Koliko putuju Hrvati te koliko troše na putovanjima?

Često na mail ili u inbox svoje Facebook stranice primam upite o tome koliko je novca potrebno za neko putovanje. Moram priznati da mi to nije omiljeno pitanje budući da ne shvaćamo svi putovanja jednako, nemamo svi iste potrebe niti očekivanja. Ono što nekom na putovanju čini izuzetan užitak drugi će vidjeti kao nepotreban trošak. Netko će si tako vrlo rado priuštiti gurmansko uživanje u lokalnim specijalitetima, a drugi će se zadovoljiti tek sendvičem iz supermarketa. Jednima je spavanje u šatoru, spavaonici s više ljudi ili na nečijem kauču nepojmljivo dok će drugi objeručke prihvatiti takvu ‘avanturu’.

To su samo neki od razloga zašto u pravilu izbjegnem konkretan odgovor na, u pravilu, preopćenito postavljeno pitanje. Radije ću dati neke savjete i smjernice kako da svatko pokuša uštedjeti na putovanju koje planira.

Savjeti za što jeftinije putovanje

  • Budite što fleksibilniji – cijene avio karata izuzetno variraju ovisno o datumima putovanja. Ponekad kartu možete platiti znatno manje već samo zato što ste se odlučili putovati dan ranije ili kasnije. Uzmite vremena, proučite cijene i pokušajte se prilagoditi kako bi vaše putovanje već u startu bilo što jeftinije.
  • ‘Zavolite’ kišnu sezonu – kišnu sezonu na nekoj destinaciji kao argument protiv putovanja jednostavno ne priznajem, a najčešće ga koriste oni koji nisu vidjeli niti ‘k’ od ‘kišne sezone’ igdje. Karte su u to doba znatno jeftinije.
  • Pratite akcije aviokompanija – i velike kompanije koje lete iz Zagreba i blizine, ali i low budget kompanije često imaju akcije i nude pogodnosti za putovanja u nekom razdoblju. I sam ih često objavljujem na svom blogu.
  • Ne morate svaku noć provesti u hotelu – razmislite o hostelima, couchsurfingu, uzmite noćni autobus ili vlak te tako uštedite jednu noć na smještaju. Kombinirajte! Prošle sam godine boravio tri mjeseca u Brazilu provevši u hostelima desetak dana, a sve ostalo couchsurfing!
  • Na putovanju se družite s ljudima – i domaćima i drugim putnicima. Komunicirajte! Od domaćih i kolega putnika saznat ćete samo dobre stvari – gdje jeftino pojesti, na koje izlete se isplati otići, koji je prijevoz najpovoljniji i slično.
  • Kartice ili keš? – Proučite kako stvari funkcioniraju u zemlji u koju putujete. Osobno najčešće na putovanju plaćam svojom Mastercard® karticom ili s nje dižem gotovinu na bankomatima. Taj način je često sigurniji od mijenjanja novca na licu mjesta, a u nekim zemljama nećete baš lako ni pronaći mjenjačnicu. Rizike mijenjanja novca na ulici nepotrebno je i nabrajati.

Koliko trošimo na putovanjima?

Zanimljivo, prema nedavno provedenom MasterIndex istraživanju koje otkriva navike ispitanika kad je riječ o putovanjima udio Hrvata koji prije putovanja kupuju stranu valutu u Hrvatskoj u odnosu na listopad 2015. godine smanjio se s 45 na 42 posto za one koji to čine u bankama te s 29 na 26 posto za kupnju u mjenjačnicama. Istovremeno, uporaba kartica doživjela je porast u usporedbi s listopadom 2015: s 13 na 15 posto ispitanika koji ne kupuju stranu valutu unaprijed, nego u inozemstvu koriste kartice.

Kada sam se već dotakao ovog istraživanja sigurno vas zanima i koliko prosječan Hrvat putuje i potroši na putovanja godišnje te trošimo li više ili manje nego ranije? Naravno, postoje i ti podaci te se – očekivano – troši manje, a većina Hrvata ne odlučuje se na daleka putovanja.

Češće putujemo radi zabave nego radi posla: u 12 mjeseci u prosjeku radi razonode idemo na 4,4 putovanja, a poslovno na 2,2.

Oko dvije trećine svih putovanja odnose se na ona unutar Hrvatske, dok su putovanja izvan Eurozone rijetka (11 posto). Općenito, 52 posto ispitanika je putovalo u inozemstvo radi razonode u proteklih 12 mjeseci. Najviše putuju ispitanici s višim stupnjem obrazovanja te ispitanici s većim primanjima. Čak 65% putovanja radi razonode odnosi se na ona unutar Hrvatske, na Eurozonu otpada 23%, dok se preostalih 12% odnosi na destinacije poput Moskve i New Yorka. Kod poslovnih putovanja situacija je slična – 65% takvih putovanja se odnosi na Hrvatsku, a 25% na Eurozonu. Ispitanici najčešće posjećuju destinacije u blizini – Ljubljanu, Sarajevo, Beč, Budimpeštu, München, Beograd i Rim, dok putovanja izvan Europe nisu česta.

Kad je riječ o potrošnji na inozemnim putovanjima radi razonode, prosječan trošak se smanjio u odnosu na listopad 2015. – s 5.764 kn na 4.955 kn. Ipak, nešto više troše ispitanici stariji od 30 godina, više razine obrazovanja i oni iz Zagreba, sjeverne Hrvatske i Slavonije. Tako ih je 5% na putovanje potrošilo između 5.000 i 10.000 kn, a više od 10.000 kn potrošilo je tek 3% ispitanika.

Ispitanici podjednako koriste kartice i gotovinu za shopping i plaćanje smještaja u inozemstvu, karticama se češće plaćaju zrakoplovne karte, dok se za ostale troškove u većem broju slučajeva koristi gotovina.

Koliko vi putujete te koliko godišnje trošite na putovanja? Jeste li iznad hrvatskog prosjeka?

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!