Tko je bila Nellie Bly? Opaka putnica s kraja 19. stoljeća!

Jeste li se ulovili ikada u mislima o tome kako su ljudi putovali nekada? Što više idemo unazad, sve je bilo znatno sporije, teže i kompliciranije. Možete li uopće zamisliti kako je bilo planirati neko putovanje? Gotovo nemoguće! Vrlo malo ste mogli znati o tome gdje putujete, a nikako kakve vas sve nedaće na tom putu mogu zadesiti.

Kroz povijest većina putovanja bila je neturističke prirode, najčešće su motivi za putovanja bili trgovina, zdravstveni razlozi i stjecanje znanja. Najsličnija današnjem turizmu bila su hodočašća.

Putovanja i turizam kakvima ih danas poznajemo počinje se tek razvijati sredinom 19. stoljeća kada su zadovoljeni preduvjeti – znanstveni i tehnološki razvoj, posebice prometna povezanost te slobodno vrijeme i životni standard.

Tko je bila Nellie Bly?

Jedna od prvih istinskih putnica i heroina putovanja bila je Nellie Bly (1864. – 1922.). Njezin pothvat iz davne 1889. za većinu je i danas tek nedosanjani san.

Inspirirana knjigom ‘Put oko svijeta u 80 dana’ odlučila je ‘izazvati’ Phileasa Fogga, glavnog lika Verneovog romana, i obići svijet u manje od 80 dana. Isprva san, nakon malo nagovaranja, svidio se uredniku novina New York World i avantura je mogla započeti (sa samo dva dana pripreme prije polaska).

Putujući isključivo vlakovima i parobrodima Nelly je u samo 72 dana prošla je 40.000 kilometara. Na put je krenula iz New Yorka, preplovila Atlantik, stigla u London, prošla Francusku (gdje je susrela Vernea u Amiensu), Italiju, Sueski kanal, Šri Lanku, Maleziju, Singapur, Hong Kong, Kinu, Japan. Od tamo je brodom plovila do San Francisca, a dalje vlakom kroz SAD do svog polazišta – New Yorka.

Ova hrabra žena na put je krenula sama tek s jednom haljinom, kaputom, nešto kozmetike i par komada donjeg veša. Sve je spakirala u omanju putnu torbu, za novac je za vrijeme putovanja nosila u torbici vezanoj oko vrata.

Kako si putovanja parobrodima i željeznicom u to doba bila vrlo nepredvidiva nije sve išlo prema zacrtanom planu, posebno u azijskom dijelu rute. Tijekom tih neplaniranih zaustavljanja u Kini je posjetila koloniju gubavaca, a u Singapuru kupila majmuna!

Točno vrijeme njezina puta oko svijeta iznosilo 72 dana 6 sati 11 minuta 14 sekundi. Iako je u svoje vrijeme bila cijenjena istraživačka novinarka koja je raskrinkala mnoge afere dodatnu slavu stekla je ovim pothvatom. Knjiga Nellie Bly: Oko svijeta u sedamdeset i dva dana (1890.) postigla je veliki uspjeh, a ime Nellie Bly postaje sinonim za žensku reportersku zvijezdu.

Povratak Nellie Bly u New York (Jersey City), 2. veljače 1890. godine

Dodatnu dramu oko ovog putovanja potpirila je suparnička publikacija, magazin Cosmopolitan, poslavši na put još jednu novinarku – Elizabeth Bisland. No, iako je bila brža od Fogga nije nadmašila Nellie Bly. Njoj je za krug oko planete trebalo 76 dana.

Njen žar za pisanjem, putovanjem i borba za prava žena dočarava i način na koji je 1885. godine u rodnoj Pensilvaniji došla do posla u novinama Pittsburgh Dispatch. Mlada Nelly uredniku je napisala pismo puno gnjeva kao odgovor na članak koji su iste novine tiskale pod naslovom “What Girls Are Good For” (ne puno, prema članku). Urednik je bio toliko impresioniran njezinim pisanjem te joj odmah ponudio posao.

Opaka žena i putnica, zar ne?

Newsletter

Kako vam ubuduće ovakve priče i prilike za putovanja ne bi promakle upišite se na moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika:

Instagram

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!