Savjeti za putovanje u Dubai

Vodič za putovanje u Dubai: Savjeti za ‘budget friendly’ izlet!

Izlet u Dubai može biti poprilično skup – a ovaj vodič i vezana iskustva za putovanje u Dubai će vam pomoći da taj izlet bude podnošljiv za svačiji budžet. Dakle, što posjetiti, što vidjeti i što kupiti u Dubaiju, a da se ne bankrotira?

Što posjetiti u Dubaiju?

Izleti i atrakcije u Dubaiju koje ne smijete propustiti? Toliko je toga za posjetiti u Dubaiju, a za najpopularnije atrakcije potrebno je kupiti ulaznicu, no postoje atrakcije koje je moguće posjetiti besplatno ili za malo novca ako se dobro organizirate.

Dubai Mall

Ulaz u najveći trgovački centar u Dubaiju je besplatan. Kupnja naravno nije, ali možete lutati trgovačkim centrom bez trošenja novca. Dubai Aquarium & Underwater Zoo atrakcija je koja se plaća, no jedan dio akvarija može se besplatno pogledati izvana.

Dubai Mall je također umjetnička galerija – ovdje se možete diviti prekrasnim skulpturama i umjetničkim djelima. Za one manje sklone umjetnosti i razgledavanje izloga više od 1200 trgovina Dubai Malla bit će užitak.

Dubai Fountain Show

Još jedna fantastična besplatna stvar u koju možete posjetiti u Dubaiju nalazi se odmah ispred Dubai Malla – na jezeru Burj. Dubai Fountain Show održava se svake večeri od 6 navečer do 23 sata navečer, svakih 30 minuta. Možete stajati na rubu jezera i gledati kako fontana ‘pleše’ uz melodije glazbe. Čudesna svjetla doprinose čaroliji. Nema ograničenja koliko puta možete pogledati show. Možda vam neće dosaditi jer ćete svaki put uživati u novoj pjesmi i drugačijoj izvedbi. Burj Khalifa smještena je tik uz jezero – idealno za ‘opaliti’ dobru fotku za uspomenu! Sve predstave na fontani su besplatne i vidljive sa svake točke na jezeru i okolnim područjima. Najpopularnije mjesto je Waterfront Boardwalk ispred Dubai Malla.

Gledanje s obale jezera je besplatno, ali možete platiti i vožnju abra čamcem ili šetnju plutajućom šetnicom Dubai Fountain Boardwalk za pogled izbliza.

Vožnja abra brodom – Dubai Creek

Dubai Creek ima povijesni značaj. Ovdje su se naselili prvi stanovnici Dubaija. Danas se poslovne zgrade i hoteli nalaze se s obje strane obale. Vožnja abrom košta 1 AED – idealna aktivnost za uživanje u ljepoti starog dijela Dubaija. Abra je tradicionalni čamac izrađen od drveta i koriste se za prijevoz ljudi preko Dubai Creeka u Dubaiju. Vožnja abra brodom – izleti.

Četvrt Bastakiya

Ovaj dio grada podsjetnik je na prošlost Dubaija; kada je to bio ribarski grad. Mnogo je truda uloženo da se sačuva izvorna ljepota mjesta. Popločane ulice, tradicionalne kuće i tornjevi ‘hvatači vjetra’ vrijedni su istraživanja. Ovi se tornjevi tako nazivaju jer im je funkcija da topli povjetarac ohladi unutar tornja i spusti niže u kuću donoseći olakšanje onima unutar kuće.

Utočište za divlje životinje Ras Al Khor

Utočište za divlje životinje Ras Al Khor prirodno je utočište u Dubaiju. Ušuškan u kutu Dubai Creeka to je sigurno mjesto za razne ptice selice, uključujući plamence. Ulaz je besplatan.

Dubai Museum

Dubai Museum nalazi se unutar tvrđave Al Fahidi, najstarije zgrade u gradu. Ovdje će vas izlošci odvesti u stare dane. Dat će vam uvid u to kako su Arapi živjeli u prošlosti. Tu je i audio-vizualna prezentacija koja prikazuje futurističke planove grada.

Ulaznica u Dubai Museum iznosi 3 AED za odrasle i 1 AED za djecu ispod 6 godina) Ulaznica za Dubai Museum ujedno uključuje i posjet Dubai Fort.

