fbpx
Image Alt

Blog

Bio sam na ‘Vinskim razgovorima’ u vinariji Bolfan Vinski Vrh!

Već sam bio na ovim druženjima u organizaciji G.E.T. report ekipe u Zagrebu, a sada sam prvi put bio i na ovoj zabavno-edukativnoj interaktivnoj radionici u gostima u nekoj vinariji. Ono što mi se posebno sviđa kod “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom” je koncept – prilagođeno je i vinskim znalcima, ali i ljubiteljima vina koji tek uče.

Ovi, 22. po redu, Vinski razgovori održani su u gostima – u vinariji Bolfan Vinski Vrh. Gotovo točno na pola puta od Zagreba do Varaždina (40-ak minuta vožnje iz oba grada) nalazi se ovo imanje koje moraju posjetiti svi ljubitelji vinske priče, vinskih druženja, vinograda i prirode. Osjetit ćete ovdje odmah, već na prvi gutljaj, dio zagorskih osjećaja i tradicije – srdačnost, dobronamjernost, druželjubivost i domaćinski odnos prema gostu.

Osim degustacije ekoloških Bolfan vina okrunjenih sjajnim medaljama i prezentacije vinskog podruma u kojem ta vina stasaju, usred vinograda, na zemlji na kojoj se kroz tisuće godina uzgajala vinova loza, ovo imanje pruža prekrasan pogled, tišinu i mir koji će opustiti sva vaša osjetila i napuniti vas energijom za nastavak u svakodnevnom okruženju, a možda ćete radije rezervirati jednu od pet rustikalno uređenih soba, savršenih za one koji se žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi.

Tu je i  restoran u kojem  možete degustirati Bolfan vina uz domaće hladne nareske ili uživati u domaćoj hrani od namirnica s obližnjih OPG imanja,  uz naglasak na sezonskim namirnicama, što njihov jelovnik čini kreativnim i maštovitim, jer autohtonu kuhinju prezentiraju na moderniji način.

“U simbiozi s prirodom, nudimo samo jela čije sirovinske namirnice nabavljamo od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača u krugu od 20 kilometara.”, istaknuo je vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan. 

Uz ugodne razgovore i fine zalogaje, publici “Vinskih razgovora” predstavili su dio svoje ponude ekoloških vina, koje možemo načelno podijeliti u dvije osnovne skupine.

Prva skupina su mlada, razigrana, užitna vina, stvorena za svakodnevnu konzumaciju. Laganih su alkohola, vrlo izražene sortnosti i svježine. Treba naglasiti da u ovom slučaju ne smijemo miješati svježinu i kiselost; vina su stvarno svježa, a nikako prekisela.

Od tih vina kušali smo nekoliko vina iz linije Bolfan: Bolfan Riesling 2019, Bolfan G  2018 (graševinu), Bolfan Chardonnay 2017, Bolfan Sauvignon 2019 i Bolfan Muškat žuti 2017.

Druga skupina su vrlo, vrlo ozbiljna vina, kao što je kušani PRIMUS  Pinot Noir 2017, a ono što posebno treba izdvojiti je njihovo igranje s maceratima (orange vina) i tu imaju nekoliko stvarno svjetskih vina. Kušan je PRIMUS Aromano 2016, puno, mineralno i aromatično orange vino od maceriranog pinota sivog s vlastitim prirodnim kvascima, odležalo na finim talozima  (sur lie metoda) u velikim drvenim bačvama. 

Vino koje je ostavilo najbolji utisak na publiku i sve prisutne “oborilo s nogu” je orange traminac maceriran 25 dana, tri godine odležavao u bačvi od 500 L bez dodatka sumpora, a uskoro bi trebao izaći na tržište.  

Tomislav Bolfan se osvrnuo na ekološki pristup uzgoja grožđa i proizvodnje vina Bolfan:  “Krenuli smo s biodinamičkom proizvodnjom vina i držali se Steinerovih naputaka, međutim pokazalo da se takav način proizvodnje treba prilagoditi svakoj vinariji i svakom vinu i nismo bili sasvim zadovoljni s rezultatima takvog pristupa… Zato smo izašli iz sustava biodinamike i radimo  ekološka vina,  no u skladu s prirodom i njenim zakonima, bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. S obzirom na klimatske promjene i sve što se događa oko nas, budućnost svoje vinarije vidim u crnim vinima, tako da će ona biti sigurno pola proizvodnje, ako ne i više. Nedavno smo posadili novih 2,5 ha crnog pinota.”

“Vinski razgovori su samo jedan od načina kako širu publiku pobliže upoznati s vinarijama – nije poanta pričati samo o vinu, nego i o vinariji, jer mi preferiramo vinski turizam.”, istaknuo je Tomislav Stiplošek organizator i moderator Vinskih razgovora te dodao: “Kako od sljedećih VR-a potpuno mijenjamo koncept događaja, tako je bilo logično da zadnje Vinske razgovore ove verzije održimo u gostima. Naravno, Bolfan Vinski Vrh, kao jedna od 7 hrvatskih vinarija s oznakom Excellence G.E.T. Star, bila je idealna lokacija za to. Više nego odlična vina, fantastičan ambijent, jako dobra kuhinja i naravno, blizina Zagrebu. Dakle, na Vinski Vrh dođete iz Zagreba za manje od sat vremena i velika je šteta da više Zagrepčana ne uživa u tom ambijentu. Ali eto, sad nemate izgovora i možete to popraviti. Pozivam ljude da posjete Bolfan Vinski Vrh i vjerujte mi, svaki puta će vas ponovno oduševiti.”

Veselim se novom konceptu Vinskih razgovora i novim druženjima ubuduće u organizaciji ekipe G.E.T. report.