Sad je i službeno, oni su najzdravija nacija na svijetu!

Usprkos kuhinji bogatoj ugljikohidratima čini s da oni ipak rade nešto vrlo dobro! Prema nedavno objavljenom Bloomberg Global Health Index u kojem je rangirano 163 zemlje na temelju očekivanog životnog vijeka, prevalencije pušenja, uzroka smrti, pristupa pitkoj vodi te još nekoliko drugih faktora – Talijani su najzdravija nacija na svijetu!

> Pronađite najpovoljniji smještaj bilo gdje u svijetu!

Prema tom Indexu ‘zdravstvena ocijena’ Italije je 93.11, dok su njihovi susjedi Francuzi imaju 85.59, Nijemci 84.78, Austrija 86.34, a Velika Britanija 82.28. Odlične ocijene i mjesto u prvih pet zauzeli su Island, Švicarska, Singapur i Australija.

Hranjiva i uravnotežena mediteranska kuhinja, bogata lokalnim povrćem i zdravim masnoćama iz maslinovog ulja i ribe, čini se, dovela je Italiju na vrh ljestvice. Kod Talijana krvni pritisak je u najvećoj mjeri unutar zdravih parametara,  što bi se moglo povezati s kombinacijom prehrane i ležernog načina života. Poput Španjolaca oni odmore za vrijeme ručka – riposo.

Talijani obožavaju svoja vina, a mnoga istraživanja pokazuju da umjereno uživanje vina ima pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

> Rent-a-car: Najpovoljnije cijene najma vozila u svijetu

Italija ima i velik broj liječnika po broju stanovnika, a besplatno osnovno zdravstveno osiguranje pruža građanima jednostavan pristup zdravstvenim uslugama.

Zaključak? Ili se preseliti u Italiju ili provodite tamo što više vremena – i jedite! :)

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!