Flamingosi, poput ljudi, stvaraju prijateljstva za čitav život, a neke jedinke izbjegavaju!

Jeste li znali da flamingosi, baš poput ljudi, stvaraju prijateljstva za čitav život, a neke jedinke izbjegavaju?

Iako najviše poznati po vitkim, dugim nogama, vratovima i ružičastom perju znanstvenicu su otkrili da ove ptice formiraju dugotrajna i odana prijateljstva. Osim jednogodišnjih partnerstava među flamingosima, gdje parovi zajedno grade gnijezda i odgajaju mlade, često formiraju i grupe prijatelja istog spola. Čini se da – kao i ljudi – flamingosi stvaraju društvene veze iz različitih razloga, a činjenica da su toliko dugotrajni ukazuje na to da su važni za opstanak u divljini.

Voditelj studije Paul Rose, bihevioralni ekolog pri Sveučilištu Exeter u Velikoj Britaniji tvrdi da flamingosi stvaraju čvrste veze unutar manjih grupa unutar velikog jata. Prikupljajući ove podatke tijekom petogodišnjeg razdoblja, Rose je primijetio da flamingosi održavaju stabilna prijateljstva, uglavnom karakterizirana stojeći zajedno.

View this post on Instagram

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Često ta prijateljstva traju desetljećima (ove ptice mogu živjeti do pedeset godina). Zanimljivo, čini se da flamingosi također ne podnose neke jedinke. Istraživači su otkrili da se neki flamingosi “jednostavno ne slažu” jedni s drugima i namjerno će se godinama izbjegavati.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Ivan Bengeri (@idemo_putovati)

Gdje ih vidjeti? Za vrijeme roadtripa Namibijom početkom 2020. godine imao sam priliku na obali Atlantskog oceana kod Walvis Bay u području lagune uživati u pogledu na tisuće flamingosa. Nezaboravno! Provjerite aktualne cijene letova za Nambiju! Letovi iz Zagreba!

Za ostale fotke i zanimljive priče iz Namibije te ostalih putovanja zapratite @idemo_putovati na Instagramu:

Bengeri podcast

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!