Blog posts

Bili smo u Postojnskoj jami nakon duuugo vremena i evo kako je…

Bili smo u Postojnskoj jami nakon duuugo vremena i evo kako je…

blog

Pisao sam nedavno o tome kako smo po prvi puta unajmili kamper i odlučili da naša destinacija bude upravo susjedna Slovenija! Nakon lunjanja oko Bleda i Bohinjskog jezera odlučili smo se zaputiti do Postojnske jame.

Proteklih godina često sam prolazio autoputom pored skretanja za Postojnu i govorio u sebi kako bih morao skrenuti jer su sjećanja iz djetinjstva sasvim izblijedila. Događa li se i vama da neka mjesta jednostavno odgađate posjetiti jer su vam gotovo uvijek na dohvat ruke?

Postojnska jama je zaista čarobni kutak susjedne Slovenije i samo je 46 kilometara udaljena od Ljubljane, pa gotovo da i nema isprike da je ne posjetite u idućih godinu dana! Pozicionirana je idealno za čak i samo jednodnevni izlet iz mnogih dijelova Hrvatske, ali zašto je ne ukomponirati i u višednevni boravak predivnoj ‘Deželi’?

Foto: Postojnska jama
Foto: Postojnska jama

Obilazak spilje traje sat i pol i za to vrijeme uživali smo u više od 5 kilometara prekrasnih hodnika, prolaza i spektakularnih dvorana. Krenuli smo vlakićem na koji se ukrcava nedaleko ulaza, a nakon dvokilometarske vožnje stigli smo do Velike gore, odakle nastavljamo pješice. Ubrzo dolazimo do simbola Postojnske jame, pet metara visokog stalagmita – Briljanta! Nakon nekih kilometar i pol šetnje manjim i većim dvoranama te holovima do izlaza nastavljamo vlakićem.

Foto: Postojnska jama

Zanimljivo, temperatura u špilji je konstantna tijekom cijele godine, od 8-10 stupnjeva! Mi smo se odlučili na vođenu turu (postoje na slovenskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku), a na raspolaganju su i audiovodiči na različitim jezicima.

Foto: Postojnska jama

Postojnska jama dom je čovječje ribice, za koje su u prošlosti ljudi koji su živjeli u blizini spilje vjerovali da su mladunci zmaja. Sigurno su vam kao klincima pričali o tim sitnim životinjicama bez očiju i gotovo prozirne kože, no jeste li znali da im je životni vijek i do 100 godina, a bez hrane mogu izdržati punih 12 godina? Ove superjunake upoznat čete pred kraj razgledavanja spilje – 5 ih se nalazi u golemom akvariju.

Foto: Postojnska jama

Kad ste vi bili u Postojni i/ili kada planirate (ponovno)? Postojnska jama otvorena je svaki dan u godini, i blagdanima. Posjet je pogodan za sve, pa i za obitelji s malom djecom i osobe s ograničenim mogućnostima kretanja.

Vjerujem da ćemo mi do Postojne ponovno u vrijeme Božića kako ne bismo propustili jedan od najvećih i najčarobnijih božićnih događaja u svijetu. Čarobnih 90 minuta otkrivanja bajkovitog podzemnog svijeta nezaboravno je iskustvo za cijelu obitelj. Tajanstvena podzemna ljepotica nudi najljepšu kulisu koju joj je milijunima godina strpljivo stvarala majka Priroda. Više od 150 glumaca i vrhunski glazbenici svake godine priprema prekrasnu božićnu predstavu duboko ispod površine. Šesnaest prizora iz biblijske priče raspoređeno je po pet kilometara dugoj turističkoj stazi osvijetljenoj s 2100 šarenih žaruljica. Jedva čekamo! :)

About the author