15 godina je prošlo od strašnog tsunamija u Aziji!

Na slici gore je Unawatuna na jugu Šri Lanke. Lijep prizor, no danas je tužan dan – prije točno petnaest godina ocean nije bio ovako miran, 26.12.2004. i ovo je divno mjesto pogodio strašan tsunami te odnio mnogo života.

Grobova gdje su pokopane žrtve, kao i drugdje na otoku, vidjet ćete svako malo uz obalu, samo nekoliko metara od plaže. Inače, na Šri Lanki tog je dana u samo sat vremena poginula 31.000 ljudi! :(

Bila je to jedna od najtežih prirodnih katastrofa ikada, procjenjuje se da je poginulo između 230.000 i 310.000 ljudi. Vodeni val tsunamija bio je uzrokovan potresom s epicentrom u Indijskom oceanu, stotinjak kilometara od obale otoka Sumatre. Jačina potresa po Richteru bila je 9,1 – 9.3, što ga čini trećim najjačim potresom zabilježenim na seizmografu otkad uopće postoje mjerenja.

I ove ih je godine, na Uskrs, zadesila grozna tragedija od koje se još oporavljaju. Šri Lanka vapi za posjetiteljima. Ja sam bio i ove godine, sigurno je. Nagovaram vas da joj date šansu u 2020. godini. Svidjet će vam se, ma zaljubit ćete se u ovu ‘suzicu’ od otoka i njene divne stanovnike!

Fotografijama u ovom postu pokušao sam vas zainteresirati za ovu zemlju, a ne dodatno rastužiti jer smatram da je tekst dovoljno bolan. Ostale moje fotke i doživljaje sa Šri Lanke, zemlje koju sam posjetio tri puta, možete pronaći na @idemo_putovati Instagramu, a treba li vam pomoć oko organizacije putovanja, kontaktirajte me:

Scroll to Top