svima koji se bave internet marketingom, a pogotovo onima koji su već osjetili posljedice promjena google algoritma, jasno je da je došlo vrijeme kada treba preispitati i izmijeniti SEO taktike kako bi i dalje ostali u igri. Čini se da se bliži kraju vrijeme kada smo radili stranice “za Google” (optimizirajući članke, naslove, te da je došlo vrijeme kada Google počinje sve više računa voditi o “iskustvu korisnika” (user experience).

Zašto?

Svakog dana kreiraju se tisuće novih stranica te je većina njih upitne kvalitete. Do sada uz “pravilno” odrađen SEO takve stranice mogle su držati visoke pozicije u tražilicama, ali korisniku ne nude informacije koje želi. Takve stranice većinom su robovi različitih affiliate programa, Google Adsense oglasa, a sadržaj im je često u potpunosti kopiran.

Upravo se Panda Update 2.2. posebno pozabavio stranicama kopiranog (ukradenog) sadržaja značajno degradirajući njihove pozicije na tražilici. U isto vrijeme nakon što Google robot identificira stranicu sa originalnim sadržajem “nagrađuje” je boljom SERP pozicijom.

Čak i u slučaju da je sadržaj tih stranica nikatan to automatski ne podrazumijeva da su informacije koje nudi kvalitetne ii relevantne. A ljudi kada neki pojam upišu u Google upravo to žele – kvalitetu i relevantnost.

Iskustvo korisnika – sve važnije

Opet se vraćamo na iskustvo korisnika jer se čini da taj pojam postaje sve važniji Googleovom algoritmu. Google sada sve veću važnost pridaje vremenu koju korisnik provede na neko stranici, koliko pogeda stranica, da li komentira vaše članke, da li sadržaj web stranice dijeli na društvenim mrežama… Ukratko, radi se o nekim osnovnim pokazateljima dostupnim svakom webmasteru unutar alata poput Google Analyticsa.

Gotovo je s gomilanjem backlinkova

Iz do sada spomenutog jasno se izvodi zaključak da SEO više neće biti puko gomilanje backlinkova. Naravno, ne znači da s tom praksom treba prestati, ali sada je potrebno više pažnje posvetiti iskustvu korisnika, njihovoj interakciji sa vašom web stranicom.

Tko je najebo?

Novim updateom Google algoritma najviše je pogođena većina article direktorija. Ezinearticles.com koji je vjerojatno najpopularniji izgubio je 90% svoje posjete. Web 2.0 stranice poput Hubpages, Squidoo… također.

Review stranice s ciljem prodaje raznih proizvoda. Često je na njima sadržaj uvelike kopiran sa stranica proizvođača ili prodavača što nakon najnovijeg updatea dupli sadržaj u očima Googlea.

Stranice koje imaju u potpunosti kopiran sadržaj. No, i dalje možemo primijetiti da neke takve stranice rangiraju bolje od originala. Za sve one koji stvaraju originalan i sadržaj na Internetu te im se dogodi da im netko ukrade sadržaj evo jedne dobre vijesti – Google je nedavno lansirao – Scraper reporting system. Stoga ako vam je netko ukrao sadržaj – prijavite ga! :)

Post a Comment