Muzej kave

Muzej kave besplatna je atrakcija koju možete posjetiti u Dubaiju. Dio je četvrti Bastakiya i vodi vas na zanimljivo putovanje kavom. Vidjet ćete metode kuhanja kave u različitim zemljama. Vidjet ćete i razne antikne predmete vezane uz kavu.

Javne plaže u Dubaiju

Dubai se nalazi na obali Perzijskog zaljeva te ima puno lijepih plaža, od kojih su neke privatne. No, postoje mnoge javne plaže koje možete posjetiti besplatno. Možete uživati u vodenim sportovima i vremenu na plaži na plažama Jumeirah, JBR Beach i Kite Beach. Većina javnih plaža opremljena je svim potrebnim sadržajima. Nižu se restorani i kafići, a negdje i zabavni parkovi te igrališta. Aktivnosti na vodi (jet ski, Jetcar, FlyBoard, tubing) na plažama se, naravno, naplaćuju.

Safari u pustinji

Safari u pustinji u Dubaiju ne smijete propustiti. Ludovanje džipom po dinama, jahanje deva, vožnja quadovima i daskanje na pijesku su doživljaji su koje ćete pamtiti. Večera s roštiljem u pustinjskom ambijentu također može biti uključena u paket safari izleta u Dubaiju.

Dubai Marina – krstarenje jahtom

Jutarnje, poslijepodnevno i večernje krstarenje luksuznom jahtom uz doručak ili roštilj te zabavu.

Krstarenje dhow brodom u Dubaiju

Tradicionalni dhow brodovi pretvoreni u restorane popularna su turistička atrakcija obično u Dubai Creeku i Dubai Marini. Večernji program u trajanju od 2-3 sata uključuje večeru, zabavu i razgledavanje.

Burj Khalifa

Uživajte u pogledu na Dubai s najviše zgrade na svijetu. Burj Khalifa ima više vidikovaca na nekoliko katova – pogledajte sve opcije.

Burj Al Arab

Istražite kultni hotel u obliku jedra u Dubaiju. Izaberite jednu od Inside Burj Al Arab turu razgledavanja (s uključenim pićem i hranom).

Miracle Garden

Istražite Dubai Miracle Garden i pogledajte milijune cvjetova u cvatu.

Dubai Frame

Svjedočite i fascinantnoj vremenskoj liniji Dubaija s nevjerojatnim pogledom.

Aquaventure i Lost Chambers

Provedite uzbudljiv dan u vodenom parku Atlantis Aquaventure u Dubaiju. Uživajte u uzbuđenjima vodenih tobogana, tunela i slapova, opustite se na privatnoj plaži i prezalogajite u jednom od restorana u sklopu hotela.

Uštedite novac na ulaznicama s pristupom za dvije vodene atrakcije u Dubaiju. Vozite se toboganima u vodenom parku Aquaventure i divite se nizu morskih životinja u akvariju Lost Chambers.

Show ‘La Perle’

Jedinstvena predstava koja oduševljava. Impresivno iskustvo koje uključuje uzbudljive zračne predstave, akrobacije i akrobacije u vodi te vrhunske specijalne efekte i iluzije, a sve se odvija u namjenski izgrađenom “aqua teatru” koji uključuje i bazen na pozornici.

Global Village

Global Village jedno je od najpopularnijih odredišta večernje zabave u Dubaiju. Kombinacija festivala i tematskog parka koji se održava na rubovima Dubaija, otvara se svake godine između studenog i travnja i vodi posjetitelje na virtualni obilazak svijeta s replikama međunarodne arhitekture, kulturnim zonama, paviljonima s hranom, predstavama, vožnjama i tržnicama.

Madinat Jumeriah

Dio luksuznog odmarališta Madinat Jumeirah u Dubaiju, Souk Madinat Jumeirah moderna je rekonstrukcija tradicionalnog arapskog souka, s otmjenim dodirom. Umjesto nagomilanih štandova, mreža uličica odjekuje klasičnim bazarom ispunjenim buticima, suvenirnicama, restoranima i kafićima.

Kako isplanirati jeftini izlet u Dubai?

Gore su nabrojane većinom besplatne, izuzetno pristupačne ili one atrakcije koje ne smijete propustiti u Dubaiju, no ne možete se vratiti iz Dubaija bez da posjetite još neke koje se naplaćuju ulaznice. Evo kako ih vidjeti bez da bankrotirate.

