Diverzifikacija – Glavni SEO trend u 2013

U 2012. upoznali smo Google kao ni jedne godine ranije. Svjedočili smo Penguin updateu, trinaest Panda updatea, a posebno su se na udaru našle exact match domene (EMD)… i to je tek početak, kako najavljuje Matt Cutts.

Dakle, što nam je činiti u narednoj 2013. godini?

Glavna nit vodilja kad je SEO u pitanju treba biti – DIVERZIFIKACIJA.

Diverzifikacija anchor tekstova

Više godina besprijekorno je funkcionirao sistem gomilanja nekvalitetnih backlinkova sa razno raznih domena. Samo je bilo važno da svi ti članci, forum profili, blog komentari… imaju isti anchor tekst – keyword za koji želite rangirati. Naravno da je neprirodno da 95% dolaznih linkova na neku stranicu ima identičan anchor tekst.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Google stati tome na kraj.

Diverzifijacija dolaznih linkova

Pomoću razno raznih alata, sumnjive provenijencije mogli smo isto tako „spamati“ svoje webove backlinkovima s tisuća raznih forum profila, blogova koje nitko ne čita i upravo služe i samo tome, raznih wiki siteova… No i tome je došao kraj.

Diverzifikacijom profila dolaznih linkova diverzificirati ćete i rizik od naglog pada prometa i zarade nekim od nadolazećih updatea algoritma.

Diverzificirati izvore prometa

Razmislite da li ste i vi previše orijentirali na Google kao primarni izvor prometa. Google je svakako najveća tražilica, ali nije jedina… a ako pratimo trendove u konstantnom je laganom padu, dok Bing i Yahoo rastu.

Posljednjih godina postali smo robovi Googla. Vrijeme je da se oslobodimo tih okova jer ako ste i 100% white hat igrač samo jednom promjenom Google algoritma stvari se mogu značajno izmijeniti.

Počnite barem razmišljati o tome. Znam da nije ugodno, ali pokušajte zamisliti najgori scenarij i na papir stavite moguća rješenja.

Comments are closed.

Scroll to Top