Temple of Heaven – Nebeski hram u Pekingu!

Kinom sam putovao mjesec dana 2015. godine, a u Pekingu sam više puta svratio do – Temple of Heaven. Divan park danas, a nekad važno mjesto štovanja.

Nebeski hram je ogroman kompleks sagrađen u 15. stoljeću. Smatra se taoističkim hramom iako su kinesko obožavanje nebesa i godišnje molitve za uspješnu žetvu starije od taoizma, a upravo su se ovdje za tu nakanu svake godine molio car, posrednik između Neba i Zemlje.

Ceremonijalno žrtvovanje životinja nebesima obustavila je Republika Kina početkom dvadesetog stoljeća kada je Nebeski hram pretvoren u javni park. I dok su na ovom mjestu, u 490 godina postojanja, 22 kineska Cara izvela 654 čina obožavanja Nebesa danas ćete u ovom parku susresti stotine lokalaca koji vježbaju, plešu, pjevaju, igraju društvene igre ili lagano šetajući među mnogobrojnim zelenilom “bježe” od pekinškog smoga.

U parku se, u skladu sa strogim filozofskim planom, nalaze tri velike skupine građevina – Dvorana molitve za uspješnu žetvu, Carska nebeska riznica i Kružni oltar. Krug je simbol ‘Neba’, dok je kvadrat simbol ‘Zemlje’, a cijeli kompleks s kružnim građevinama i kvadratičnim dvorištima zamišljen kao spona između njih.

Dvorana molitve za uspješnu žetvu, jedan od simbola Pekinga, velika je trokatna kružna građevina visoka 38 metara te je u potpunosti izgrađena od drva. U njoj, ali i izvan nje se nalazi po 12 stupova koji simboliziraju tradicionalno kinesko računanje vremena -12 mjeseci i 12 sati u danu, dok izvana 360 balustrada odgovara broju dana u godini.

Carska nebeska riznica izgledom imitira Dvoranu molitve, ali je manja. Okružena je tzv. ‘Zidom odjeka’ koji prenosi šapat skroz na drugi kraj zida. Naravno, prenosio bi se kada vladala besprijekorna tišina, a ne kakofonija glasova glasnih Kineza, na koju se jednostavno morate naviknuti.

Kružni oltar trostruka je mramorna platforma kružnog oblika s bogatim ukrasima od izrezbarenih zmajeva. Svi elementi oltara (prstenovi oko mramorne poče, balustrade, stube…) proporcionalni su svetom broju ‘9’. Središte oltara, ispupčena kružnica promjera manjeg od metra, je ‘Srce nebesa’ ili ‘Vrhovni Jang’, i tu se car molio za povoljno vrijeme. Zahvaljujući dizajnu akustika je takva da je carev glas odzvanjao na specifičan način za koji se vjerovalo da pomaže u komuniciranju s Nebesima.


Zanima te još koja priča s putovanja? Ili želiš primati ponude s jeftinim prilikama za kupnju aviokarata? Upiši se na moj newsletter i pridruži preko 18.000 zaljubljenika u putovanja:

Sviđa ti se sadržaj? Podrži Ivan Bengeri na Patreonu!
Become a patron at Patreon!