Blog posts

Ne čudite se ako na letu Qatar Airwaysa do vas bude – ptica!

Ne čudite se ako na letu Qatar Airwaysa do vas bude – ptica!

blog, Vijesti

Ovaj je tjedan internet preplavila fotografija iz aviona na kojoj se jasno mogu vidjeti ptice, tj. sokolovi, i što je izuzetno zanimljivo – svaki ima svoje sjedalo!

Na prvu zanimljivo i pomalo nemoguće, no ipak postoji objašnjenje koje ‘drži vodu’. Sokolarstvo, posebna metoda lova uz pomoć posebno uvježbanih ptica grabljivica poput sokola, jastreba i orlova, tradicija je na Bliskom Istoku te i dan danas vrlo cijenjeno pa je sasvim uobičajeno da i te ptice budu ‘legitimni’ putnici na letovima avio kompanije iz tog dijela svijeta. Štoviše, postoji službena odredba kompanije Qatar Airways da u njihovoj ekonomskoj klasi smije biti maksimalno šest sokolova. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima izdaju se i putovnice za ptice grabljivice koje im omogućuju da nesmetano putuju u Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju, Pakistan, Maroko i Siriju.

Zašto je na fotki više od šest sokolova na letu? Kao prvo, nije riječ o letu Qatar Airwaysa – već, čini se, Fly Dubai, koji očito ima drugačija pravila. A i da nema, vjerojatno se u ovom slučaju izašlo u susret budući je ovih osamdeset sokolova kupio saudijski princ. Etihad, uz važeću dokumentaciju, također prevozi ptice grabljivice s ostalim putnicima.

Sokolarstvo je tradicijska djelatnost koja uključuje odgoj i treniranje ptica grabljivica da love plijen u prirodi. Iako je izvorno bio jedan od načina prikupljanja hrane, danas se više smatra tradicijskom vještinom i umijećem kojemu cilj nije uzimanje iz prirode, nego dijeljenje plijena s grabežljivcem. Sokolari razvijaju snažne duhovne veze sa svojim pticama za čiji uzgoj, trening i rukovanje je potrebna iznimna vještina. Prenosi se s koljena na koljeno kao obiteljska baština (npr. u Mongoliji, Maroku, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje očevi vode djecu u pustinju kako bi izgradili povjerenje putem treninga).

Iako svjetski sokolari potječu iz različitih sredina oni svi dijele zajedničke vrijednosti poput tradicija i navika, te metoda treninga i skrbi za ptice, ali i opreme koju koriste i veza koje ostvaruju sa svojim pticama. Zbog toga je ova djelatnost upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine 2010. godine kao zajednička nematerijalna baština više zemalja (Ujedinjeni Arapski Emirati, Belgija, Češka, Francuska, Južna Koreja, Mongolija, Maroko, Katar, Saudijska Arabija, Španjolska i Sirija).

U nekim zračnim lukama postoje zaposlenici sokolari koji uvježbanim sokolovima protjeruju jata ptica koje predstavljaju opasnost za zrakoplove prilikom polijetanja ili slijetanja.

Newsletter

Zanimaju li vas slične stvari vezane uz potuvanja – ali i povoljni letovi za mnoge destinacije, koje svakodnevno šaljem – upišite se na moj newsletter:

About the author