Crtica iz Firence – priča o ‘lampredottu’

Šetnja uskim, kamenim ulicama Firence, koja očarava ljepotom i poviješću, svako malo će vas dovesti do intenzivnih mirisa koji proviruju iz kuhinja mnogobrojnih restorana. Ne zaboravite – u Toskani se izvrsno jede – 10 jela koja morate probati u Firenci!

Uz bogatu ponudu restorana naletjet ćete i na štandove koji nude ‘lampredotto’ – tipičan firentinski ‘street food’ – sendvič punjen tripicama koji će svojim okusom iznenaditi mnoge!

Kako vam se čine ‘tripice u sendviču’? Biste li probali?

Ovaj autentični fiorentinski sendvič vuče svoje korijene iz vremena još i ranijeg nego što je gradom zavladala dinastija Medici te mu osigurala status koji grad ima danas.

Od svog nastanka, prvi su se ovdje naselili veterani vojske Julija Cezara, Firenca je bila manji grad skromnih i vještih obrtnika. S vremenom jača trgovina, a do 1200. godine bogatiji trgovci organiziraju se u cehove i često priređuju gozbe. No većina stanovništva živjela je na znatno nižoj nozi te nisu imali pristup cehovima, skupljim komadima mesa ili slasnim gozbama.

Među lokalnim mesarima, poljoprivrednicima, proizvođačima kože u to se vrijeme populariziralo vrlo jednostavno jelo – priprema brzo i jeftino te je dostupno svima. Kuhali su četvrti po redu kravlji želudac, sirište, u juhici s lokalnim biljem i povrćem te ga u servirali u hrskavom pecivu. Tako je jelo rođeno iz nužde ubrzo postalo omiljeno jelo radnika, gladnih mornara i trgovaca uz rijeku Arno.

Uz ribollitu, tripice i peposo lampredotto zapravo postaje ‘gorivo’ na čiji su pogon vrijedne ruke običnih ljudi, novcem obitelji Medici, ostvarile besmrtne ideje genija poput Michelangela, Donatella, Brunelleschija i mnogih drugih te tako Firenci do današnjeg doba osigurali status svjetske prijestolnice umjetnosti te jednog od najčarobnijih gradova na kugli zemaljskoj.

Najbolje mjesto za probati? Štand odmah do Porcellina – Trippaio del Porcellino!

Povežimo se – Instagram i Newsletter

Sviđaju vam se moje priče i savjeti s putovanja? Zapratite @idemo_putovati!

… a kako na mail primali slične informacije, savjete, ali i preporuke za povoljna putovanja upišite se na moj newsletter koji prati preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:

Scroll to Top