Moqueca – brazilski ‘gulaš’ s plodovima mora!

Nakon neki dan objavljenog Mexida – jela koje diže iz mrtvih, došao je red za još jedno jelo specifično za Brazil, točnije Bahiu – Moquecu. Brazilom sam putovao tri mjeseca, a što sam sve naučio o toj zemlji pročitajte ovdje – 15 stvari koje vjerojatno niste znali o Brazilu.

Moqueca se u brazilskoj Bahiji jede već preko 300 godina, a kao i mnoga druga jela iz te savezne države – njegovano je i nastalo u kulturi te gastronomiji afričkih doseljenika. Ne zaboravimo – dvije trećine svih robova iz Afrike završilo je upravo u Brazilu.

Vrlo pojednostavljeno rečeno – moqueca je zapravo brazilski gulaš ili paprikaš s plodovima mora koji se lagano krčka u glinenoj posudi ili loncu. I sam naziv afričkog je podrijetla (iz Kimbundu jezika), a u samom jelu to snažno sugerira korištenje palminog ulja i kokosovog mlijeka.


Baza je uvijek nešto od morskih plodova, škampi i ribe, a podloga je kokosovo mlijeko, rajčice, luk, češnjak, limeta i – naravno – ‘dendê’ (palmino ulje). Jelo se tipično ukrašava nasjeckanim korijanderom, a poslužuje se s rižom i farofom (prepržena mješavina manioka ili kukuruznog brašna, jede se tradicionalno u Brazilu kao prilog jelima. Teško je ne navući se – dimljeni okus i hrskava tekstura tjeraju da je dodajte više i više).

Servira se u terakota posudi, u kojoj se i priprema, dok jelo još lagano krčka! Okus i miris? Poprilično teško jelo (zbog ‘dende’ ulja), slano, u isto vrijeme slatko i umjereno pikantno. Ukratko – božanstveno!

U Brazilu sam imao više puta priliku jesti moquecu. Nekad se priprema jednostavna verzija samo s kozicama, a isprobao sam i kombinacije s ribom poput raže, moraskog psa i sabljarke.

Za još fotki, zanimljivih jela i priča s mojih putovanja zapratite @idemo_putovati.