Muffuletta – sendvič koji morate probati u New Orleansu

Kao što Philadelphia ima svoj nadaleko poznati ‘cheese steak’ sendvič tako se i New Orleans ima čime pohvaliti. Itekako!

Muffuletta je naziv za okrugli kruh (pecivo sa sezamom), ali i za sendvič koji je nastao u ‘Francuskoj četvrti’ New Orleansa početkom 20. stoljeća. Malo pažljiviji pogled na sastojke odmah ukazuje da ovaj sendvič nije plod cajunske, kreolske, ali ni francuske kuhinje, već – one s juga Italije.

Legendarni sendvič osmišljen je u jednom od najstarijih trgovina u gradu, Central Grocery.

Na obližnjoj tržnici proizvode su prodavali farmeri, većinom podrijetlom sa Sicilije. Svaki dan su u vrijeme pauze dolazili u spomenutu trgovinu u ulici Decatour i naručivali malo salame, šunke, komad sira, malo salate od maslina i dugi pleteni talijanski kruh ili pecivo muffuletta. Sjedeći na sanducima, držeći male pladnjeve s hranom na koljenima, jeli su sve odvojeno.

Vlasnik trgovine Salvatore Lupo, također sicilijanski imigrant, dosjetio se kako bi im mogao olakšati. Eksperimentirao je i otkrio da je deblji talijanski kruh pretvrd za gristi, ali je mekša i okrugla muffuletta idealna za sendvič.

Prerezao je pecivo na pola i napunio ga svim sastojcima koje su farmeri naručivali. Nije trebalo dugo i farmeri su sami počeli naručivati muffulettu, što je automatski značilo – sendvič.

Muffuletta kruh je veliko, okruglo i donekle spljošteno pecivo – izgleda kao golemo pecivo za hamburger, posipano tostiranim sjemenkama sezama. Izvana hrskavo, a iznutra mekano. Sastojci kojim se puni su salami, šunka, mortadela, ementaler, provolone te salata od maslina!

Ta se salata sastoji se od mješavine: talijanskih začina, češnjaka, maslinovog ulja, svježe pečene crvene, žute i narančaste paprike, crnih i zelenih maslina.

Jeste li bili u New Orleansu!? Probali muffulettu?

Ja sam 2018. ‘skočio’ na produženi vikend u New Orleans. Tri lude noći. Povratna iz Zagreba bila je samo 290 eura. Isplatilo se. Osim sendviča muffuletta uživao sam i u drugim lokalnim specijalitetima – jambalaya, gumbo, po-boy, kamenice, kobasice od krokodila…

Instagram

Zanimljive priče i fotke s mojih putovanja pratite na @idemo_putovati Instagramu:

Newsletter

Kako vam ubuduće ovakve priče, ali i prilike za putovanja ne bi promakle upišite se na moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!