Nellie Bly – ‘Opaka’ putnica koja je 1889. u 72 dana prošla 40.000 kilometara!

Njezin pothvat iz davne 1889. za većinu je i danas tek nedosanjani san! Inspirirana knjigom ‘Put oko svijeta u 80 dana’ Nellie Bly odlučila je ‘izazvati’ Phileasa Fogga, glavnog lika Verneovog romana, i obići svijet u manje od 80 dana! Isprva san, nakon malo nagovaranja, svidio se uredniku novina New York World i avantura je mogla započeti (sa samo dva dana pripreme prije polaska).

I uspjela je! Putujući isključivo vlakovima i parobrodima u 72 dana prošla je 40.000 kilometara! Svoj je put započela je iz New Yorka, preplovila je Atlantik, stigla u London, prošla Francusku (gdje je susrela Vernea u Amiensu), Italiju, Sueski kanal, Šri Lanku, Maleziju, Singapur, Hong Kong, Kinu, Japan. Od tamo je brodom stigla do San Francisca, a dalje vlakom nazad do svog polazišta – New Yorka.

Razvoj podmorskih kabelskih mreža i električnog telegrafa omogućio joj je slanje kratkih izvještaja o tijeku putovanja koji su brzo stizali, no duži izvještaji putovali su poštom nekoliko tjedana.
 A što je najbolje – putovala je potpuno sama! Ova hrabra žena na put oko svijeta krenula je s tek jednom haljinom, kaputom, nešto kozmetike i par komada donjeg rublja koje je spakirala u malu putnu torbu. Novac je za vrijeme putovanja nosila u torbici vezanoj oko vrata.

Kako je putovati u to vrijeme parobrodima i željeznicom bilo vrlo nepredvidivo nije sve išlo prema zacrtanom planu, posebno u azijskom dijelu rute. Tijekom tih neplaniranih zaustavljanja u Kini je posjetila koloniju gubavaca, a u Singapuru je kupila majmuna! :P

E, to je žena!

Njezino je vrijeme iznosilo 72 dana 6 sati 11 minuta 14 sekundi. Iako je u svoje vrijeme bila cijenjena istraživačka novinarka koja je raskrinkala mnoge afere ovaj ju je pothvat dodatno proslavio.. Knjiga Nellie Bly: Oko svijeta u sedamdeset i dva dana (1890.) postigla je veliki uspjeh, a ime Nellie Bly postaje sinonim za žensku reportersku zvijezdu.

Povratak Nellie Bly u New York (Jersey City), 2. veljače 1890. godine

Spomenimo da je suparnička publikacija, magazin Cosmopolitan, pojačala dramu poslavši na put još jednu novinarku Elizabeth Bisland, čije je putovanje trajalo 76 dana. Bila je brža od Fogga, ali ne i od Nellie Bly.

A svidjet će vam se i ovo; novinarsku karijeru započela je 1885. godine u rodnoj Pensilvaniji kao izvjestiteljica za Pittsburgh Dispatch, nakon što je uredniku poslala bijesno pismo kao odgovor na članak koji su iste novine tiskale pod naslovom “What Girls Are Good For” (ne puno, prema članku). Urednik je bio toliko impresioniran njezinim pisanjem da joj je dao posao.

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!