Doživite Advent u jednoj od njemačkih metropola!

München

Ove smo vam godine odlučili dati prijedloge o adventskim sajmovima njemačkih gradova, kako onih nama bližih, tako i onih udaljenijih od Hrvatske. Krenut ćemo od onog najbližeg, minhenskog adventskog sajma koji je jedan od najstarijih u Njemačkoj. Povijest minhenskog sajma seže do 14.stoljeća , a održava se u samom centru grada, na Marienplatzu.

Christkindlmarkt am Marienplatz, Photo: Joerg Lutz, München Tourismus
Christkindlmarkt am Marienplatz, Photo: Joerg Lutz, München Tourismus

Sam trg godišnje posjeti oko 3 milijuna ljudi jer posjetiti München, a ne vidjeti prekrasnu neogotičku zgradu „Nove Gradske vijećnice“ je isto kao i da niste bili u Münchenu. Neues Rathaus u vrijeme Adventa izgleda apsolutno čarobno. Osim posjeta štandovima, zaista predlažemo da posjetite to jedinstveno zdanje s čijeg 85-metarskog  tornja možete uživati u pogledu na bavarsku prijestolnicu. Adventski sajam traje od 27.11. do 24.12.2019.

Stuttgart 

Nešto preko 230 km sjeverozapadno od Minhena smjestio se Stuttgart. U svojoj 300-godišnjoj tradiciji održavanja adventskih sajmova, njegovi stanovnici uživaju božićnoj atmosferi, glazbi koja odjekuje ulicama, brojnim štandovima s kuhanim vinima te mirisu cimeta i vanilije. Svečano osvijetljen srednjovjekovni grad karakterizira Stari dvorac, kule evangelističke crkve i barokni temelji Novog dvorca ili Nove palače koji adventskom sajmu daju veličanstvenu pozadinu. 

GNTB, Photo: Werner Dieterich
GNTB, Photo: Werner Dieterich

Štutgartski sajam traje od 27.11. do 23.12.2019. a više informacija potražite na LINKU.

Frankfurt

Frankfurt na Majni ima velik i jedinstveni božićni sajam u povijesnoj četvrti grada oko Romerburga i Paulsplatza, a proteže se od trga kod Hauptwachea pa sve do obala rijeke Majne. Kao i većina sajmova, svoja vrata otvara od 25.11. do 22.12.2019. U vrijeme Adventa, sajam posjeti oko 3 milijuna posjetitelja, a vrlo je lako pronaći i organizirane turističke ture po sajmu.

Photo: Sborisov Dreamstime.com

Celle

Celle sa svojih 500 ili više poludrvenih zgrada u povijesnom središtu izgleda najčarobnije od svih navedenih odredišta. Kao rijetko koje tako očuvano mjesto, Celle je skriveni dragulj sjevera Njemačke i posjet Celleu nije dovoljan samo zimi za Advent nego i ljeti jer se u njemu skriva puno više toga no što trenutno imamo prostora ili vremena predstavljati.

Photo: Celle Tourismusund Marketing GmbH
Photo: Celle Tourismusund Marketing GmbH

Adventski sajam traje od 28.11. do 29.12.2019. a vikendima možete uživati u koncertima zborova i orgulja u crkvi koja se nalazi uz Adventski sajam Cellea.

Lübeck

Lübeck smo ovaj puta posebno odabrali jer najveća Njemačka luka Baltika ima posebnu čar i dugu tradiciju održavanja Adventskih sajmova. Kao jedan od utemeljitelja Hanzeatskog saveza gradova na Baltiku i jedan od najbogatijih gradova srednjeg vijeka, Lübeck je stavljen pod svjetsku kulturnu zaštitu UNESCO-a.

Photo: Mapics Dreamstime.com
Photo: Mapics Dreamstime.com

Pri posjeti božićnom sajmu u Lübecku, koji je prvi puta zabilježen 1648. godine, jedna od nezaobilaznih odredišta je Bolnica Svetog Duha (Heiligen-Geist-Hospital) ) na sjevernom kraju ulice Königstrasse gdje možete uživati u ponudi ručno rađenih božićnih ukrasa. Cijeli je povijesni centar grada čaroban, a kad tome pridodamo i predivno ukrašene obale, Lübeck postaje grad iz bajke.

Za više informacija o adventskim sajmovima Njemačke posjetite službene web stranice Njemačke turističke zajednice:

https://www.germany.travel/en/ms/christmas-markets/christmas-markets.html 

tekst: Krešimir Golubić / naslovna fotografija: Dresden Marketing GmbH, Photo: Prof.Jörg Schöner

Scroll to Top