Naknada za kašnjenje leta / otkazani let: Kako ostvariti prava putnika u zračnom prometu?

Dragi putniče, ljubitelju planete i svemira, dušo nemirna, čitaj pažljivo jer stižu vijesti vrijedne 600 EUR-a!

Navodno, prednosti putovanja gotovo su trenutne – nakon samo dan ili dva 89% ljudi doživi značajan pad stresa. Ali što ako vas je zadesilo kašnjenje leta, otkazan let, možda ste zbog kašnjenja prvog leta propustili presjedanje, ostavljeni ste da noćite na aerodromu bez hrane i pića ili Vam je propalo pomno isplanirano i dugo očekivano putovanje ili poslovni sastanak? Za početak – ne očajavati. Zatim – saznati u nastavku prava putnika u zračnom prometu!

 1. Naknada za izgubljeno vrijeme!

Prije svega, najvažnije pravo putnika zagarantirano Uredbom 261/2004 jest pravo na naknadu u iznosu od 250 do 600 EUR-a. Ovo pravo putnici mogu ostvariti za letove stare i do 3 godine u slučaju tri vrste poremećaja originalnog plana putovanja avionom. To su: naknada za kašnjenje leta, naknada za otkazani let i naknada za uskratu ukrcaja na let. 

Pitate se kad možete potraživati 250, kad 600 EUR, a kad neki treći iznos? Konkretan iznos naknade ovisit će o duljini samog leta te vremenu zakašnjenja na odredište. 

Najbolji način da provjerite da li su zadovoljeni osnovni preduvjeti za ostvarenje naknade te koliki iznos možete potraživati jest putem domaćeg online servisa Claimdon. Sve što je potrebno učiniti jest unijeti nekoliko osnovnih podataka o vašem letu. Podatke koji su Vam potrebni za ispunjavanje možete pronaći na svom originalnom planu putovanja, rezervaciji, e-karti ili ukrcajnoj propusnici.

 1. Dugo kašnjenje leta + Propušteno presjedanje – Što učiniti?

Imali ste, primjerice, zakazan let iz Zagreba za Beč. No, u Zagrebu vam je najavljeno kašnjenje leta i da ćete na odredište stići s više od 3 sata zakašnjenja. Grozne vijesti, pogotovo ako ovo za vas znači propuštanje poslovnog sastanka ili gubitak polovice dana za razgledavanje Beča. Vrijeme vam nitko ne može vratiti, ali zato tu i jest pravo na naknadu – zbog izgubljenog vremena – neovisno o stvarnim troškovima koje ste imali. Ovdje se radi upravo o „dugom kašnjenju leta“ (kašnjenje u dolasku na finalno odredište duže od 3 sata) te se naknada za kašnjenje leta može potraživati osim ako se radilo o izvanrednoj okolnosti.

S druge strane, zamislite da na istoj rezervaciji imate i zakazano presjedanje iz Beča za Frankfurt. Također, u Zagrebu ste obaviješteni da će vaš let u polasku iz Zagreba za Beč kasniti samo sat vremena ali zbog toga ćete propustiti presjedanje za Frankfurt. Ovdje stvari postaju zanimljive. Dakle, bez obzira što je vaš let ovaj put u Beč stigao s manje od 3 sata zakašnjenja, vaše konačno odredište sada je Frankfurt i situacija se mijenja. Naime, ukoliko ste zbog propuštenog presjedanja – u Frankfurt konačno stigli s više od 3 sata zakašnjenja (jer vas je aviokompanija preusmjerila na kasniji let) – naknada za kašnjenje leta opet se može potraživati. Što učiniti u bilo kojem od ova dva slučaja? Provjeriti svoje pravo na naknadu za kašnjenje leta.

 1. Otkazan let – A što sad?

No, nije da letovi samo kasne, aviokompanije ih i u potpunosti otkazuju. Ako ste doživjeli otkazivanje leta, za potraživanje naknade od 250 do 600 EUR-a bitno da je da vas aviokompanija o tome nije obavijestila na vrijeme – minimalno 2 tjedna prije zakazanog polaska. S obzirom da u trenutcima samog proživljavanja ovakvih okolnosti razina stresa izrazito raste, nije lako pamtiti svaki detalj razvijanja situacije. Zato čuvajte vaše avionske karte i po povratku kući bez obaveze saznajte može li naknada za otkazani let biti vaša. 

 1. Dodatna prava (povrat troškova + povrat cijene karte + preusmjeravanje) – Imam li i dalje pravo na naknadu?

Naknada za kašnjenje leta / otkazani let nije jedino što možete potraživati u slučaju poremećaja originalnog plana putovanja. Osim naknade, aviokompanije imaju dužnost skrbiti o Vama za vrijeme čekanja da Vaš let napokon poleti ili dok Vam ne uspiju pronaći alternativan prijevoz do odredišta. Ali zapamtite, čak i ako Vam je ovo i bilo osigurano, i dalje možda možete ostvariti naknadu za izgubljeno vrijeme. Međutim, dok će ostvarenje prava na naknadu ovisiti o tome je li do poremećaja leta došlo krivnjom prijevoznika ili ne (detaljnije u nastavku), prijevoznik vam je u uvijek dužan osigurati slijedeće:

 • Pravo na skrb ili povrat troškova koje ste snosili sami za vrijeme čekanja (hrana, napitci, smještaj ukoliko je potrebno na novi let čekati preko noći, prijevoz između zračne luke i smještaja),  
 • Pravo na povrat cijene avionske karte ili na preusmjeravanje do finalnog odredišta bez dodatne naknade (izbor je na Vama).