Kupite sve ulaznice online. Online ulaznice su jeftinije od onih koje možete kupiti na ulazu u bilo koju atrakciju. To će vam pomoći da uštedite novac i vrijeme. Ove karte možete kupiti – kao i proučiti cijelu ponudu za Dubai i UAE – izravno na specijaliziranim web stranicama.

Odlučite se za kombinirane ponude. Nude se kombinirani paketi koji će vam pomoći da uštedite novac. Na primjer, moći ćete posjetiti Burj Khalifu i otići na pustinjski safari ili krstarenje dhowom na kombiniranoj turi bez plaćanja ulaznica za svaki od njih pojedinačno. Ukupna cijena će tako biti znatno povoljnija.

Pronađite na posebne ponude i popuste. Neke atrakcije ili online agencije poput Tiqets, Viatora i GetYourGuide – osim što spajaju turiste i lokalne ponuđače – svojim klijentima nude redovite ponude i popuste, osobito tijekom festivala i drugih posebnih prigoda. Popusti nisu zanemarivi. Također, za popuste u restoranima i drugim uslugama provjerite lokalni Groupon.

Kako uštedjeti na smještaju u Dubaiju?

Lako je uštedjeti na smještaju u Dubaiju. Ako imate skroman budžet, zanemarite luksuzna odmarališta i hotele s pet zvjezdica. Umjesto toga potražite jeftine hotele s 2 i 3 zvjezdice. Ovi hoteli nude udobne sobe i sadržaje po pristupačnim cijenama. Deira i Bur Dubai nekoliko su mjesta gdje ćete pronaći dobar smještaj po niskim cijenama.

U Dubaiju danas postoje i hosteli, koji su savršeni za solo putnike i one koji putuju s prijateljima.

Dubai – moje preporuke za smještaj

Kada sam prije par godina u srpnju napravio road trip Emiratima nakon Abu Dhabija i Al Aina ostao sam još nekoliko dana u Dubaiju. Za smještaj nisam uzeo jedan hotel, već tri – htio sam iskusiti boravak u tri dijela grada:

Ovi hoteli u Dubaiju neka vam budu orijentir za odabir smještaja u gradu, nikako ne tvrdim da su najbolji odabir, ali barem će vam pomoći da se lakše lokacijski orijentirate u Dubaiju.

Osim na Bookingu, za najbolju ponudu smještaja u Dubaiju – ali i na drugim putovanjima – uvijek pretražite i smještaj na stranici Locktrip. Tamo ćete pronaći posebne dealove koji će često biti jeftiniji od ponuda na drugim stranicama za rezevaciju smještaja.

Kako uštedjeti na hrani u Dubaiju?

U Dubaiju možete pojesti što god želite, dostupna je gotovo svaka kuhinja. Ipak, nije dobra ideja skakati od jednog finog restorana do drugog ako vam je prioritet uštedjeti.

Srećom, Dubai omogućuje eksperimentiranje hranom uz ograničeni budžet. Stari dio grada dom je malih restorana, food truckova i štandova na kojima možete probati ukusnu hranu koja ne košta previše. To posebno vrijedi za indijsku i arapsku kuhinju. Također, popuste i kupone za mnoge restorane u Dubaiju možete pretražiti na lokalnom Grouponu.

Kako uštedjeti na prijevozu u Dubaiju?

Iako grad nije velik, Dubai nikako nije predviđen za pješačenje. Taksi je lako dostupan u Dubaiju, dobar je izbor za kraće relacije, ali skup za duže. Dakle, kako putovati unutar Dubaija bez trošenja previše novca? Odgovor je – javni prijevoz (uz kombinaciju taxijima).

Dubai ima dobro povezanu mrežu metroa. Gotovo sva važna mjesta u Dubaiju povezana su metroom. Postoje dvije linije metroa: zelena i crvena.

Mapa metroa u Dubaiju, UAE

Do mjesta koja su udaljena od stanice metroa može se doći autobusom ili taxijem.

Internet u Dubaiju i Emiratima

Kako Dubai nije u Europi bolje je ne upotrebljavati hrvatsku mobilnu mrežu (roaming) za pristup internetu u Dubaiju, Abu Dhabiju i ostatku UAE, kao što to već više godina možete u europskim državama. Iako u Dubaiju na većini lokacija imate pristup internetu preko WiFi mreže, prije putovanja možete instalirati aplikaciju Airalo te uzeti neki od ponuđenih paketa interneta za Emirate – i bez brige ste što se tiče interneta na putovanju i kada WiFi mreža nije u blizini. Jedini uvjet je da vaš mobilni aparat podržava eSIM kartice.

