Evo zašto mi je propao put u Indiju i kako mi se sve vratilo…

Malo od vas zna da imam ‘nerazriješene račune’ s Indijom. Bolna tema, nisam o tome uopće pisao. Pred ljeto 2016. godine, kada je Facebook stranica ‘Idemo putovati piti i jesti’ imala tek nekoliko tisuća followera, planirao sam provesti mjesec dana u Indiji. Još ranije kupio sam u vrijeme neke akcije avio kartu na relaciji Beč – Goa za tri tisuće i nešto kuna.

No, nekoliko dana prije puta imao sam nezgodu na motoru. Proklizao mi je prvi kotač pri kočenju te smo motor i ja završili na desnom boku. Iako je brzina bila smiješna, a motor prošao tek s manjom udubinom na rezervoaru, ja sam nezgodno pao i posklizao se po asfaltu slomivši – obje ruke.

San o Indiji ubrzo se srušio. Mjesec dana backpackinga solo Indijom s rukama u gipsu neizvediv je pothvat. Pomirio sam se s činjenicom da Indiju neću vidjeti kako je planirano te da ću idućih tjedana tipkati s dva prsta, a pivu pijuckati na slamčicu.

Da stvar bude gora, budući da je karta kupljena na akciji, povrat novca nije bila opcija. Niti kune!

Prošle su od tada gotovo tri godine, ruke su zdrave, nanizalo se mnogo zemalja nakon oporavka, ali Indiju do danas nisam vidio. Ulovio sam par puta povoljne karte, no ni jednu priliku nisam iskoristio. Najčešće zbog termina i već ranije isplaniranih putovanja, a ponekad, priznajem, možda i zbog svojevrsnog straha da opet nešto ne krene po zlu, pa sam se radije odlučivao za neke druge destinacije.

No, nedavno je sve došlo na naplatu. Gotovo kao iz vedra neba, pred nešto više od mjesec dana stigao je mail iz Indije u kojem je stajalo da me Turistička zajednica savezne države Kerala izabrala među 30 blogera iz cijelog svijeta koji će ove godine imati priliku dva tjedna otkrivati sve čari tog dijela Indije. Sve u njihovoj organizaciji, divno! Može li bolje?

Kerala je savezna država na jugozapadu zemlje, a da lakše bude predočiti – nalazi se na zapadnoj strani ‘špice’ Indije, uz obalu Indijskog oceana. Površinom (39 tisuća kilometara) je manja od Hrvatske (57 tisuća), no stanovnika ima gotovo 40 milijuna. Po mnogim pokazateljima Kerala je najrazvijenija savezna država u zemlji, uz to prepuna prirodnih ljepota i očaravajućih prizora.

Samo ime pokrajine znači – ‘Zemlja kokosovih palmi’, a u turističkim brošurama već godinama stoji slogan ‘Kerala – God’s Own Country’, što bi u nešto slobodnijem prijevodu značilo – Zemlja samog Boga! Kažu da je to zemlja koja ima sve – od tropskih plaža na Arapskome moru do planinskih plantaža kaučuka, čaja i vanilije. Izuzetno je zelena s nevjerojatnim brojem kokosovih palmi i banana, no ima i mnogo rižinih polja. Informacije radi – u Kerali uzgajaju više od 600 vrsta riže!

Neću duljiti, jer – najiskrenije – ovo je i otprilike sve što za sada znam o Kerali. Veselim se skorom otkrivanju ostatka ljepote vrha Indije.

Viza je spremna, karta u džepu te u utorak, 19.3., letim za Kochi u Kerali, početnu stanicu ove avanture. Cijelo putovanje live pratite na @idemo putovati Instagramu i na Facebook stranici Idemo putovati, piti i jesti!

#keralablogexpress