fbpx
Image Alt

Blog

Bogati otac, siromašni otac u Internet zaradi

Knjiga “Bogati otac, siromašni otac” autora Roberta Kiyosakija je štivo koje bi svatko, neovisno čim se bavio, trebao pročitati.

Ako se želite baviti Internet zaradom u ovoj knjizi pronaći ćete mnoge korisne stvari. Pomoći će vam da brže dođete do nekih spoznaja o tome kako funkcinira novac i što trebate učiniti da novac počne raditi za vas, a ne više vi za novac!

Nije li to, uostalom, to i osnovni razlog zašto uz dosadašnji izvor prihoda odabiremo i Internet zaradu (Internet marketing)?

Naravno da u knjizi nećete pronaći ništa o Internet marketingu, ali način razmišljanja autora i lekcije koje je naučio od svog bogatog oca itekako su lako primjenjive u vašem Internet biznisu.

Možda se nećete u potpunosti složiti sa svime iz Kiyosakijeve knjige, ali budite sigurni da će vam, pogotovo ako ste na početku vašeg Internet biznisa, uvelike koristiti.

U vrijeme kada je knjiga “Bogati otac, siromašni otac” pisana Internet je gledajući iz današnje perspektive bio tek u povojima. Web stranica je bilo vrlo malo te su uglavnom bile u vlasništvu velikih tvrtki, većina komunikacije na internetu odvijala se putem e-maila, nekad popularni instant messaging servis ICQ je tek prikupljao prve korisnike, nije bilo Adsensa, Clickbanka, Commision Junctiona… Iz svega navedenog jasno je da je i Internet marketing, kako ga danas shvaćamo, bio na samim počecima.

Tada, kada je jedini pravi informatički div bio Microsoft Robert Kiyosaki govori  o Informatičkom dobu koje tek dolazi: “Prije 300 godina zemlja je bila bogatstvo. Osoba koja je posjedovala zemlju bila je bogata. Zatim su bogatstvo postale tvornice i proizvodnja i Amerika je preuzela vodstvo. Industrijalci su bili bogati. Danas bogatstvo je informacija. Osoba koja ima pravovremene informacije je bogata. Problem je u tome što informacija obilazi svijet brzinom svjetlosti. Novo bogatstvo ne može se ograničiti granicama, kao što se mogla zemlja i tvornice. Promjene će biti brže i drastičnije.”

I zar nije tako? Tvorci Facebooka, Twittera, Foursquarea, Dropboxa i hrpe drugih startupova sada su među najbogatijim ljudima svijeta!

“Najmoćnija aktiva koju imamo jest naš um. Ako je dobro uvježban, može stvoriti golemo bogatstvo u trenutku, veće od onog kojeg su kraljevi i kraljice prije 300 godine mogli samo sanjati. Neuvježbani um također može stvoriti i duboko siromaštvo koje traje više životnih vjekova, time što će ga prenijeti i na svoje obitelji”

Kiyosakijev glavni temelj su nekretnine – “Volim nekretnine zato što su stabilne i sporo se kreću. Temelji su im čvrsti. Pritok novca je postojan, a ako se nekretninama ispravno upravlja, dobri su izgledi da će im vrijednost porasti.”

Shvatite web stranice kao “nekretnine na Internetu”, sve ostalo su nijanse! :)

Mnogo je stvari iz knjige “Bogati otac, siromašno otac” koje možete primijeniti, ili se njima voditi, u svome Internet poslu:

“Koliko vas može napraviti bolji hamburger od onog u McDonald’su?” – gotovo svi studenti podignu ruke.

Zatim ih pitam: – “Ako većina vas može napraviti bolji hamburger, kako to da McDonald’s zarađuje više od vas?”

Odgovor je očit: McDonald’s je odličan u poslovnim sustavima. Razlog zbog kojeg su mnogi talentirani ljudi siromašni jest taj što se fokusiraju na izradu “boljeg hamburgera”. Možda McDonald’s ne izrađuje najbolje hamburgere, ali najbolji je u njihovoj prodaji i isporuci.

Napravite i vi jedan “mali McDonald’s biznis” i što prije se pomirite s činjenicom da vaša web stranica ne mora biti niti najbolja, a kamoli najljepša da bi od nje mogli sasvim pristojno zarađivati. Vjerojatno nećete stvoriti novi Facebook ili Twitter, ali izgledi da ćete moći sasvim pristojno živjeti su sasvim realni.

Na kraju Kiyosakijeve knjige pronaći čete nešto što smatram najbitnijim u svakom novom poslu – DJELUJTE!

I još ćete nešto odlično i nadahnjujuće pronaći na kraju knjige – biografiju autora u koja će vam otkriti kako je Robert Kiyosaki započeo sa svojom poslovnom karijerom. Godine 1977. osnovao je tvrtku koja je na tržište izbacila prve najlonske novčanike s čičkom za surfere, koji su postali svjetski poznati proizvod vrijedan milijune dolara.

Odlična niša, zar ne? Treba li vam još nešto više?

Zato, ako još niste, napravite malu analizu onoga u čemu ste dobri, u čemu se dobro snalazite i ideje će same početi izvirati. Ako vas brine to što ne znate ništa o kupnji domena, hostingu, SEO-u, Google algoritmu ili izradi web stranica – ne brinite, nije to ništa prekomplicirano, snaći čete se, sve ćete pronaći na Internetu, a WordPress je jebeno lagan!

A sad trk do knjižnice ili knjižare po “Bogati otac, siromašni otac”!

Post a Comment