Putovanje u SAD: Što prvo – viza ili avionska karta?

Spremate se u Ameriku (SAD)? Sigurno vas zanima da li prvo kupiti avionsku kartu ili prije krenuti u nabavku vize pa se tek onda baciti u potragu za povoljnom kartom?

Istina je da ćete svugdje pronaći preporuku kako bi prvo bilo dobro nabaviti vizu, a tek onda kupovati kartu, no ja sam učinio suprotno! Jednostavno, bilo mi je žao da propustim povratnu kartu na relaciji Milan – New York po fenomenalnoj cijeni od 2000 kuna! Zar ne?

karta-za-new-york
Aviokarta za SAD – iznos je uvećan za 5% zbog kupovine na rate.

Kako vam slične informacije o jeftinim aviokartama za SAD i druge destinacije ne bi promakle preporučujem da se upišete na moj newsletter:

Viza za SAD

Vizu za Sjedinjene Američke Države, u nekim ‘normalnim’ okolnostima, ne bi trebao biti problem dobiti:

  • Prvi korak je apliciranje na web stranici (link) za koju treba odvojiti nekih sat vremena. Budite koncentrirani i odgovorite na sva pitanja.
  • Nakon što uplatite 160 USD (Mastercard, Visa) rezervirajte termin za razgovor u Veleposlanstvu (link).
  • Za razgovor pripremite traženu dokumentaciju te ’dokaze’ kojima pokazujete da u SAD zaista putujete turistički, ne mislite tamo raditi ili ostati ilegalno (vlasništvo nekretnine, dokaz o stalnom zaposlenju i sl.).
  • Razgovor je najčešće ugodan i traje minutu do dvije, a pri završetku konzul će vam reći da je vaš zahtjev za vizu odobren te termin kada ju možete podići (postoji mogućnost slanja poštom).

Moje iskustvo s vizom za SAD

Ja sam bez puno muke dobio vizu za SAD na 10 godina, no zanimljivo je da sam na put išao s trojicom prijatelja od kojih su dvojica bila mlađa od trideset te nisu imali stalno zaposlenje. Oni su također odobrene vize, ali tek na tri mjeseca (znači da u tom razdoblju imaju pravo ući u SAD te tamo boraviti maksimalno šest mjeseci), što može biti nezgodno ako u tom razdoblju ne ‘ulovite’ povoljnu cijenu karte.

Obojica nas starijih od trideset, i u stalnom radnom odnosu, dobili smo vize na deset godina (u tom razdoblju možemo u SAD kada poželimo, no također ne možemo boraviti duže od pola godine u komadu).

Nadam se da će tekst biti od pomoći onima koji imaju dvojbe oko toga što prvo – viza za SAD ili avionska karta. Smatram da se zahtjev za vizu odbija u okolnostima koje zaista ’mirišu’ na nešto sumnjivo i nelegalno. Moj je savjet da kada vidite povoljnu cijenu karte za termine koji vam odgovaraju da je samo kupite!

dobivanje-vize-za-sad

Budući da se razgovori u Veleposlanstvu SAD u Zagrebu obavljaju za šalterom koji je u prostoriji gdje čekaju i ostali kandidati, dodat ću da sam na svoje uši također čuo razgovor jednog mladića – studenta kojem je zahtjev za vizu odbijen! Ton razgovora, nepotrebno iščuđavanje nad nekim, zaista primjerenim, pitanjima i apsolutna nepripremljenost za razgovor bili su glavni razlog odbijanja.

Na sva dodatna pitanja ili nejasnoće rado ću odgovoriti upisanima na newsletter.

Scroll to Top