Što je ‘Garbage plate’ i gdje pojesti original?

Za nedavnog roadtripa gornjim dijelom države New York (Upstate NY zapravo se definira kao, veći, dio te savezne države bez NYC i Long Islanda) zaputio sam se u Rochester, ponajviše kako bih napokon probao ‘Garbage plate’. Kultno jelo i ponos grada na obali jezera Ontario, jelo koje će vas oduševiti ili zgroziti

Iako na dosta mjesta i u većini lokalnih zalogajnica i restorana brze prehrane na meniju nude ovo jelo – te mnoge varijacije ili imitacije – odlučio sam se za onu gdje je ‘garbage plate’ i nastalo. “Nick Tahou hots” otvorena je 1917. godine u zgradi nekadašnje željezničke stanice, koja ni u 2021. godini izgledom izvana i iznutra nije daleko odmakla od tog vremena.

Zalogajnicu je otvorio grčki imigrant Alex Tahou, djed današnjeg vlasnika koji se također zove Alex, nazvavši je po svom sinu Nicku, koji je radnjom upravljao do svoje smrti 1997. godine. No, dosta povijesti, sigurno vas zanima što je sve na tanjuru? Pri dnu su pola-pola ‘home fries’ (možete birati i klasični pomfrit) te makaroni salata, a po želji može još i grah. Na škrobnu podlogu dodaju se pljeskavice sa sirom (cheeseburger), na koje se stavlja senf, nasjeckani luk, a na kraju se sve obilno prelije vrućim rochester umakom (začinjeni ragu). Umjesto pljeskavica mogu i kobasice, a u ‘Nick Tahou’ uvijek će vam uz garbage plate servirati dvije kriške bijelog kruha i dva maslaca. Kako je jelo nastalo? Legenda kaže da je jedan od mnogobrojnih studenata u Rochesteru naručujući zatražio na tanjur sa ‘svim smećem’ na njemu, točnije: “I’ll have a plate with all the garbage on it.”

Ime je ostalo i tradicija se nastavlja godinama. Zanima li vas cijena te – možda još više – broj kalorija na tanjuru? Za 11 američkih dolara na tanjuru će vam servirati 1700 kalorija! Rekao sam vam da će vas ‘garbage plate’ ili oduševiti ili zgroziti.

Instagram

Zanimljive priče i fotke s mojih putovanja pratite na @idemo_putovati Instagramu:

Newsletter

Kako vam ubuduće ovakve priče, ali i prilike za putovanja ne bi promakle upišite se na moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!