Razlika između restorana, trattorije, osterije i pizzerije u Italiji

Dok putujete Italijom naići ćete na različite vrste barova i restorana – restorane, trattorije, osterije, enoteke i pizzerije – i možda ćete se zapitati koje su razlike?

Italija, najzanimljivija zemlja na svijetu mnogim gurmanima, krcata je raznim vrstama ‘restorana’. Prije nego što krenete s istraživanjem široke gastronomske ponude Italije (a svaka regija je specifična za sebe) pokušajmo razumjeti što očekivati od restorana, tratorija, osterija ili pizzerija u Italiji – te koje su razlike među njima.

Kada smo već na temi ugostiteljske ponude u Italiji nije na odmet informacija koju sam već spomenuo u tekstu 10 jela koja obavezno morate probati u Firenci kako je većina objekata ovog tipa u toj zemlji otvorena isključivo u vrijeme ručka (12 – 15 sati) ili večere (nakon 19 sati), a u drugo doba dana – su zatvoreni!

Osteria

U davna vremena to su bila mjesta gdje se služilo samo vino, jer je postojao “oste”, krčmar koji je prodavao vino po vrču. Mušterije su sa sobom mogle donijeti hranu, najčešće samo kruh i nareske, a plaćale su ono što popiju.

Danas takva mjesta gotovo više da i ne postoje, a uz vrč ili čašu vina možete prigristi nešto (najčešće je to tjestenina, riba i meso) u ambijentu, nazovimo ga, jednostavnijeg restorana.

Osterie su nestale, ali ime ostaje i sugerira da je to mjesto koje služi  jednostavnu i domaću s autentičnim sastojcima. Prezentaciji se obično ne posvećuje puno pažnje (iako to nije pravilo!), a jelovnik ima tek nekoliko stavki.

Doista je teško razlikovati trattoriju od osterije (teško ćete pronaći tradicionalnu osteriju). Osterie su bile vrlo česte u srednjem vijeku, gdje su pružale utočište, toplinu i piće hodočasnicima i trgovcima.

Trattoria

Još jedan stari tip ugostiteljskog objekta u Italiji, različit od osterije po tome što je uvijek bila prisutna kuhinja te se uz vino služila i hrana. Pojam dolazi od francuskog traiteur – Francuzi i Talijani koriste tu riječ za označavanje vrste zalogajnice u kojoj su jela jednostavnija, cijene obično niže nego u pravom restoranu te se ne morate se dotjerati za obrok. Danas se često trattoria i osteria koriste kao sinonimi.

Trattoria danas označava najčešće rustikalno mjesto u vlasništvu obitelji gdje pripremaju tradicionalna jela po razumnim cijenama. Često trattorije na najturističkijim lokacijama znaju biti nešto manje autentične.


Uz popularnu stranicu Booking, za najbolje ponude smještaja u Italiji – ali i na drugim putovanjima – uvijek pretražite i smještaj na stranici Locktrip. Tamo ćete pronaći posebne dealove koji će često biti jeftiniji od ponuda na drugim stranicama za rezervaciju smještaja.


Fattoria

Baš kao i trattoria najčešće je u vlasništvu obitelji koja priprema i poslužuje hranu, a u ponudi imaju domaće proizvode od kojih većinu sami proizvode i pripremaju (od polja do stola, naglasak je na ekološki uzgoj).

U Toskani sam bio u jednoj fattoriji gdje ja na meniju (na kojem se nalazilo svega 5, 6 glavnih jela) za svaki sastojak bilo označeno koliko kilometara od fattorije je uzgojen (meso s farme udaljene 20 km, krumpir iz polja udaljenog 8 kilometara, salata iz njihovog vrta i sl.).

Često fattorije funkcioniraju kao naši OPG-ovi, a uz to neku nude i uslugu smještaja.

Ristorante (restoran)

Dok su trattorie i osterie izvorno bila mjesta na selu ili u područjima koja nisu tako gusto naseljena kao središte grada, ristorante se nalazi (ili bi trebao biti) u urbanijem okruženju. Također je moderniji, kako izgledom tako i ponudom.

razlike između restorana, pizzerije, trattorie i osteria

“Ristorante” bi trebao značiti objekt s profesionalnom uslugom – trebao bi vas dočekati domaćin ili domaćica, netko od osoblja da vas smjesti. U kuhinji hranu pripremaju profesionalni kuhari. Međutim, sve to više ne mora uvijek biti tako pa nemojte očekivati da je hrana nužno bolja ili sofisticiranija u restoranima nego u drugim, ranije spomenutim, ugostiteljskim objektima.

Pojam ristorante pokriva najveći opseg ugostiteljske ponude u Italiji. To može biti turistički restoran na frekventnom mjestu ili vrlo elegantan, cjenovno skuplji, s većom ponudom na jelovniku, ali i ne mora se puno razlikovati od trattorije.

Pizzeria

Pizzeria je restoran u kojem možete pronaći pizzu, najpoznatije talijansko jelo. Autohtone pizzerije obično imaju samo nekoliko predjela (startera), pizzu iz krušne peći te 2-3 ponuđena deserta. Raspon ponude pizza može biti od svega 3-5 do tridesetak pizza i više.

U današnje vrijeme često ćete pronaći i tzv. ristorante-pizzeria, gdje ćete na meniju pronaći i druga jela osim pizze, najčešće jela od tjestenine.

POZOR: U Italiji kada birate pizzeriju obratite pažnju pripremaju li pizze u napolitanskom ili rimskom stilu. Kada probate obje verzije znat ćete koji tip pizze preferirate.

Enoteke, vinski barovi

Izuzetno su popularni u Rimu, ali ima ih i u drugim dijelovima Italije. Tamo možete popiti čašu vina uz neko jednostavno jelo, narezak ili aperitivo.

Razlike danas ne znače toliko kao u prošlosti jer mnoge trattorije, pa čak i restorani sebe nazivaju “osteria” i obrnuto. Imajte na umu da kada jedete vani u Italiji cijene nisu nužno uvijek povezane s vrstom mjesta. Postoje skupe i pristupačne trattorije, baš kao i pizzerije te restorani.


Newsletter

Kako vam ovakvi savjeti i priče s mojih putovanja ne bi promakle upišite se na moj newsletter i pridružite preko 18.000 pretplatnika.

Instagram

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!