#07 Premužićeva staza (Velebit) – Dražen, Dean i Marko

Listen on Apple Podcasts

U ovoj epizodi ugostio sam Dražena, Deana i Marka s kojima sam krajem svibnja prešao Premužićevu stazu na Velebitu. Imali smo sve vremenske uvijete, čak i dosta snijega. Već pri usponu na Zavižan vidjeli smo tri mala medvjedića, a idućeg dana i tragove velikih šapa u snijegu.

View this post on Instagram

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Pričali smo o Premužićevoj stazi, opremi, njezinoj zahtjevnosti, pripremama, hrani, izvorima vode… Ma pokušali smo dotaknuti sve bitno prije i za vrijeme puta. Poslušajte, nadam se da ćemo neke od vas motivirati, a drugima prizvati u sjećanje neke stvari s Velebita. Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka pedesetak, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Uobičajeni smjer kretanja je sa sjevera, od Planinarskog doma Zavižan (1594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m). Staza je građena od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj.

Nazvana je po šumarskom inženjeru Anti Premužiću (1889. – 1979.), on ju je projektirao, organizirao izgradnju i sudjelovao u njoj. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke Pag, Rab, Goli otok, Prvić i Krk – te na ličko zaleđe s kontinentalne strane. Staza je odlično obilježena i ugodna za pješačenje, a kako nema velikih uspona njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje. Ipak, treba imati na umu da je to planinarska staza i da na njen obilazak svakako valja polaziti uz odgovarajuću pripremu, opremu i opskrbu.

I za kraj evo još nekoliko fotografija s ‘Premužićke’;

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Gdje slušati podcast?

Osim ovdje, na blogu, Bengeri podcast dostupan je i na svim uobičajenim platformama za slušanje podcasta i audio sadržaja:

Ostavite recenziju

Apple Podcasts recenzije jedan su od najvažnijih čimbenika koji podcastu pomaže da dođe do novih slušatelja. Ako ste uživali u epizodi, odvojite sekundu i ostavite recenziju na Apple Podcasts:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!