Upoznajte mađarska vina te najbolje vinske barove u Budimpešti!

Mađarska vina imaju dugu i bogatu povijest, a sve više ih otkrivaju i vinski entuzijasti diljem svijeta. Budući da je Mađarska naš susjed i sve češća destinacija putnika iz Hrvatske mnoge će zanimati i uvodne informacije o mađarskim vinima kada se zapute na ‘city break’ u Budimpeštu ili vikend izlet do Balatona.

Sorte grožđa te vrste vina u Mađarskoj

Tokaji Aszú

Čuveno mađarsko slatko vino, koje je Luj XIV jednom nazvao “vinom kraljeva, kraljem vina”. Njegova raskošna slatkoća i složeni okusi nastavljaju osvajati ljubitelje vina do današnjih dana.

Slatko desertno vino punog tijela napravljeno od kasno zrelog grožđa zaraženog Botrytis cinerea plijesni koja koncentrira grožđane šećere i arome u slatkoću poput meda. Grožđe je od mađarske loze Furmint, koja se uzgaja u vinskoj regiji Tokaj u sjeveroistočnoj Mađarskoj.

Furmint

Grožđe koje se koristi za proizvodnju jednosortnih slatkih i suha vina. Furmint bijela mogu biti živahna poput najboljih rizlinga ili ponuditi bogate, puteraste note slične bijelom burgundcu.

Kékfrankos (Blaufränkisch)

Rasprostranjeno grožđe tamne kore u Mađarskoj, poznato po laganim, elegantnim vinima koja podsjećaju na Pinot Noir. Vina su tipično bogat taninom i mogu pokazivati izražen pikantni karakter.

Juhfark

Uspijeva u vulkanskom tlu male vinske regije Nagy Somlóa, ova mineralna, citrusna sorta pravi je dragulj. Naziv na mađarskom doslovno znači – ovčji rep. Pojam se odnosi na izduženi, cilindrični oblik grozdova.

Hárslevelű

Često pomiješan s furmintom, dodaje aromatičnu kompleksnost mađarskim bijelim vinima. Naziv Hárslevelű prevodi se kao „list lipe“, a dobri primjerci vina Hárslevelű snažno su aromatični, bogati, zeleno-zlatni, s okusom lipovog meda.

Kadarka

Još jedno grožđe tamne kore koja se koristi za crno vino. Nudi lagan i elegantan profil sličan crnom pinotu. Ima dugu povijest i popularan je u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Najbolji vinski barovi u Budimpešti

Faust Wine Cellar

Istražite povijesno značajna vina u autentičnom podrumskom okruženju.

Taste Hungary

Uronite u doživljaje hrane i vina u srcu grada

Budimpešta Wine Tasting

Wine Not?

Ugodan njujorški vinski bar u stilu potkrovlja s vrhunskim mađarskim vinima

St. Andrea Wine & Sky Bar

Pijuckajte vrhunska vina, uživajte u koktelima i uživajte u obrisu Budimpešte na ovoj živahnoj krovnoj terasi. Iznad grada čekaju vas nezaboravni trenuci


Newsletter

Upišite se u moj newsletter i pridružite preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!