fbpx
Image Alt

Blog

Zeleno želimo: Dvodnevna turistička tura Varaždinskom županijom, Prlekijom i Prekmurjem

Početkom prosinca u sklopu projekta ‘Zeleno želimo’, kojeg provodi Turistička zajednica Grada Varaždina s partnerima, održano je dvodnevno stručno studijsko putovanje za vrijeme kojeg su po prezentirane lokacije u Varaždinu i Varaždinskoj županiji kako bi se sudionici iz prve ruke uvjerili u aktivnosti i rezultate projekta (www.kultnatura.eu).

Partneri iz Varaždinske županije (TZ Varaždin, HGK Varaždin i Grad Ludbreg) u fokus svojih projektnih ciljeva i aktivnosti pozicionirali su gastronomsku tradiciju ovog pitomog i gostoljubivog kraja koju partneri iz Ludbrega savršeno nadopunjuju svojim mikroproizvodom – vinom i vinogradarskom tradicijom. Upravo su sa spomenutim mikroproizvodima i specifičnim lokacijama u Varaždinu i županiji upoznati sudionici dvodnevnog stručnog putovanja.

Stigavši u Varaždin kompas je pokazivao u dva smjera – prema Trgu tradicijskih obrta, a nakon toga i, u pjesmi opjevanom, ‘varaždinskom placu’. Iako na tržnici nismo zatekli ‘pajdašicu’ iz pjesme, uz malu pomoć domaćina iz TZ Varaždin, pronašli smo Kultnatura kutak, prezentacijski kreativno-degustacijski prostor s domaćim i zdravim lokalnim proizvodima. Osim gastronomske i zdravstvene priče, kutak ima i edukativnu komponentu gdje djeca mogu vidjeti kako se rade razne rukotvorine i spravljaju određeni proizvodi.

U večernjem ‘španciru’ varaždinskom baroknom jezgrom, punom štandova, borova i ukrasa u vrijeme adventa, gosti su osim u okusima bogate adventske gastro ponude uživali u specifičnim vizurama grada, svako malo fotografirajući očaravajuću igru svijetla i sjene na pročeljima zgrada i crkava, znatiželjno ispitujući za značenja simbola raznih obrtničkih cehova koje smo susretali šetajući. Bilo je vremena i za škicnuti u neka od dvorišta, koja u svoj punini zabliješte ljeti, u vrijeme Festivala varaždinskih dvorišta, prvog takvog u Hrvatskoj. Naravno, nezaobilazna je bila i šetnja bedemima Starog Grada te, za one spretnije, klizanje s pogledom na dvorac.

Za vrijeme dvodnevnog boravka u Varaždinu i županiji gostima je prezentirana i bogata gastronomska tradicija varaždinskog kraja pa su se tako za energiju pred razgledavanje i okrjepu nakon te nadoknadu potrošenih kalorija pobrinuli kuhari i osoblje restorana Kneginečka hiža i Zlatnih gorica, u kojima smo i prespavali. Omiljene su to destinacije Varaždinaca koje već godinama pripremaju tradicionalna jela poput krvavica, čvaraka, specijaliteta od varaždinskog zelja, štrukla i mnogih drugih, koji su brzo nestajali sa stola. Još boljoj atmosferi za vrijeme i nakon večere pobrinuo se lokalni bend, čija misija je bila – dobrom glazbom podići na noge i one najsramežljivije.

Idućeg jutra zaputili smo se prema centru svijeta – u Ludbreg, gdje su nas s lokalnim kolačima, makovnjačom i orehnjačom, dočekale članice Zadruge Žene iz centra svijeta i uvele nas u tradiciju ludbreškog kraja s početka 20. stoljeća o kojoj brižno brinu u sklopu Bakine hiže i Dedekovog dvora. Starinu ovog prostora otkriva zavodljiv miris prošlosti, a ambijent krasi staro pokućstvo, slike, ogledala i razni uporabni predmeti za neke od kojih bi danas mlađim generacijama trebale stručne upute. Nakon što smo apsolvirali gotovo sve predmete u kući i dvorištu zaputili smo se do Restauratorskom centru u dvorcu Bachani gdje su prezentirane tehnike pozlate i obnove umjetnina i predmeta koje je nagrizao zub vremena.

Nakon jutra koje je proteklo u duhu prošlosti i starih običaja stiglo je vrijeme za nešto konkretnije, mikroproizvod kojeg u sklopu projekta predstavlja ludbreški kraj – vino.

Zaputili smo se u Kelemen, točnije Grofovsku klet – obiteljsko ugostiteljstvo obitelji Crnko. U kleti iz 1920. na vrhu brijega oko kojeg se prostiru vinogradi odmah smo pozvani u ‘Vinsku apoteku’ – kako duhovito nazivaju svoju kušaonicu vina i likera.

U sklopu dvodnevnog izleta sudionici su sa slovenske strane izlet započeli posjetom Centru DUO u Veržeju te Lončarstvo Žuman i Hiši rokodelstva, gdje su se mogli okušati u izradi predmeta od gline te ostalih uporanih predmeta na tradicionalan način. Da ne bude gladnih pobrinuli su se slovensko ugostiteljstvo ‘Stari Hrast’ kraj Ljutomera i ‘Gostilna Pri Lujzi’ u Dobrovniku.

Na svakoj mikrolokaciji u pograničnim županijama Hrvatske i Slovenije odabrani ponuđači povezani su u jedinstveni prekogranični turistički proizvod nazvan Kultnatura (www.kultnatura.eu), koji se počinje prepoznavati kao specifičan brend koji povezuje prirodne značajke kraja s kulturnim i turističkim sadržajima. Kroz projekt su kreirana i četiri različita mikroproizvoda, čijom sinergijom je formiran i zajednički proizvod, a svaki od njih ima drugačije polazište, uzimajući u obzir specifična obilježja i ponudu pojedinog mikropodručja.

Nakon dvodnevne intenzivne ture mikrolokacijama područja s obje strane granice zaključak grupe je jedinstven – ovaj kraj ne samo da ‘zeleno želi’, već i – zeleno živi!

Cilj projekta ‘Zeleno želimo’ je izrada i implementacija novih sadržaja i proizvoda utemeljenih na aktivnom uključivanju baštine u turističku ponudu. Projekt se provodi u sklopu europskog programa Interreg Slovenija-Hrvatska, a kao partneri uz već spomenute Turističku zajednicu grada Varaždina i  HGK – Županijsku komoru Varaždin sudjeluju i Grad Ludbreg, Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, ITC Murska Sobota, Zavod za zaštitu okoliša i turizma Dobrovnik, Ustanova Marianum Veržej, te Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Ludbrega kao pridruženi partneri. Aktivnosti projekta će trajati sve do veljače 2020. godine, a sve informacije o provedbi, rezultatima, aktualnim događanjima i mogućnostima uključenje u aktivnosti projekta informirajte se na www.kultnatura.eu.