Najbolji filmovi o putovanjima - inspiracija za putovanja

10 filmova koji će vas inspirirati da spakirate kofere i krenete na put!

Koji su najbolji filmovi o putovanjima? Da pogodim, u potrazi ste za inspiracijom kako bi spakirali kofere? Pred vama je popis deset inspirativnih filmova o putovanjima koji će vas natjerati da osjetite želju za istraživanjem i krenete na put. Odaberite svoje favorite između najboljih filmova o putovanjima.

U divljini (Into the Wild, 2007.)

Inspirativan film temeljen na istinitoj priči o studentu koji je odlučio ostaviti sve što je posjedovao – auto, ušteđevinu pa čak i obitelj – i uroniti u život nomada. Dok upoznaje mnoštvo i obilazi prekrasne krajolike Sjeverne Amerike, gledatelja ostavlja bez riječi ovo remek-djelo Seana Peenna.

Darjeeling d.o.o. (Darjeeling Limited, 2007.)

Priča o tri brata koji se susreću na duhovnom putovanju kroz Indiju godinu dana nakon očeve smrti. Trojac pokušava spojiti svoj odnos i nađu se u smiješnim, tužnim i nevjerojatnim situacijama. Jedinstveni stil Wesa Andersona i sjajna gluma Owena Wilsona, Adriana Brodya i Jasona Schwartzmana spojeni su u zanimljiv film pun indijske atmosfere.

Prije svitanja (Before Sunrise, 1995.)

Mladi Amerikanac i mlada Francuskinja upoznaju se u vlaku nedaleko Beča. Odluče provesti samo jednu noć zajedno jer oboje idući dan moraju otići u različitim smjerovima. Ipak, pokazalo se da je to najromantičniji i nezaboravni susret o kojem se može sanjati, a ugođaj Beča samo pridonosi ovom iskustvu.

Divljina (Wild, 2014.)

Mlada žena gubi svaku nadu nakon što joj brak krene po zlu i umire joj majka. Godinama se ponaša nepromišljeno sve dok jednog dana ne odluči u potpunosti promijeniti svoj život i krene na putovanje života – 1800 km dugo pješačenje stazom Pacific Crest Trail. Putovanje postaje njezina terapija. Reese Witherspoon je ovom izvanrednom izvedbom zaslužila nominaciju za Oscara.

Dnevnik s motocikla (Diarios de motocicleta, 2004.)

Godine 1952. Ernesto Guevera bio je samo običan student medicine. Prije nego što je postao profesionalnu revolucionar, odlučio je odgoditi diplomu i sa svojim prijateljem krenuo na 8000 km dugo putovanje motociklom iz Buenos Airesa. Putovanje će kasnije oblikovati njegov svjetonazor. Film se temelji na knjigama samog Che Guevere i njegovog suputnika Alberta Granada.

Žal (The Beach, 2000.)

Richard (kojeg glumi Leonardo di Caprio), backpacker koji voli videoigre i filmove o ratu u Vijetnamu pronalazi neobičnu mapu u Bangkoku. Mapu koja ga vodi do otoka koji, tajni raj na kojem se živi neobična zajednica. Uronite u atmosferu Tajlanda u ovom filmu Dannyja Boylea.

Avantura života (Tracks, 2013.)

Nevjerojatna istinita priča, mjesto radnje – Australija prije nekoliko desetljeća. Žena odlučuje otići na 2300 km dugo putovanje kroz surovu australsku prirodu u pratnji četiri deve i psa. Mlada i perspektivna fotografkinja National Geographica odlučna je zabilježiti ovu fascinantnu i iscrpljujući avanturu. Ne voli društvo i želi putovati sasvim sama. Film bi vas mogao oduševiti zbog izvanredne priče i zapanjujućeg krajolika.

Moja Afrika (Out of Africa, 1985.)

Klasik Sydneya Pollacka vodi vas u kolonijalnu Keniju 20. stoljeća i prati život danske barunice koja pokreće plantažu u Africi te se zaljubljuje u lovca slobodnog duha. Sedam osvojenih Oscara dovoljno govori, a ovo remek-djelo moglo bi biti upravo razlog koji će vas očarati i ‘napaliti’ za putovanje Afrikom.

Tajni život Waltera Mittyja (The Secret Life of Walter Mitty, 2013.)

Izuzetna priča o menadžeru časopisa Walteru Mittyju koji već 16 godina vodi dosadan život i počinje sanjariti o životu punom akcije i uzbuđenja. U nezahvalnoj situaciju na poslu Walter dobiva neobičan dar od fotografa koji zauvijek mijenja njegov životni. Film će vas odvesti – između ostalog – na mjesta poput Grenlanda i Islanda te je svakako dobar izbor za provesti večer.

Susreti na kraju svijeta (Encounters At The End Of The World, 2007.)

I kao zadnji izbor na ovoj listi filmova koji će inspirirati za putovanja predlažem dokumentarac njemačkog redatelja Wernera Herzoga koji će vas odvesti na najudaljeniji kontinent – Antarktik. Zapanjujuće slike i fascinantne priče ljudi koji tamo rade čine ovaj film obaveznim za dušu željnu lutanja očaranu veličanstvom i ljepotom planeta na kojem živimo.

Koji su vaši prijedlozi za najbolje filmove o putovanjima? Javite mi da ih dodam na popis.

Newsletter

Upišite se u moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika

Instagram

Zanimljive priče i fotke s mojih putovanja pratite na @idemo_putovati Instagramu:


Ako ti se ova objava posebno svidjela klikni na link ili skeniraj kod i plati mi pivo.

Putovanje u Nepal 2024 - buymeacoffee

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!