Putovanje u SAD: Što prvo – viza ili avionska karta?

Spremate se u Ameriku (SAD)? Sigurno vas zanima da li prvo kupiti avionsku kartu ili prije krenuti u nabavku vize pa se tek onda baciti u potragu za povoljnom kartom?

Istina je da ćete svugdje pronaći preporuku kako bi prvo bilo dobro nabaviti vizu, a tek onda kupovati kartu, no ja sam učinio suprotno! Jednostavno, bilo mi je žao da propustim povratnu kartu na relaciji Milan – New York po fenomenalnoj cijeni od 2000 kuna! Zar ne?

karta-za-new-york
Aviokarta za SAD – iznos je uvećan za 5% zbog kupovine na rate.

Kako vam slične informacije o jeftinim aviokartama za SAD i druge destinacije ne bi promakle preporučujem da se upišete na moj newsletter:

Viza za SAD

Vizu za Sjedinjene Američke Države, u nekim ‘normalnim’ okolnostima, ne bi trebao biti problem dobiti:

  • Prvi korak je apliciranje na web stranici (link) za koju treba odvojiti nekih sat vremena. Budite koncentrirani i odgovorite na sva pitanja.
  • Nakon što uplatite 160 USD (Mastercard, Visa) rezervirajte termin za razgovor u Veleposlanstvu (link).
  • Za razgovor pripremite traženu dokumentaciju te ’dokaze’ kojima pokazujete da u SAD zaista putujete turistički, ne mislite tamo raditi ili ostati ilegalno (vlasništvo nekretnine, dokaz o stalnom zaposlenju i sl.).
  • Razgovor je najčešće ugodan i traje minutu do dvije, a pri završetku konzul će vam reći da je vaš zahtjev za vizu odobren te termin kada ju možete podići (postoji mogućnost slanja poštom).

Moje iskustvo s vizom za SAD

Ja sam bez puno muke dobio vizu za SAD na 10 godina, no zanimljivo je da sam na put išao s trojicom prijatelja od kojih su dvojica bila mlađa od trideset te nisu imali stalno zaposlenje. Oni su također odobrene vize, ali tek na tri mjeseca (znači da u tom razdoblju imaju pravo ući u SAD te tamo boraviti maksimalno šest mjeseci), što može biti nezgodno ako u tom razdoblju ne ‘ulovite’ povoljnu cijenu karte.

Obojica nas starijih od trideset, i u stalnom radnom odnosu, dobili smo vize na deset godina (u tom razdoblju možemo u SAD kada poželimo, no također ne možemo boraviti duže od pola godine u komadu).

Nadam se da će tekst biti od pomoći onima koji imaju dvojbe oko toga što prvo – viza za SAD ili avionska karta. Smatram da se zahtjev za vizu odbija u okolnostima koje zaista ’mirišu’ na nešto sumnjivo i nelegalno. Moj je savjet da kada vidite povoljnu cijenu karte za termine koji vam odgovaraju da je samo kupite!

dobivanje-vize-za-sad

Budući da se razgovori u Veleposlanstvu SAD u Zagrebu obavljaju za šalterom koji je u prostoriji gdje čekaju i ostali kandidati, dodat ću da sam na svoje uši također čuo razgovor jednog mladića – studenta kojem je zahtjev za vizu odbijen! Ton razgovora, nepotrebno iščuđavanje nad nekim, zaista primjerenim, pitanjima i apsolutna nepripremljenost za razgovor bili su glavni razlog odbijanja.

Na sva dodatna pitanja ili nejasnoće rado ću odgovoriti upisanima na newsletter.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!