fbpx
Image Alt

Blog

Važnost dolaznih linkova s različitih domena

Dolazni linkovi u kombinaciji sa on-site optimizacijom web stranice (on-site SEO) izuzetno su važni  pri određivanju pozicije na tražilicama. No, nisu svi dolazni linkovi jednaki – na rang mnogo više utječu oni sa stranica visokog autoriteta.

Uz broj dolaznih linkova i njihovu kvalitetu (autoritet) postoji još jedan kriterij koji Google-ov algoritam nikako ne zanemaruje – broj domena s kojeg dolaze linkovi na vašu stranicu (referring domains). Npr. ako imate 100 linkova na vašu stranicu te od toga njih 90 dolazi s jedne web stranice (domene), a njih 10 s druge to znači da vaša stranica ima linkove sa samo dvije različite domene.

Budući da nije preteško „manipulirati“ jednim ili više mjesta na Internetu (npr. foruma) kako bi kreirali veliku količinu linkova sasvim je jasno zašto tražilice kada rangiraju stranice vode računa o broju linkova sa različitih domena. Google-u (Bing-u, Yahoo-u…) velik broj dolaznih linkova sa različitih domena daje do znanja da je ta stranica relevantna i vrijedna dobre pozicije na tražilici. Naravno, ne smijemo zaboraviti i važnost dolaznih linkova sa društvenih mreža čija učestalost također ide u prilog relevantnosti stranice i njenoj poziciji na tražilicama.

Market Samurai

Vezano uz dolazne linkove, posljednjom zakrpom Market Samurai uvrstio je dva kriterija u svoje rezultate, praveći distinkciju između;

  • link domena – domena (RDD) – broj dolaznih linkova na vašu domenu
  • link domena – stranica (RDP) – broj dolazni linkova na pojedinačnu stranicu unutar vaše domene

Ako ne koristite Market Samurai svakako preporučam da besplatno preuzmete probnu (trial)  verziju programa  i iskušate ga. Ukoliko Vam se svidi ili Vas očara, kao što je mene, kupnjom proizvoda možete produžiti korištenje, a ako ne – nikom ništa!  :)

Post a Comment