Blog posts

Uskoro na Kilimanjaro žičarom – za ili protiv?

Uskoro na Kilimanjaro žičarom – za ili protiv?

blog

Prije par godina bio sam u Tanzaniji, a moja priča iz Tanzanije (Kako se jedu bajadere u Africi?) i dalje je najčitaniji tekst na blogu. Iako sam bio u podnožju Kilimanjara nisam se odlučio za uspon na najviši vrh Afrike (5895 m).

Otprilike 50 tisuća turista godišnje se uspne na Kilimanjaro, a procjenjuje se da bi žičara taj broj mogla povećati za još 50%.

Lokalni turistički vodiči i nosači protive se projektu jer smatraju da će se njime znatno smanjiti broj penjača. Sada posjetitelji provedu otprilike tjedan dana na planini, penjući se i spuštajući. Žičarom, koja naravno zbog visinske bolesti ne bila do vrha ili vas ne bi dovela do tamo u jednom danu, vlada Tanzanije smatra da bi dodatno povećala zaradu od planine, koja godišnje uprihodi ukupno preko 50 milijuna dolara u državni proračun.

Inače, turizam donosi znatan dio prihoda proračunu Tanzanije (7.19% porastao je prihod od turizma u odnosu na prethodnu godinu), zemlje poznate po plažama (uključujući i Zanzibar), safarijima i Kilimanjaru.

Koja su vaša razmišljanja? Biste li radije na vrh Afrike ‘na noge’ ili žičarom? Napišite u komentarima na Facebooku! A live s mojih putovanja pratite na @idemo_putovati Instagram profilu!

About the author