Blog posts

Prvi put sam bio na ‘Vinskim razgovorima’ i sigurno nije posljednji put!

Prvi put sam bio na ‘Vinskim razgovorima’ i sigurno nije posljednji put!

blog

Već sam više puta imao u planu, čak se i prijavio, ali nikako da ulovim vremena da odem. Sve do ovog prošlog četvrtka.

Što su to ‘Vinski razgovori’?

Aha, krenimo redom! “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje, ugodne razgovore i bogat program, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije. Održavaju se u suvremeno uređenom (fusion industrijskog stila i likovne umjetnosti) i multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici.

Ono što me privuklo ekipi G.E.T. reporta, s kojom sam se već imao prilike družiti, i zbog čega popularnost ovog projekta raste, je zahvaljujući tome što su njihovi eventi prilagođeni i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče.

Predstavila se Vinarija Poletti

Vinarija Poletti nalazi se u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana. Njihova se priča odvija na istom mjestu već šest generacija. 1842. godine Nono Piero Bernobich je, za 113 fiorina, kupio komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi,vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. Kada je Peter-Piero Poletti, kao šesta generacija, kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas, vina Poletti su rezultat tradicije, najmodernije tehnologije i znanja na području enologije.

Ovog puta kušali smo Chardonnay, Malvaziju, Rossellu (muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon, a da sam mogao ponijeti flašu kući definitivno bih odabrao bocu ovog posljednjeg.

Ugodne razgovore i vina Poletti pratili su fini zalogaji mesnice – za koju sam te večeri prvi put čuo – Buretić Bregi i sirane Špin, koju sam nedavno i posjetio u Istri. Buretić Bregi posluju na obroncima planine Učka, a današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda  su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Uz vina savršeno mi se stopio njihov kuhani pršut i istarske kobasice s tartufima. Mmm… :P

Novi koncept za 2020. godinu

Novi koncept “Vinskih razgovora” donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog puta spojili sa svijetom književnosti i svijetom glazbe.

Marina Kuleš i Nataša Debeljak autorice su romana “Želja” koji su izdale ove godine pod pseudonimom Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan “Život”. Svaki nastavak na zanimljiv i pristupačan način prikazuje neki od problema u Hrvatskoj, ali i ljepote hrvatske tradicije i stvarnih lokacija. Glavna junakinja romana “Želja” se, kao i veliki broj mladih ljudi u Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog osposobljavanja.  Simpatične autorice najavile su da će svaki od pet planiranih romana baviti tematikom nekog od izazova s kojima se danas nose mladi u Hrvatskoj, a svaka junakinja živjet će u drugom dijelu Hrvatske pa će kroz likove prezentirati običaje, gastronomiju i prirodne ljepote tog dijela Hrvatske. Ajde, one su kupile mene, a ja knjigu! Javim dojmove kad pročitam! :)

Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i vrsni svirač usne harmonike pričao nam je o bluesu i svojoj karijeri te nas počastio izvedbama koje su itekako pokazale zašto je on višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada, a u zadnje vrijeme prvi na top-ljestvicama diljem Amerike i Australije. 

Uz vino, odlične mesno-sirne plate i super glazbu dvosatno druženje brzo je prošlo! Sigurno ću ponovno, možda se i vidimo na kojim ‘Vinskim ragovorima’ u 2020. godini!

About the author