Airalo – aplikacija koja putnicima osigurava povoljan internet u svakoj zemlji!

Povoljan internet na putovanjima želja je mnogih. Nadam se da niste nikada dobili iznimno visok telefonski račun za roaming usluge u inozemstvu, ali vjerujem da ste se već više puta našli u situaciji kako na putovanju u stranoj zemlji očajnički tražite besplatan Wi-Fi ili pak odmah po dolasku u zračnoj luci zabrinuto važete  SIM karticu kojeg operatera odabrati. Poznato? Osnivači Airalo aplikacije također su iskusili te stvari i stvorili ovu korisnu aplikaciju.

Što je Airalo eSIM?

Aplikacija Airalo je zapravo baza i trgovina eSIM kartica koja rješava problem interneta na putovanju dajući vam pristup preko 190 eSIM (digitalnih SIM kartica) diljem svijeta po pristupačnim cijenama. Airalo pokriva više od 200 zemalja i regija.

Koristeći aplikaciju i na putovanju bezbrižno možete nastaviti koristiti omiljene aplikacije, pronaći najbolji kafić ili restoran u blizini, naručiti taksi… ili jednostavno ostati povezani sa svojim najdražima za vrijeme putovanja u inozemstvo – sve za djelić cijene roaminga.

Moja iskustva s Airalo aplikacijom

Do nedavno sam i ja bio taj kojem je jedna od prvih misija po dolasku u neku zemlju bila pronaći i kupiti lokalnu SIM karticu s odgovarajućim paketom interneta.

Uz to, uvijek bih zaboravio onu ‘iglu’ za otvaranje ladice SIM kartice na uređaju pa mi se već događalo da sam pri povratku u avionu molio ženu do mene da skine naušnicu kako bih zamijenio SIM karticu.

Testirao sam posljednjih mjeseci Airalo u Indiji, Keniji te trenutno na Tajlandu (cijene paketa za internet na putovanju koje nudi Airalo za ovu zemlju i dalje su prihvatljivi, posebno za one koji ovdje dolaze na kraće razdoblje).

Vidjet ćete da se cijene i količine podataka za pojedine zemlje razlikuju, a na vama je da odlučite hoćete li na putovanju koristiti Airalo ili se ipak odlučiti za fizičku SIM lokalnog operatera. Btw, Airalo u svakoj zemlji ima potpisane ugovore upravo s tim operaterima.

Izuzetno dobra strana korištenja ove aplikacije je činjenica da vaš primarni broj ostaje aktivan (ali se preko njega ne koriste mobilni podaci za internet pa vas kad se vratite kući neće dočekati visoki računi za roaming).

Mogućnost primanja SMS poruka na primarni broj je dobra zbog eventualnih dvostrukih potvrda identifikacije za razne web servise ili stranice (npr. za Paypal, Binance i sl.). SMS poruke i pozive primate bez problema, ali sami odlučujete hoćete li odgovoriti na poziv u inozemstvu ili je možda bolje nazvati broj s WhatsAppa ili Vibera.

Jeste li već možda koristili Airalo aplikaciju za internet na putovanjima? Naravno, zanimaju me i vaša Airalo iskustva.

Promo kodovi za Airalo?

Promo kod: AIRALOESIM10

S ovim promotivnim kodom novi korisnici dobivaju 10% popusta za jednu kupnju izvršenu na Airalo stranici ili aplikaciji. Maksimalni popust koji svaki postojeći korisnik može dobiti je 100 USD.

Što je eSIM kartica?

eSIM je industrijski standardna digitalna SIM kartica koja omogućuje aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. Ako vaš mobilni aparat (većinom svi pametni telefoni proizvedeni unazad 3,4 godine) ima opciju dodavanja eSIM kartice možete koristiti Airalo aplikaciju i zaboraviti na fizičko mijenjanje kartice za vrijeme i nakon putovanja.

Koji uređaji podržavaju eSIM?

Kompatibilni s eSIM su gotovo svi uređaji proizvedeni posljednje tri godine. Podržava li vaš uređaj eSIM provjerite ovdje.

Aplikacija Airalo dostupna je za Android i iPhone uređaje te je brz i praktičan način za pristup internetu odmah pri slijetanju na vašu iduću inozemnu destinaciju.

Kako koristiti Airalo?

Nakon što instalirate aplikaciju, odaberite zemlju u koju putujete, izaberite podatkovni paket i kupite eSIM karticu. Na zaslonu će se pojaviti upute za instalaciju novog eSIM-a. Nakon instalacije u vašem će mobilnom uređaju biti dvije SIM kartice – primarna i sekundarna (za putovanje), a njen paket interneta (npr. 50 gb u razdoblju od 10 dana – takav sad koristim u Tajlandu) aktivirat će se tek pri prvom spajanju na lokalnu mobilnu mrežu kad stignete na destinaciju.


Instagram i Newsletter

Kako vam putnički savjeti i priče s mojih putovanja ne bi promakle na Instagramu zapratite @idemo_putovati i upišite se na moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika:


*Autor naslovne fotografije je Željko Hajdinjak (@zechajda), moj dragi prijatelj i suputnik na više putovanja. Fotografija je snimljena u Namibiji početkom 2020. godine te je na njoj učinjena manja intervencija u programu za obradu fotografija – na originalnoj snimci šetam ‘kulerski’ s desnom rukom u džepu. Zbog tematike teksta uz pomoć UI izvadio sam ruku iz džepa te sada njome pridržavam mobitel prislonjen na uho kako bi gledatelj imao dojam da sam usred razgovora.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!