Aplikaciju Airalo odnedavno koristim na putovanjima te više ne kupujem i ne stavljam fizičke SIM kartice u mobitel. Do sada sam je koristio za pristup internetu u Keniji, Indiji i Tajlandu.

Što je eSIM kartica?

eSIM je industrijski standardna digitalna SIM kartica koja omogućuje aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. Ako vaš mobilni aparat (većinom svi pametni telefoni proizvedeni unazad 3,4 godine) ima opciju dodavanja eSIM kartice možete koristiti Airalo aplikaciju i zaboraviti na fizičko mijenjanje kartice za vrijeme i nakon putovanja.

Putovanje u Dubai – iskustva i savjeti za uštedu

Evo dodatnih savjeta koji će vam također biti od pomoći na putovanju u Emirate:

  • Aviokarte za Dubai najpristupačnije su izvan sezone. Iz Zagreba do Dubai direktno prometuju kompanije Qatar Airways i Fly Emirates, dok su letovi Turkish Airlinesa s presjedanjem u Istanbulu. Ako želite putovati u Dubai tijekom praznika to ćete i platiti više. Najbolje prilike za kupnju aviokarata za Dubai (te druge destinacije) šaljem onima upisanim na moj newsletter, koji prima preko 18.000 zaljubljenika u putovanja. Upišite se:
  • Pravilo broj jedan ‘low budget’ putovanja u Dubai je ne posjećivati ga tijekom vrhunca sezone. Dubai je najprometniji razdoblje između studenog i ožujka. To je ujedno i najskuplje razdoblje jer je vrijeme ugodno. Putnici s ograničenim budžetom trebali bi posjetiti Dubai između travnja i listopada. Ovo su izuzetno topli mjeseci, ali su cijene jeftinije. Izbjegavajte posjet Dubaiju tijekom vrhunca sezone ako ne želite potrošiti previše novca. Vrijeme je tijekom ovih mjeseci ugodno, a to privlači milijune ljudi u grad. Dubai je relativno jeftiniji između travnja i listopada kada klima nije povoljna. Drugim riječima – bit će vam vruće, ali ćete proći jeftinije. Tijekom ovog razdoblja pronaći ćete dobre ponude za hotele i aviokarte.
  • Dubai je raj za shopping. Kupovinom u trgovačkim centrima dobrano ćete ispeglati karticu. Umjesto toga, držite se tradicionalnih sukova i tržnica gdje gdje možete kupiti lokalne stvari po dobrim cijenama. Na ovim tržnicama možete kupiti začine, tkanine, parfeme, suvenire, rukotvorine i zlato. I na zaboravite – cjenkajte se.
  • Možete preuzeti aplikacije koje nude izvrsne ponude i popuste za hotele, restorane i turističke atrakcije. Možda ćete morati provesti neko vrijeme istražujući te ponude kako biste zgrabili ponude koje su vam potrebne. Dobra stranica s takvim popustima je Groupon.
  • Valuta i promjena novca – u Ujedinjenim Arapskim Emiratima službena valuta je – dirham (AED), a uz plaćanje u gotovini sasvim je uobičajeno plaćanje karticama. U UAE najbolje je ponijeti dolare jer je  dirham vezan uz tečaj dolara tako da nema veze gdje ćete u Dubaiju promijeniti dolare. Naravno, provjerite uzima li poslovnica banke ili mjenjačnica proviziju. U UAE i Dubaiju napojnice su uobičajene!
  • Konzumacija alkohola u Dubaiju strogo je zabranjena i kažnjiva na javnim mjestima. Alkohol možete konzumirati samo u hotelima i hotelskim barovima i restoranima koji imaju licencu za alkohol.

Što kupiti u Dubaiju?

Koje suvenire kupovati u Dubaiju i Emiratima? Kao suvenir iz Dubaija možete ponijeti čokoladu od devinog mlijeka, zlatni i dijamantni nakit, kvalitetne marame/pašmine, perzijske tepihe, sušeno voće, datulje, začine, arapsku kavu i setove za kavu, izvrsne parfeme…

Jeftiniji odmor, tj. low budget izlet u Dubaiju je moguć. Dakle, zašto ga ne biste ovu destinaciju dodali na svoj popis za putovanja? Ako vam je putovanje u Dubai na popisu putničkih želja prestanite odgađati – uz ove savjete napravite pametan plan i vratite se iz Dubaija bez da bankrotirate.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!