Blog posts

Jeste li već istražili ovaj kraj? Prekomurje u Sloveniji i Varaždinska županija!

Jeste li već istražili ovaj kraj? Prekomurje u Sloveniji i Varaždinska županija!

blog

Pogranično područje Varaždinske županije i Prekomurja u Sloveniji obiluje turističkim potencijalom. U prvom redu privlačnim prirodnim okruženjem, rijekama, rodnim vinogorjima i skrivenima jezerima, termalnim toplicama, brojnim povijesno-kulturnim atrakcijama brojnih pograničnih gradova i mjesta. Ovo područje također obiluje i bogatom gastronomskom ponudom koja velikim dijelom proizlazi iz autentičnoga ruralnog načina života vidljivog u svakom dijelu ovog područja.

Uz HGK – Županijsku komoru Varaždin, u projektu Zeleno želimo, Interreg Slovenija-Hrvatska sudjeluju TZ Grada Varaždina, Grad Ludbreg, te sa slovenske strane KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota kao vodeći partner, ITC – Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota, Zavod Marianum Veržej i Zavod za okolje in turizem Dobrovnik. Osmišljavanje i implementiranje novih turističkih proizvoda i puteva, jačanje turističkog brenda prekograničnog projektnog područja, razvoj novih promotivnih materijala, a osobito novi pristup razvoju održivosti ruralnog turizma znatno doprinose održivom ukupnom razvoju u Varaždinskoj županiji s hrvatske i Prekomurju sa slovenske strane.

Nakon edukacija zainteresiranih turističkih ponuđača organizirane su interaktivne pojedinačne radionice na kojima su ponuđači mogli saznati kako inovativno poboljšati svoj turistički projekt i poboljšati komunikaciju s turistima i gostima. Tako su detektirane nedovoljno afirmirane turističke atrakcije u Varaždinskoj županiji i povezane u 20 novih programa i ruta. Vođeni novim trendovima u razvoju turizma, kao što su usmjerenost prema individualizaciji ponude, specifičnim tržišnim oblicima aktivnosti te osmišljavanju i stvaranju novih usluga, uz već postojeću i uobičajenu turističku ponudu, odabrani su najzanimljiviji sadržaji iz obližnjih ruralnih područja koji su povezani s afirmiranim  destinacijama – gradovima Varaždinom i  Ludbregom u Varaždinskoj županiji, Veržejem i Dobrovnikom u Prekomurju u četiri nova turistička mikroproizvoda: Vino, Hrana, Priroda-Kretanje i Rukotvorine. Sve četiri mikrolokacije povezane su u jedan zajednički prekogranični turistički proizvod naziva KULTNATURA.

Dvadeset novih turističkih programa koji nose naziv KULTNATURA uvijek povezuju prirodne ljepote, kulturnu baštinu i prezentiraju autohtono stvaralaštvo i umijeće lokalnih majstora. Tako od degustacije u vinskom podrumu Trsek u Ludbegu preko „Bakine hiže“ s „Dedekovim dvorom“ koji čuvaju vrijednu i bogatu baštinu Ludbreškog područa uz priče o Centru svijeta i Ludbergi možemo kušati i lokanu gastronomsku ponudu, nastaviti posjetom baroknom biseru, Varaždinu i ugodnim španciranjem završiti u Zlatnim goricama, Agroturizmu Požgaj ili Grešnoj pelnici, zatim nastaviti do Lendave i  Bukovniškog jezera  i saznati sve o vodenim vilama Rusalkama, brodićem prijeći Muru te u Centru rukotvorina u Veržeju uživati u odličnom Prleškom ručku, a možete posjetiti i ekomuzej, čokoladarnicu, tropski staklenik orhideja, pčelarski muzej, te za kraj, na samom rubu Ljutomersko-ormoškog vinorodnog područja, posjetiti još vinsku klet i potpuno se prepustiti čarima turističke ponude ovog područja.

Turisti koji dolaze na ovo područje mogu i sami, ovisno o individualnim potrebama i željama, kombinirati turističke rute birajući između 40-ak turističkih destinacija prezentiranih u katalogu (preuzmi PDF verziju):

Više o samom projektu na web stranici: www.kultnatura.eu, također i na Facebooku te Instragramu.

About the author