fbpx
Image Alt

Blog

Internet marketing, vlastiti angažman, SWOT analiza

Kada počnete proučavati mogućnosti zarade na Internetu primijetit ćete kako svi forumi, stranice itd. na tu temu pršte reklamama, postovima, člancima koji vam obećavaju da ćete bez ikakvih ulaganja baš uz njihovu pomoć ostvariti određenu zaradu u nekom vremenskom razdoblju. Pustimo na stranu sad to da ako se i odlučite za neki tečaj ili program treba biti vrlo oprezan jer dosta njih daje posve lažna obećanja pa čak i podastiru lažne dokaze o ostvarenoj zaradi (photoshopirani izvodi iz računa, čekovi i sl.).

Oni samo žele iskoristiti vaše nedovoljno poznavanje tematike i nedovoljnu razinu informiranosti te eventualnu brzopletost ili čak očaj zbog trenutne financijske situacije.

Također, neće vam spomenuti da je za određene sisteme zarade nužno perfektno i kreativno pismeno izražavanje na engleskom jeziku, što je ipak problem određenom broju nenativnih govornika s našeg područja. Zato, opreza nikad dosta.

U moru tih ponuda ima i zaista kvalitetnih na koje se itekako isplati izdvojiti nešto novaca. No, ono što vam ni jedna od tih ponuda neće u samom startu reći je to da je ipak najbitnija odluka i angažman s vaše strane.

Shvatiti IM ozbiljno!

Mnogi krenu u ovaj posao s premalo informacija misleći da će na lagan i brz način uhodati posao i doći do konstantnih prihoda. No, to nije tako. Ovo nije jednostavno, ali je itekako izvedivo uz vlastiti angažman. Zato, tek kada ste 100% sigurni i tek kada definitivno donesete odluku – DA, od sada određeni broj sati u tjednu (po mogućnosti nekoliko sati svakog dana) ću posvetiti istraživanju načina online zarade – jer bez te odluke, i akcije koja slijedi s vaše strane, vaša će zarada biti jednaka nuli. Taj impuls je presudan i nitko vam ga ne može usaditi.

I još nešto – što prije shvatite Internet marketing  /zaradu ozbiljno i njemu pristupite kao i svakom drugom poslu, što znači da kao i svakom drugom poslu treba izdvojiti vremena za istraživanje, evaluaciju i, konačno, implementaciju vaš će rad prije početi donositi rezultate, u ovom slučaju zaradu.

Ako niste spremni prihvatiti Internet marketing kao posao i ozbiljno se prema njemu odnositi, a svejedno želite zaraditi nešto novaca preporučam da odmah odete do prve kladionice ili uplatite Loto. Naravno, nije za očekivati da ćete nakon par mjeseci moći reći zbogom svom dosadašnjem poslu, ali  bio to samo hobi kojem posjećujete par sati tjedno treba ga shvatiti ozbiljno i tako mu pristupati.

SWOT analiza

Druga stvar, nakon čvrste odluke, a smatram da ju je također napraviti prije bilo kakvog ulaganja je napraviti analizu svojih afiniteta, zapravo, malu SWOT analizu svojih interesa i do sada stečenog znanja o određenim temama. Nitko mi ne može reći da niste stručnjak baš u ničemu ili da za ništa nemate interesa. Da je stvarno tako onda ovaj tekst vjerojatno ne biste ni pročitali do ovdje!

Ovaj korak je važan jer za početak u ovom poslu bitno je odabrati područje kojim dobro vladate, a ovom analizom iskristalizirat će se što je to.

Osim sebe vrijedi proanalizirati i ljude iz svoje okoline s kojima ste u bliskom kontaktu (supruga, dečko, baka …) jer vjerojatno je i svatko od njih ekspert u nekom području. Možda je baka bivša maratonka i razumije se u pripremu sportaša, supruga je ekspert za ostvarivanje poreznih olakšica, a dečko je barmen i ima pripremu 300 koktela u malom prstu.

Uglavnom, osim vlastitog i njihovo znanje lako možete pretvoriti u vašu komparativnu prednost pred konkurencijom na internetu i unovčiti. Naravno, ako konkurencije u tom području uopće ima. Internet je svakodnevno bogatiji za sve više tržišnih niša i taj proces se neće zaustaviti. Potreban je možda malo naporniji brainstorming i eto – sami ste sebi ugazili stazu do nove niše ili još nedovoljno obrađenog područja neke veće niše.

No, svakako treba biti oprezan i nakon što ste došli do određenih spoznaja došli valja pretražiti Internet i uvidjeti da li postoji konkurencija i kolika je. Uskoro ćete imati dovoljno znanja da ispravno ocijenite isplati li se „ući“ u to područje. Ovo će svaki idući put biti sve lakše budući da ćete ovime stjecati ono najvažnije u ovom poslu – iskustvo. I opet se vračamo na prvi korak, jer bez tog prvog koraka svaki cilj je nedostižan. Dakle, važno je započeti!

Cilj spomenute mini SWOT analize je prije svega doći do nekih okvirnih tema kojima manje-više suvereno vladate i o kojima možete napisati  koju karticu teksta. To su čvrsti temelji za bavljenje Internet marketingom. Sretno!

Post a Comment