Više o dodatnim pravima saznajte ovdje.

 1. Zašto koristiti Claimdon?
 • Vratimo se na Claimdon. Prije svega, oni su tu za one putnike koji žele podnijeti pritužbu na let, a nemaju znanja, volje i/ili vremena za upuštanje u ovaj za njih često mukotrpan postupak,
 • Sustavi poput Claimdon-a nastali su kao odgovor na poteškoće u naplati i često problematičan pristup aviokompanija prema pravima putnika. Stoga, služe putnicima upravo kao alat da na što jednostavniji način ostvare naknadu i/ili povrat troškova bez da se pritom izlažu financijskom riziku (usluga se naplaćuje iz iznosa koji aviokompanija isplati i to tek kada Claimdon uspije s pritužbom, u suprotnom troškova za korisnika nema),
 • Od konkurentskih servisa razlikuju se po tome što uz fiksnu naknadu, putnici putem njih od aviokompanija mogu tražiti i refundaciju ostalih troškova, poput prijevoza, smještaja, hrane itd.,
 • Jedina su tvrtka registrirana u Hrvatskoj koja obavlja uslugu naplate potraživanja od aviokompanija te je s njima komunikacija moguća i na hrvatskom jeziku. To je razlog zašto im se putnici obraćaju ponekad i nakon što su već prethodno bili u prilici koristiti neke druge servise. Također, tu je i činjenica da druge tvrtke najčešće nemaju partnere odvjetnike u RH te zato ne mogu njihove pritužbe pozitivno okončati u onim slučajevima kada aviokompanija već u direktnim pregovorima ne pristane na isplatu,
 • Konačno, Claimdon funkcionira na modelu društveno osviještenog poslovanja, donirajući dio od svake svoje provizije jednoj od 4 velike humanitarne organizacije po vašem izboru.
 1. Napomene: Izvanredne okolnosti, Zastara i Primjena Uredbe 261/2004 

Naposljetku, ako se susretnete s nekim od navedenih poremećaja leta, važno je napomenuti kako:

 • Prijevoznik nije dužan isplatiti naknadu od 250 do 600 EUR-a ukoliko može dokazati da je do kašnjenja ili otkazivanja leta došlo zbog izvanrednih okolnosti (npr. vremenske neprilike, štrajk osoblja zračne luke, restrikcija kontrole leta i sl.). Međutim, neovisno o razlogu poremećaja u planu putovanja, aviokompanija Vam mora osigurati skrb kao i mogućnost alternativnog prijevoza do odredišta.
 • Naknada i povrat dodatnih troškova mogu se potraživati od aviokompanija za letove stare i do 3 godine, a u nekim zemljama čak i duže,
 • Na temelju Uredbe 261/2004 putnici prava mogu potraživati za letove Unutar EU (uključuje Island, Norvešku i Švicarsku), s polaskom iz EU (uključuje Island, Norvešku i Švicarsku) i s polaskom iz treće države i dolaskom unutar EU (uključuje Island, Norvešku i Švicarsku), ukoliko je prijevoznik registriran unutar EU.

 1. Savjeti za kraj!

Ako ste iskusili kašnjenje leta, otkazan let, propustili ste povezani let ili vam je uskraćen ukrcaj, evo nekoliko savjeta:

 • Odmah kontaktirajte aviokompaniju ili zaposlenike aviokompanije i zatražite alternativnu opciju prijevoza do odredišta,
 • Za vrijeme dugog čekanja zatražite vaučer za hranu i napitke. Ako na let morate čekati preko noći, tada imate pravo i na smještaj i prijevoz od aerodroma do smještaja i natrag. Ukoliko vam ništa od ovog ne bude omogućeno, čuvajte sve račune i zatražite povrat,
 • Na koncu, ako izvanredna okolnost nije uzrokovala kašnjenje vašeg leta na odredište dulje od tri sata, tada možete zatražiti i fiksno propisanu naknadu od 250 do 600 EUR-a, ovisno o duljini leta i vremenu zakašnjenja. I ne, to ne ovisi o vašim stvarnim troškovima, već se radi o naknadi za neugodnost i izgubljeno vrijeme.

Što bi vam dodatno moglo pomoći?

 • Zatražite od aviokompanije potvrdu za kašnjenje leta / otkazan let / uskratu ukrcaja,
 • Nemojte sami organizirati alternativan prijevoz prije nego ste kontaktirali aviokompaniju i zatražili da vam ga oni osiguraju,
 • Nikako nemojte kasniti na check-in,
 • Pratite Claimdon na fb i budite u toku s novostima o pravima putnika u zračnom prometu kroz „Akademiju Isplativog Putovanja“.

I konačno, statistika… 

Procjenjuje se da manje od 5% putnika sami zatraže i uspješno ostvare povrat troškova i/ili fiksnu naknadu. Zato ne budite kao većina već iskoristite svoja prava i spremite u džep naknadu koja vam pripada.

Idi na Claimdon web!

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!