Pravo je vrijeme za bravetinu! Posjetite Jurin podrum u Starom Gradu na Hvaru!

Jurin podrum u Starom Gradu na Hvaru jedan je od onih restorana u kojem se ne treba odmah uhvatiti menija već se s pouzdanjem prepustiti preporukama vlasnika. Teško je odoljeti šarmu bračnog para Šoljan i jedno je sigurno – njihov lokal nećete napustiti gladni. Ovdje možete očekivati sezonsku ponudu, domaće i zdrave hrane!

Početkom listopada prošle godine završio sam u Jurinom podrumu i po prvi puta kušao ovčje meso – bravetinu! Kako je upravo sezona bravetine, u misli su mi se ovih dana prizvali okusi i mirisi. Priznajem, bio sam sumnjičav, no pašticada od bravetine te burger od bravetine skroz su me razoružali.

Što je bravetina?

Bravetina je meso ženske ovce koja se nije janjila ili muške nekastrirane životinje stare do dvije godine. Boja mesa tamnocrvena, čvrsto i lijepo je prošarana masnoćom, a očekivao sam da bi okus mogao biti i intenzivniji, no nije. Bilo je taman!

Da probam dodatno me uvjerila priča gospodina Nene Šoljana, koji na onaj izuzetno simpatičan i iskren način zna kako pridobiti gosta. Objašnjava mi da za pripremu pašticade i burgera koriste isključivo najbolji komadi mesabuta ovce. Uz malo čarolije u kuhinji gospođe Slavice ono što sam dobio na tanjuru totalno me oduševilo.

Niste baš ljubitelj bravetine? Nema problema, Šoljani će vrlo rado za vas pripremiti i druge specijalitete. a posebno ističu domaće tjestenine koje sami pripremaju.

Nego, vratio sam se ja u Jurin podrum nakon par dana. Tad je na meniju bila prava rapsodija za nepce. Ukusna sipa s bobom, hobotnica zapečena sa slanutkom i domaća kokoš u crnom vinu s makarulima. Za kraj smo se zasladili ušećerenim bademima, rozatom i svježom smokvom kuhanom u prošeku te neizostavnim hvarskim paprenjacima.

Zanimljivo, uz nekoliko hvarskih vina u Jurinom podrumu poslužuju se samo craft piva! Dodatni plus od mene!

Eto, još jednog razloga zašto posjetiti prekrasni otok Hvar i u ovo doba godine! Voljeli bravetinu ili ne – gladni nećete ostati jer Jurin podrum radi cijelu godinu, a uz malo sreće – more će u ovo doba biti još vrlo ugodne temperature. Barem za one hrabrije.

Preporuke za ostale konobe, restorane i vinarije u središnjem dijelu otoka Hvara, tj. Jelsi i okolici, možete pronaći ovdje. Za još dobre klope i preporuka pratite me na Instagramu – @idemo_putovati.


Ako ti se ova objava posebno svidjela klikni na link ili skeniraj kod i plati mi pivo.

Putovanje u Nepal 2024 - buymeacoffee

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!