Prijedlozi za dvodnevni izlet u Varaždin i okolicu ovog proljeća!

Uz već svima dobro znani Špancirfest, Barokne večeri, Advent ili Festival dvorišta Varaždin i varaždinski kraj imaju mnogo toga za ponuditi kroz čitavu godinu, a posebno nadolazeće proljetno vrijeme može biti poticaj za dvodnevni izlet ovom gostoljubivom dijelu Hrvatske.

Tim više što oni koji ne kreću često put sjevera Hrvatske ponekad zaborave da je Varaždin udaljen tek sat vremena vožnje od Zagreba – i to ako krećete iz centra!

Nedaleko autoputa, samo nekoliko kilometara od Varaždina, pronaći ćete Zlatne gorice – izletište okruženo vinogradima nudi kompletnu gastronomsku idilu zbog koje se svaki gost koji je jednom iskusio čari ‘gorica’ rado vraća na provjereno mjesto. Ljepota prirode, domaćinska atmosfera, čist zrak i prekrasan pogled na Varaždin samo su neki od razloga zbog kojeg gosti Zlatne gorice prepoznaju kao mjesto gdje njihovo vrijeme vrijedi više.

Stignete li u Varaždin u prijepodnevnim satima svratite do tržnice, popularnog ‘Placa’, omiljenom mjestu okupljanja Varaždinaca. Šarolika prehrambena ponuda cijeloga kraja svakoga jutra slije se u centar grada. Neće vam puno trebati da pronađete Kultnatura kutak, prezentacijski kreativno-degustacijski prostor s domaćim i zdravim lokalnim proizvodima. Osim gastronomske i zdravstvene priče, kutak ima i edukativnu komponentu gdje djeca mogu vidjeti kako se rade razne rukotvorine i spravljaju određeni proizvodi. Kažu da bi za dug i sretan život svakog dana trebalo konzumirati žlicu meda pa zašto ne kući u staklenci ponijeti izuzetno kvalitetne proizvode OPG Šobak!

Nedaleko od tržnice u novim prostorima Udruge Medenjak u Gajevoj okusite tople klipiće, no ovog puta od pirovog i heljdinog brašna, te poslušajte savjete o zdravoj prehrani.

Sada vas tek nekoliko koraka dijeli od Stančićevog trga s kojeg se pruža najljepši pogled na Stari grad. Težak je izbor pred vama – kavica na terasi jednog od kafića, posjet zbirci radova Miljenka Stančića ili šetnja oko bedema dvorca te posjet muzeju koji se tamo nalazi.

U baroknoj jezgri ne sramite se zalaziti u uske prostore – čak i jedna od ulica nosi to ime – jer mogla bi vas dočekati mnoga ugodna iznenađenja. Kako bi osmijeh i vedrina obilaska grada na vašem licu ostali što duže ‘pomazite’ već izlizani palac Grgura Ninskog na Franjevačkom trgu! Da, i Varaždin ima ‘svog’ Grgura!

Zaputite li se prema Ivanščici, omiljenom vikend rekreacijskom izletištu ljudi ovog kraja, pod njenim obroncima – u šumama hrasta, graba, bukve, smreka i jela, na pašnjacima i vlažnim staništima ptica močvarica – pronaći ćete seosko imanje obitelji Martinčević. Mjesto je to gdje još uvijek budi pjev ptica i miris trava. Obiteljski seoski turizam nudi domaće delicije na stolu, a odmor ovdje znači ponovno vraćanje prirodi.

Nastavite li cestom još dalje prema Klenovniku stići ćete do seoskog turizma – izletišta Grešna pilnica. Naziv su inspirirale priče i događaji iz prošlosti, a sve sočne detalje rado će ispričati vlasnik Izidor Gladović, ujedno i strastveni sakupljač starina od rane mladosti.

Odlučite li se zaputiti u smjeru susjedne Slovenije nezaobilazna je postaja Vinski hram Kotolenko na samoj granici. Ne propustite kušanje ‘kapljice’ u obiteljskoj vinariji koju već tri generacije diči jedan zajednički cilj – proizvodnja vrhunskog vina s ljubavlju i predanošću.

U povratku u smjeru Zagreba možete stati u blizini Novog Marofa, točnije u mjestu Ključ, i razgledati kuću u kojoj je živio i radio naš proslavljeni slikar Ivan Rabuzin. Zidove krase najljepši primjerci slikarovih djela – ulja na platnu, grafike i akvareli.

Spomenute lokacije u Varaždinskoj županiji i odabrani ponuđači u sklopu projekta Zeleno Želimo povezani su u jedinstveni prekogranični turistički proizvod nazvan Kultnatura (www.kultnatura.eu), koji se počinje prepoznavati kao specifičan brend koji povezuje prirodne značajke kraja s kulturnim i turističkim sadržajima.

Cilj projekta ‘Zeleno želimo’ je izrada i implementacija novih sadržaja i proizvoda utemeljenih na aktivnom uključivanju baštine u turističku ponudu. Projekt se provodi u sklopu europskog programa Interreg Slovenija-Hrvatska, a partneri na projektu s Hrvatske strane su Turistička zajednica Varaždin, Grad Varaždin, HGK – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg i TZ Ludbreg.

Scroll to Top