Kako odabrati nišu?

Jedno od prvih pitanja koje si postavljamo kada se odlučimo za bavljenje Internet zaradom je – kako i koju nišu odabrati?

Evo metode koju uspješno koristim kod odabira niše u koju želim ući s ciljem da moja stranica bude na prvoj strani Googlea (poželjno među prvih 5).

  • Pronaći proizvod koji želite prodavati (ili više njih). Ukoliko se radi o Clickbank proizvodu valja dobro analizirati „sales page“ proizvoda te se postaviti u poziciju posjetitelja vaše stranice, koji je tamo s razlogom – traži odgovor na neko pitanje, traži rješenje za neki svoj problem, želi zadovoljiti neku potrebu, itd. Ukoliko vas „sales page“ može u to uvjeriti, i još je cijenom prihvatljiv, pronašli ste proizvod koji čete reklamirati na svojoj web stranici.
  • Odabir ključne riječi, koristeći Google keyword tool, isključivo exact match –  [], poželjno 800+ pretraživanja na mjesec (Nekad uzimam i s manje). Mnogi će reći da je to premalo, ali to isključivo ovisi o niši, samom proizvodu te „snazi“ ključne riječi. Pri tome mislim na „call to action“ faktor. Nemojte zaboraviti da je broj pretraga prema Google Keyword Tool-u prosjek broja pretraga u posljednjih godinu dana podijeljen sa brojem mjeseci u godini (12). To znači da ukoliko neki pojam ima značajan trend rasta onda je stvarni broj pretraživanja mnogo veći od onog prikazanog u GKT. Isto se odnosi i na neke pojmove koji su više “sezonski” (npr, poklon za valentinovo, simptomi gripe i sl.).
  • provjeriti konkurenciju -„“ – broj stranica s kojima se natječete za ključnu riječ, sve ispod 30.000 je jebeno, ali nekad i duplo više od toga je isplativo za ući. No, tko kaže da se morate držati samo ovih smjernica? Ponekad se isplati ići s rogatim bosti – potrebno je više truda i više vremena, ali se definitivno isplati! Za koju god da se “taktiku” odlučili budite spremni primiti se posla. Ako želite malu konkurenciju na tražilicama potrošiti čete više vremena tražeći pravi keyword, ali ćete relativno lako dospjeti na vodeće pozicije u Googleu, ako pak se odlučite uči u bitku gdje je konkurencija jača morat ćete se više pomučiti da bi došli do prve stranice ili prve pozicije na Google-u, no kada to ostvarite osjećaj će biti neprocjenjiv! :)
  • provjeriti jesu li slobodne domene www.kljucnerijeci.com/.net/.org . Ukoliko ima koja slobodna posjetite one zauzete da „snimite“ radi li što konkurencija ili spava. Često su domene kupljene ali stoje neiskorištene bez sadržaja (osim oglasa) ili su na prodaju preko nekog servisa poput Flippe. Ako je to i ovdje slučaj, kupujemo domenu te prelazimo na slijedeći korak. Ukoliko su domene zauzete tražimo dali možemo dodati nešto u nastavak domene (blog/resource/hq i sl.) ili odbiremo drugi sličan keyword sa dovoljnim brojem pretraga mjesečno.
  • Izrada stranice u WordPressu, instalacija nužnih plugina, pisanje članka optimiziranog za glavni keyword te dodavanje nekoliko stranica (4-6) s člancima optimiziranih za slične ključne riječi (ovo također istražimo u Google keyword tool). U ranijim postovima na blogu već sam obradio on-site optimizaciju web stranice. Oko dizajna stranice nije potrebno, barem ne u početku, trošiti previše vremena – ukoliko će biti potrebno par minuta posla je promijeniti temu, a grafičke elemente prilagodite po potrebi. Budući da nisam spretan s grafikom ono najosnovnije (logo i sl.) radim u Picasi i Gimpu – oba programa su besplatna te sasvim dovoljna za grafiku malih „niche“ siteova.
  • Promocija stranice – izgradnja backlink mreže kvalitetnim postovima na relevantnim forumima unutar niše, komentiranjem na blogovima, objavljivanje članaka (na article direktorijima, hubpages i squidoo, 1WayLinks). Osim samih backlinkova sve ove metode dovode i ciljanu posjetu.

Uz Google keyword tool kako bih što preciznije proučio konkurenciju (npr. broj i snagu backlinkova, razinu SEO optimizacije za ključnu riječ…) koristim Market Samurai. Osim za odabir niše, ključnih riječi i analizu konkurencije ovo je najbolji alat za praćenje svih parametara vaših web stranica (pozicije na tražilicama, broj backlinkova, analizu konkurencije, nudi pomoć pri monetizaciji (odabiru proizvoda na Clickbank, Amazon, Pay2Sell) te kreiranju sadržaja, olakšava kreiranje backlinkova…).

Nije nužno, ali svakako preporučam – pogotovo jer je trenutno Market Samurai dostupan u 12-dnevnoj probnoj (trial) verziji te u tom razdoblju imate na raspolaganju sve opcije programa.

Domene kupujem na GoDaddy registru, a stranice hostam na HostGator-u (iskoristite kupon za 25% popusta na hosting). S obje usluge sam već duže vrijeme izuzetno zadovoljan te ih toplo preporučam. Iako postoji mogućnost da na GoDaddy također i hostate svoje stranice smatram da je HostGator bolji odabir za tu svrhu. Posebno zbog „BabyCrock“ paketa usluge koji za izuzetno povoljnu cijenu nudi hosting za neograničeni broj web stranica, a uz to niste limitirani prostorom za smještaj vaših stranica na njihovim serverima ni bandwithom.

Scroll to Top